Atatürk Barajı membasında yer alan Karakaya ve Keban Barajlarından gelen yüksek su miktarı sebebi ile dolusavaktan bir ünite kapak açılarak su bırakıldı.

Fırat havzasına 2019 yılında mevsim normallerinin çok üzerinde yağış düşmesi nedeniyle Mayıs ayı başından bu yana Keban Barajı’na yüksek su girişi oldu ve maksimum kota yaklaştı. Bunun sonucunda Keban ve beraberinde Karakaya barajlarında 17 Mayıs’ta dolusavaklar açıldı. Atatürk Barajı’na bu süreçte ortalama 2000m3/s su girişi oldu ve maksimum kota yaklaştı. Doluluk oranının yüzde 94’ün üzerine çıktığı Atatürk Barajı’nun emniyeti ve mansap güvenliği için yükselişin yavaşlatılması amacıyla dolusavaktan su bırakıldı.

Birçok Açıdan Dünyanın Sayılı Barajlarından

1993 yılında tamamlanarak elektrik enerjisi üretmeye başlayan Atatürk Barajı ve HES, enerji, tarım ve hizmet sektörlerinde Türkiye’ye önemli ekonomik katkı sağlıyor. Gövde hacmi bakımından dünyanın en büyük 5. Barajı olan Atatürk Barajı, Avrupa’nın ve ülkemizin de en büyük hidroelektrik santrali konumunda bulunuyor. Dünyanın en büyük 3. taşkın kontrol hacmine sahip olan baraj, yapay olmasına rağmen ülkemizin en büyük 3. gölünün oluşmasına da vesile oldu.

1993 yılından bu yana yaklaşık 180 milyar kWh (yaklaşık 41 milyar TL değerinde) elektrik enerjisi üreten tesis, 932 bin hektar arazinin sulanmasını temin edecek suyu depoluyor. Atatürk Barajı her yıl yaklaşık 50 bin kişi tarafından ziyaret edilerek turizme de katkı sağlıyor.

Atatürk Baraj Gölünde çeşitli türlerde balık yetiştiriciliği ve avcılık da yapılıyor. Özellikle sazan türü balıklar yetiştirilerek bölgenin gıda çeşitliliğine ve yeni iş alanlarına kavuşmasına katkı sağlanıyor. Bunun yanında baraj gölünün çeşitli kesimlerinde tesis edilen iskeleler vasıtasıyla yolcu ve yük taşımacılığı da yapılıyor.

MEDYAURFA.COM