Suriyeli sığınmacıların açtığı kayıt dışı işyerlerinden kaynaklı sorunların öne çıktığı toplantıda Başkan Ayhan ve Ömer Ay ilçe esnafının mağdur olmaması için gerekli denetlemelerin ve düzenlemelerin yapılacağı müjdesini verdiler.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin kayıt dışı açtığı işyerleri Akçakale esnafını mağdur etti. Sigortasını yatıran, vergisini ödeyen Akçakale esnafının, kayıt dışı çalışan Suriyeliler karşısında rekabet gücünü kaybetmesi ve işyerlerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine Başkan Abdülhakim Ayhan ve Oda Başkanı Ömer Ay devreye girdi.

Akçakale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Ay ve ilçede faaliyet yürüten telefoncu esnafıyla sabah kahvaltısında bir araya gelen Başkan Ayhan, yaşanan sıkıntıları bir de ilk ağızdan dinledi.

“KAYITLI ESNAF REKABET EDEMİYOR”

Akçakale Kaymakamı Hamza Özer’in de katıldığı toplantıda esnafın sorunlarını anlatan Oda Başkanı Ömer Ay, ilçede yaşanan kayıt dışı sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Ay, “İlçemizde barınan Suriyeli misafirlerimiz kayıt dışı olarak açtıkları işyerlerinde özellikle telefonculukla uğraşıyor. Bu da kayıt altında çalışan, vergisini ödeyip, sigortasını yatıran esnafımızı zor durumda bırakıyor. Suriyelilerle rekabet edemeyen kayıtlı esnafımız işyerlerine kapatma tehlikesiyle karşı karşıyla kaldı. Sn. Belediye Başkanımız Abdülhakim Ayhan Bey ve Sn. Kaymakamımız Hamza Özer Bey’e konuyu ilettik. Sağ olsunlar bizleri dinleyerek, gerekeni yapacaklarının sözünü vererek esnafımızın yüreğine su serptiler” dedi.

“VATANDAŞIMIZI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

Oda Başkanı Ay’ın konuşmasının ardından toplantıya katılan esnafları da dinleyen Başkan Ayhan, son dönemde artan kayıt dışı işyeri sorunun çözüme kavuşturulması için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.
Akçakale’nin Suriye ile sınır komşusu olması nedeniyle sığınmacı sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Başkan Ayhan, “Bizim inancımız ve kültürümüz mazluma el uzatmayı gerektirir. Biz de ülkelerinden kaçarak bize sığınan Suriyeli kardeşlerimizi elimizden geldiğince iyi ağırlamaya çalışıyoruz. Ama bu demek değil ki, misafirlerimizi rahat ettirmeye çalışırken kendi vatandaşımızı mağdur edeceğiz. Elbette kendi vatandaşımızın, esnafımızın çıkarlarını da gözeteceğiz. Esnafımızın mağdur edilmesine müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
 
KAYIT DIŞI İŞYERLERİ KAPANACAK

Belediye olarak kayıt dışı faaliyet gösteren işyerleri konusunda daha hassas davranacaklarını kaydeden Başkan Ayhan, “Denetimlerimizi sıklaştıracağız, zabıta ekiplerimizin tespit ettiği kayıt dışı işyerleri ile ilgili gerekli müdahaleler yapılarak faaliyetlerine son verilecek. Bundan sonra da Suriyeli misafirlerimizin kayıt dışı işyeri açmaması için önlemlerimizi alacağız. Böylece Akçakaleli esnafımızın yaşadığı sıkıntıları gidermiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Toplantıya katılan telefoncu esnafı gösterdiği yakınlık ve ilgiden olayı Başkan Ayhan ve oda başkanı Ömer Ay'a teşekkür etti.