- Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: "Daha halk oylamasına gidilmedi daha 'Evet' çıkmadı. İsminin duyulması bile uzlaşmanın yolunu açtı, halk oylaması CHP'yi daha şimdiden değiştirdi"
- "Hiç şüphe yok ki, bu milletten yüzde 50'den fazla destek alanın bu ülkeyi yönetme hakkı vardır. Bu daha hukuki ve daha demokratiktir. Biz bile 1 Kasım'da yüzde 49 buçuk oy aldık yüzde 51 alamadık"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, halk oylamasına ilişkin, "Daha halk oylamasına gidilmedi daha 'Evet' çıkmadı. İsminin duyulması bile uzlaşmanın yolunu açtı, halk oylaması CHP'yi daha şimdiden değiştirdi." dedi.

Yılmaz, GAP Tarımsal Eğitim Salonu'ndan düzenlenen ''Yeni Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet Sistemi'' toplantısında yaptığı konuşmada, yeni sisteme Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yeni sistemin her yönüyle mevcut sistemden daha iyi olduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye'deki şu anki sisteminin benzerinin dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığını belirtti.

Yılmaz, cumhurbaşkanının görev ve sorumluluklarının yeni sistemle artacağını anlattı.

Türkiye'nin halk oylamasından sonra vesayet sisteminden tamamen kurtarılacağını dile getiren Yılmaz, demokratik rejimlerde anayasaları milletin yaptığını ve devletin sınırlarını belirlediğini kaydetti.

Millete hesap veren iktidarlara ihtiyaç duyulduğunu aktaran Yılmaz, 16 Nisan'dan itibaren Türkiye'de hükumeti halkın belirleyeceğini dile getirdi.

- "CHP'nin yaklaşımları değişti"

Yeni sistem sayesinde milletin yönetimde daha etkin söz sahibi olacağını belirten Yılmaz, vatandaşın istemediği siyasetçiye ve yöneticiye bir sonraki seçimde görev hakkı vermeyeceğini ifade etti.

Yeni anayasa sisteminin uzlaşmayı şimdiden sağladığına dikkati çeken Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Daha halk oylamasına gidilmedi daha 'Evet' çıkmadı. İsminin duyulması bile uzlaşmanın yolunu açtı, halk oylaması CHP'yi daha şimdiden değiştirdi. Nasıl değiştirdi? Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesine götüreceğim dedi, götürmedi halk oyundan dolayı. Milletin değerleriyle uzlaşacak, millete sorulan yerde başka birinin hem de millet adına karar vermesi doğru değil, vazgeçti, biliyorsunuz CHP başörtüsüne karşı çıkıyordu, Maltepe'deki başörtülü bir hanım kardeşimize saldırı olduğu için CHP ziyarete gitti. Eskiden 'irtica' falan diyorlardı şimdi değişti işte bu değişiklikte bu halk oylamasından kaynaklandı. Bir başka yine bizim adımız Adalet ve Kalkınma Partisi kısaltılmış şekli 'AK Parti', bize AK Parti demiyorlardı da kendilerince AKP diyorlardı ancak şimdi talimatı verdiler artık AK Parti diyorlar. Bir halk oylaması CHP'yi ne kadar dönüştürdü gördünüz. Bunlar 1998'de Erbakan'a neler çektirdi, 'Bir doktoram vardı ama bunlar bana bir doktora daha yaptırdı' dedi rahmetli. Ülkeyi 'Kutuplaştırıyorsun, yönetemiyorsun, çek git' diyorlardı. Şimdi Erbakan'ı anma toplantısına Kılıçdaroğlu katıldı. Neye bağlıyoruz bunu, referandumun uzlaştırma gerektirme ve dönüştürme gücüne bağlıyoruz. Bu milletten yüzde 50'den daha fazla destek almak isteyen herkes her grubu, 80 milyonu kucaklamalı, bağrına basmalı. Türkiye'nin bu sistemdeki en büyük kazancı, yönetim uzlaşmacı olacak ve Türkiye'nin çoğunluğu iktidara gelecek."

- "Yüzde 51 alan yönetecek"

Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye'nin Kore ile aynı seviyede olmasına rağmen şu anda başkanlık sistemi olan Kore'nin Türkiye'nin çok daha ilerisinde olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bunun temel sebebinin hükumetlerin önceliklerinin farklı olmasından kaynaklandığını belirtti.

Türkiye'de artık yüzde 50 ile seçilenlerin yönetimde söz sahibi olacağını vurgulayan Yılmaz, "Kesinlikle bu sistem uzlaşmayı getirecek şimdiye kadar hükumet olabilmek için yüzde 34 yeterliydi. 16 Nisan kabul edilirse kimse yüzde 34, yüzde 40, 45 veya 49 ile yönetemeyecek yönetmek için en az yüzde 51 oy alacak. Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyarak cevap verin yüzde 34 ile bu ülkeyi yönetme hakkına sahip olanlar mı? yoksa yüzde 50'den fazla milletin desteğini alanlar mı ülkeyi yönetmelidir ? Hiç şüphe yok ki bu milletten yüzde 50'den fazla destek alanın bu ülkeyi yönetme hakkı vardır. Bu daha hukuki ve daha demokratiktir. Biz bile 1 Kasım'da yüzde 49,5 oy aldık yüzde 51 alamadık." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Emin Önen de toplantıda yeni sisteme karşı yönetilen eleştirilerin haksız olduğunu vurgulayarak, sistemin detaylarını anlattı. Yeni sistemin denetleme mekanizmasının daha gelişmiş ve dengeli olduğunu ifade eden Önen, istikrarsızlığın sembolü olan güçsüz iktidarların yeni dönemde ülkenin başında bulunamayacağını kaydetti. Cumhurbaşkanına yeni dönemde yargı yolunun açılacağını vurgulayan Önen, Türkiye'nin her 5 yılda bir önünü daha rahat görebilme imkanına kavuşacağını vurguladı. Toplantının sonunda Yılmaz ve Önen'e AK Parti teşkilatı üyeleri çiçek takdim etti.