Gazeteci Nedim Atilla, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık ile röpörtaj yaptı.

İşte o röpörtaj...

Aslan Ali Bayık…

Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj

Hilvan’ın köklü ve teröre şehitler veren aşiretlerinden Süleymanlara mensup. Aşiret olarak uzun yıllardan bu yana sağ partiler Adalet, Demokrat, Doğru Yol’da yer aldılar ve son olarak da AK Parti’de siyaseti aktif olarak sürdürmekteler. Bayık ailesinde şuan da siyaseti aktif olarak sürdüren Aslan Ali Bayık’ın Hilvan’da ikinci Belediye Başkanlığı dönemi.

''Mensubu olduğum AK Parti'nin Hilvan'da bayrağını taşımaktan onur ve gurur duyuyorum'' diyor Başkan Bayık...

Aslan Ali Bayık ile Hilvan’ın dünü, bugünü ve yarınını konuştuk.  

Başkan Bayık ‘’Vaat etmediğim hizmetleri de yapmanın mutluluğu içerisindeyim’’ diyor.

Sitemi de var…

Başkan Bayık’ın her Belediye Başkanı gibi 29 Mart 2014’ten sonra değişen Büyükşehir Belediye Başkanlığı yasasına sitemli. Hizmetin önünü tıkayan yasaya rağmen ilçenin önemli sorunlarını çözüme kavuşturmuş.

Genel anlamda içerisinde sorunları barındıran sistemi Aslan Ali Bayık’tan sorduk…

‘’Coğrafi konum göz önüne alınmıyor…’’

Büyükşehir Belediyesi yasasının belediyeciliğe negatif etkileri neler ?

Sınırlar çok geniş. İller bankasından Belediyelere gelen paralarda coğrafi konum göz önüne alınmıyor. Geçen bir büyükşehir belediyemiz kentimize gelmişti. Büyükşehir Belediyesi ama 32 mahallesi var. Bizde 1360 tane mahalle var. Mersin ve Ankara’yı göz önüne alın, mahalle sayıları az. Burada bakıyorum, Hilvan’da 69 mahallemiz var. Mezraları saymıyorum.

Ülkemizde büyükşehir belediyeciliğinde başarılı olan illerde var.
Onların sistemi bizdekinden farklı mı ?

 

Metro şehitlere baktığımız zaman, birçoğu 10-15 yıllık büyükşehir belediyeleri. Oturmuş sistemleri, düzenleri var. Şanlıurfa’nın nüfusu 1 milyon 800 bin fakat bizim metro şehirlere göre dezavantajımız dağınık bir nüfusumuzun olması. Örneğin, Hilvan nüfusunun yüzde 55’i ilçe merkezi yüzde 45’i taşra mahallelerimizde. Harran’ın yüzde 15’i ilçe merkezi, yüzde 85’i köylerde. Nüfus çoğunluğunun taşrada olduğu ilçelerimiz var. Buna benzer Büyükşehir’in bir yanda Karacadağ, bir yanda Viranşehir ve Birecik gibi sınırı geniş alanları var.

Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj
 
Yasayla ilgili bir değişiklik yapılır mı ? Bunun için mücadeleniz var mı ?
 
Başbakanımız Ahmet Davutoğlu döneminde düzenlenen her kurum ve bakanlıktan üyelerin katıldığı, belediyelerle ilgili düzenlenme çalıştayında bu konu ele alındı. Sonrasında 15 Temmuz’daki olaylar nedeniyle araya zaman girdi. Son olarak Malatya’da düzenlenen 6. Bölge toplantısında söz isteyerek o çalıştayı hatırlattık. Ankara’da Türkiye Belediyeler Birliği tarafından istatistik grafiği çıkarıldı. Siverek Belediyesi ile Beylikdüzü Belediyesi karşılaştırıldı. İki ilçenin nüfuzları birbirlerine yakın. Siverek Belediyesi’nin nüfusu köylerle birlikte 240 bin. Bir hesap yapıldığı zaman kişi başına düşen gelir olarak Siverek’e 5 geliyorsa Beylikdüzü’ne 20 gidiyor. Sorun orada da ortaya çıkmıştı. Dengesizliğin var olduğu görülmüştü. Oradan bir gelişme bekliyoruz.
 
