Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ziraat odaları ve üretici örgütleri bünyelerinde istihdam edilen 5 tarım danışmanı için verilecek Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği'ne(TYDD) ilişkin hazırlanan tebliği Başbakanlığa gönderdiklerini belirtti.

Bakan Çelik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

‘’Bu sene tebliğde belirlenen ziraat odaları ve üretici örgütleri bünyelerinde istihdam edilen 5 tarım danışmanı için destek verilecek. Bu destek ödemesi tarım danışmanı üzerinden yapılacak. Tebliğde yer alan kuruluşlara her bir tarım danışmanı için yıllık 30 bin lira TYDD sağlanacak. Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 12 aylık hizmet sunumuna bağlı olarak 15 biner liralık iki dilim halinde ödeme gerçekleştirilecek’’ dedi.
Bakan Çelik tarım danışmanlarının görev danımlarının da belirlendiğini ifade ederek ‘’TYDD’den faydalanmak isteyen kuruluşlar, tebiliğin yayın tarihinden itibaren 20 gün içinde istenen belgelerle, tarımsal danışmanlık hizmet bbürosunun bulunduğu yerdeki ilçe müdürlüğüne, ilçe müdürlüğü bulunmayan yerde il müdürlüğüne başvuracaklar’’ dedi.

Çelik ayırca, Tarımsal danışmanlık hizmeti alan tarımsal işletmelerin, hizmet karşılığı olarak tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşlara ödeyecekleri katkı payı ile ilgili düzenlemenin kaldırıldığını kaydetti.
Bakan Çelik açıklamasında tarım danışmanlarının, işletme bazlı danışmanlık kapsamında bitisel ve hayvansal üretim yapan işletmeler için ayrı ayrı görev tanımlarının yapıldığını belirtti.

Bakan Çelik ‘’İl ve veya ilçe müdürlüklerinin, tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlarda istihdam edilen tarım danışmanlarına bakanlık uygulamaları hakkında eğitim verilebilecek. Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlarda istihdam edilen tarım danışmanlarının bakanlık uygulamaları hakkında çiftçilerin bilgilendirmesi yönünde düzenleme yapılıyor’’ dedi.