Sağlık Bakanlığı tarafından Akciğer kanserine yol açtığı açıklanan ASBEST içeren malzemelerin kullanıldığı su boruları ile ilgili ŞUSKİ açıklama yaptı.

Bazı basın yayın organlarında çıkan ‘’Ceylanpınarlılar kanserli su mu içiyor ??’’ iddialarına ŞUSKİ açıklık getirdi.

ŞUSKİ, Twitter adresinden yaptığı açıklama da ‘’İlçelerimizde değişim programımız devam etmektedir. Asbest boruları, süre itibariyle zarar veren aşamaya gelmememiştir. Kamuoyumuz bu konuda müsterih olsun. Kurumumuzca bu boruların değişimi değişim programına zaten alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla arz ederiz’’ ifadeleri kullanıldı. Edinilien bilgilere göre dağıtım şu şebekeleri zaman içerisinde yenilendi fakat isale hattının eski olması nedeniyle bu tehlikeyle vatandaşların karşı karşıya kaldığı öğrenildi.

Ceylanpınar’daki vatandaşlar 140 bin kişinin aynı şebekeden su içtiği boruların bir an evvel değiştirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

ASBEST NEDİR VE HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinmektedir.
Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Bu hastalıklardan en önemlileri şunlardır; Mezotelyoma, asbestin yol açtığı en önemli hastalık, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma’dır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yıl kadar zaman almaktadır. Kanser, asbest aynı zamanda akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır.

TÜRKİYE’DE NE ZAMAN YASAKLANDI?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı ( IARC ), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi kesin kanserojen tanımlaması ile 1.grupta sınıflandırılmıştır. Türkiye’de asbest Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği’nin 37.maddesi ile yasaklanmıştır. 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.