İller bankasından bir ayda ne kadarlık bir destek geliyor size ?
 
Komik bir rakam. Bir şirketin cirosu kadar. Bu ay gelen para 492 bin lira. Bu ay işçi maaşlarını zor ödedik. Esnafa borcumuz var. Hizmet olarak ne yapabiliriz, projelerimiz var şaşırıp kalıyoruz. Şanlıurfa batı illerine göre alt yapısını yeni yapıyor. Biz 2014’de bitirdik. Üst yapıyı yapıyoruz. Herkes tarlasında köyünde iki katlı evini ya da çiftliğini yapıyor. Bunun alt yapısı, üst yapısı var. Yol yapılıyor, hepsi masraf. Apartman sayısı az. Ruhsatlı bina sayısı az ve imarda gelir seviyesi de düşük.
 
2009’da göreve başladığınızda Hilvan’ın temel sorunu ne idi ?
 
İlçenin su sorunu vardı. Hoşin köyümüzden 17 kilometre ishale hattı borusu döşendi. 3 bin tonluk depo yapıldı. Su geldikten sonra mevcut olan sistemi çökmüş durumdaydı. 112 bin metre içme suyu boruları Hilvan imar planı içerisinde değiştirildi. 56 bin metre kanalizasyon borusu döşendi.

Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj
 
Hilvan’da hayvancılık da yoğun olarak yapılıyor. Bu konuda hangi çalışmaları yaptınız ?
 

‘’Buğday pazarımız yoktu…’’
 
1 milyon dönüm tarım arazimiz var. Hilvan’da çiftçilerimiz ürünlerini alın teri ile ekip biçiyorlar. İlçemizde buğday pazarı yoktu. Çiftçilerimiz harman zamanı ürünlerini Siverek ve çevre illere, ilçelere götürüyorlardı. Buda çiftçiler için kayıptı. Buğday pazarını yaptık. Hilvan’daki çiftçilerimiz buğday, arpa ve tarım ürünlerini artık kendi ilçelerinde buğday pazarına götürüyorlar. Bu sayede bankalarla çalışmaları arttı. Hilvan’daki ticari ciro arttı.
 
Hayvan pazarı yaptık…
 
Hayvan pazarımızda yoktu. Hayvancılıkla uğraşan esnafımızla görüştük. Taleplerini dinledik ve talepler doğrultusunda 7 bin metre alan üzerinde tüm imkanlara sahip hayvan pazarını kurduk.
 
Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj

Hilvan uzun yıllar büyük bir köy görünümündeydi. Şimdi ise modern bir ilçe görünümüne kavuşuyor. Yeşil bir Hilvan’ın oluşması için çalışmalarınız var mı ?

1926 yılında ilçe olmuş Hilvan’da 2009 yılına kadar iki park mevcuttu. Bu sayıyı 11’e çıkardık. ‘’Hilvan’daki kadınlarımız, çocuklarımız, sokakta oturmayacak. Her mahalle ve semtte parklarımız olacak’’ diye sözümüz vardı. Hamd olsun bu sözümüzü yerine getirdik. Kışın da çamur sorunumuz vardı. 500 bin metre kareye yakın kilitli parke taşı döşedik. Sokaklarımızın yüzde 90’ı şuan parke taşlı. Çimdelli mahallesinde sular açıktan akıyordu. İlçenin atık su baraj gölüne karışıyordu. Atık su arıtma tesisi projesi hazırladık ve ihalesini bitirdik. İller bankası yaptı.

Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj

Son yıllarda Şanlıurfa genelinde kadınların sesi her zamankinden daha fazla duyuluyor artık. Hilvan’da Kadınlara yönelik çalışmalarınız var mı ?

