Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Göbeklitepe'nin gerçekten yakın bir zamanda bütün dünyadan ziyaretçi çeken bir cazibe merkezi olacağını belirterek, "Zaten olmaya da başladı. Şimdiden burayla ilgili pek çok yayın yapılıyor." dedi.

Bakan Avcı, Şanlıurfa'daki temasları kapsamında dünyanın en eski tapınak merkezi kabul edilen Göbeklitepe Ören Yerinde incelemelerde bulundu.

Çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Avcı, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin dünya arkeoloji tarihinin belli başlı parametrelerini ciddi manada sarsan bir kazı alanı olduğunu söyledi.

Bakan Avcı, Göbeklitepe'nin tarihi hakkında bilgi vererek, yapılacak yeni kazı çalışmalarının ardından söz konusu yerle ilgili daha önemli sonuçlar elde edeceklerini ifade etti. Burada üst düzey kaplama projesi yürütüldüğünü hatırlatan Avcı, şunları kaydetti:

"Aşağıdaki buluntuları korumak üzere, iklim koşullarından olumsuz etkilenmelerini önlemek amacıyla bir çatı projesi yürürlükte, bu proje tamamlanıncaya kadar burada kazılara ara verilmiş durumda. Çatının önümüzdeki mayıs sonu itibarıyla tamamlanmış olmasını bekliyoruz, inşallah çatı gerçekleştikten sonra kazı çalışmaları ve ziyaretler devam edecek. Burası gerçekten yakın bir zamanda bütün dünyadan ziyaretçi çeken bir cazibe merkezi olacak. Zaten olmaya da başladı. Şimdiden burayla ilgili pek çok yayın yapılıyor. Bizde Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak burayla ilgili tanıtım faaliyetlerine ayrıca bir önem veriyoruz, inşallah önümüzdeki dönemde Şanlıurfa'nın ve Türkiye'nin zenginliklerine yeni bir unsur daha eklenmiş olacak."

Nabi Avcı, Alman arkeolog Klaus Schmidt ve kazıda çalışmalarında görev alan bütün ilgililere teşekkür etti.

Bir gazetecinin "Göbeklitepe'nin ders kitaplarında yer alma durumunun olup olmadığı" şeklindeki sorusuna ise Bakan Avcı, şöyle cevap verdi:

"Okullarda okutulan pek çok yayında bunlardan söz ediliyor ama henüz ders kitaplarında tam olarak ne olduğunu açıklamak mümkün değil. Sadece Türkiye'nin arkeolojik ve kültürel zenginliğin bir örneği olarak burayı tanıtabiliriz, onun dışında daha ileride inşallah daha ayrıntılı olarak buranın gerçekten nasıl bir işlev gördüğünü, nasıl bir örgütlenme sonucu ortaya çıktığı gibi konulara vereceğimiz cevaplar netleştikten sonra eğitim öğretim programlarında tabi ki yerini alır."

Bakan Avcı ve beraberindekiler daha sonra Türkiye'nin en büyük mekanlarından Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik müzelerinde incelemelerde bulundu.

Tarihi Balıklıgöl Yerleşkesini de ziyaret eden Avcı, balıklara yem atıp Hazreti İbrahim'in doğduğuna inanılan mekanı ziyaret etti.