Hilvanlı kadınlarımızın çalışmaya ve mesleki kurslara ihtiyaçları vardı. 2010 yılında Japonya elçiliğindeki 110 bin dolarlık bir projemiz kabül edildi. İki katlı bir bina yaptık. Kadınlarımıza okuma-yazma, el sanatları, dikiş, kuaför, bilgisayar kurslarını açtık. Kaymakamlık ve GAP İdaresi ile birlikte yaptık. Belediyemizin bünyesinde Kadın Kültür Merkezi’ni kurduk. Burada 60’a yakın kadın kardeşimiz mesleki kurslara geldiler. Şuan kuaför kursuna gelenler var. Kurslarda günde 20 TL para alıyorlar. Kurslar 4 ayda bir yenileniyor ve bir kursa gelen diğerine gelemiyor. Bu sayede gelenlerin  sayısı artıyor. Kadın kardeşlerimiz kurslarını tamamlayınca sertifika alıp günlük hayatta iş yeri açıyorlardı. Bunun devamı olarak hanım eli çarşımız var. İsterlerse elektriği, suyu, kirası bizden olmak kaydıyla iş yerlerini açıyorlar. Ayrıca kursa gelen kadın kardeşlerimiz çocuklarını evde bırakamıyorlardı. Onları da düşündük. Belediyemizin bünyesinde kreş salonu açtık.

Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj

Hilvan gençliği için ne yapıyorsunuz ?

Gençlerimiz üniversite eğitimini almakta istekliler. Kız öğrencilerimizde bu istek daha fazla fakat maddi durumu fakir olan ailelerimiz var. Bunlar çocuklarını dershanelere gönderemiyorlar. Şuan en ucuz dershane 3-4 bin lira civarında. Mevcut sınav sistemi bana göre yanlış. Bu sınav sistemi değişene kadar aradaki eğitimsizlik farkının kapanması için bilgi evi açtık. Bu evde büyükşehir belediyemizin de katkısı oldu. Öğretmenlerimizi halk eğitim üzerinden aldık. 120 öğrencimiz kurslara katılıyor. Her Pazar deneme sınavları yapılıyor. Mevcut öğrencilerimizden 40 tanesi erkek, 80 tanesi kız. Gençlik merkezlerimiz tamamlandı. 18 tane mesleki kurslar açtık. Belediyemizin bünyesinde Kick-Boks eğitimi alan öğrencilerimiz var. Kaymakamlığımız da sağ olsun hizmet veriyor. 40’a yakın öğrencimiz var.

Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj

Hilvan’da yapmak istediğiniz fakat yapamadığınız ne oldu ?

Hilvan herşeyin en güzeline layık. Günün şartlarına göre ihtiyaçlar değişiyor. Allah’a hamd olsun. Vaat vermediğim hizmetleri de yaptım. Alt yapı sorunumuz kalmadı. Üst yapı olarak da pek yok. Hivan’da her mahallemizde halı saha var. Söz verip de yapamadığım Belediye Hizmet binası var. Mevcut olan binamızı yıkıp meydan yağacağız. TMO’dan 30 bin metre kare yer alındı. 5 bin metre karesi hizmet binası, 25 bin metre karesi yeşil alan ve park olacak. 2018 yılında Hilvan yeni belediye binasına kavuşacak. Otogar eksiğimiz var. Hilvan’dan Siverek’e giderken sol tarafta yer tahsisi yaptık. Faruk Çelik bakanımızın ilçemize katkısı büyük. Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta’ya ilçemize Meslek Yüksek Okulu yaptırdı. Hiçbir ilçede böyle bir bina yok.

Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj
 
Son sözleriniz ve hemşehrilerinize mesajınız ?

Hilvan'ıma hizmet için gece gündüz çaba sarf ediyorum. Hemşehrilerimin her daim emrindeyim. Mensubu olduğum AK Parti'nin de Hilvan'da bayrağını taşımaktan onur ve gurur duyuyorum. 

Hilvan Belediye Başkanı ile Röpörtaj