Başbakan Binali Yıldırım, Sivas tarihi kent meydanında düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde vatandaşlara hitap etti.

Halk oylaması mitingleri kapsamında 4 ay önce Sivas'a geldiğini hatırlatan Yıldırım, bugün de kentte olmaktan büyük bahtiyarlık duyduğunu söyledi.

Sivas'ın üç gün önce şehit Uzman Çavuş Erkan Sakal'ı son yolculuğuna uğurladığını hatırlatan Yıldırım, şehit uzman çavuş ile diğer şehit Jandarma Binbaşı Ümit Çelik'e Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. 

Başbakan Yıldırım, "Sivas'ın bir asırlık sesi olan Aşık Veysel ne diyor? 'Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece.' Yolumuz, millete hizmet yolu. Gündüz gece bu yolda, dur durak bilmeden yürümeye devam edeceğiz. İstikbalin ve istiklalin şehri Sivas. Sivas ile bizim gönül bağımız bir başkadır. Sivas ile bizim yol arkadaşlığımız başkadır. Sivas, size milletin adamının, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdim." ifadelerini kullandı.

Türkiye için, Sivas için çalıştıklarını, alın teri döktüklerini söyleyen Yıldırım, kendilerinin Sivaslılara, Sivaslıların da kendilerine güvendiğini belirtti.

Başbakan Yıldırım, bugüne kadar Sivas'ın yüzünü hiç kara çıkarmadıklarını, bundan sonra da kara çıkarmayacaklarını vurguladı.

"Türkiye'nin bütün illerinde olduğu gibi, Sivas da yatırımlarla, hizmetlerle kalkınmaya devam ediyor." diyen Yıldırım, şunları ifade etti:

"Bugüne kadar Sivas için yaptıklarımızı siz biliyorsunuz. Az önce bakanlarımız, bunların bir kısmını anlattı. Bakın, şu Sivas'ın yollarına, nereden nereye geldi. Aşık Veysel'in dediği o uzun ince yollar, artık uzun duble yollar haline geldi mi? Şimdi Ankara'ya, İstanbul'a, Kayseri'ye, Malatya'ya, Erzincan'a çok daha konforlu, çok daha rahat bir şekilde gidiyor muyuz? Sivas'a 80 yılda yapılan bölünmüş yol miktarı ne kadar biliyor musunuz? Sadece 24 kilometre.

Peki AK Parti iktidarında, bizim hükümetlerimiz döneminde ne yapıldı dersiniz? Bunun üzerine 729 kilometre yol yapıldı. 24 kilometre nere, 729 kilometre nere? İşte AK Parti iktidarının farkı bu. Laf üstüne laf koyan değil, taş üstüne taş koyan iktidarız."

İKİNCİ ÜNİVERSİTE MÜJDESİ

19 Mart'taki ziyareti sırasında Sivaslılara bazı sözler verdiğini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Dedik ki yeni stadyum yapıldı, çok güzel olmuş. Gelirken de gördüm. Bu arada Yiğidolar, Süper Lig'e çıktı, tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum. Dedik ki: 'Eski stadyumun yerini binalarla doldurmayacağız, Sivas'a yeşil bir şehir parkı yapacağız.' Sözümüzü tuttuk mu? Sivasımız, üniversiteye bir fakülte sözü verdik, iki fakülte kurulma kararı verdik. Hayırlı, uğurlu olsun. 'İkinci bir üniversite yapacağız.' demiştik. Sizin milletvekiliniz, sizin evladınız, İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanımız, bu konuda çalışmaları başlattı. Meclis'in ilgili komisyonuna bu konuyu getirdi.

Bununla ilgili inşallah önümüzdeki dönemde ikinci üniversiteyi de Sivas'a kuruyoruz."

"YİĞİDOLARA EN GÜZEL HİZMETLER YAKIŞIR"

Daha önce de Kızılırmak Projesi'ni paylaştıklarını, belediyenin projenin ihalesini yaptığını ve çalışmaların devam ettiğini bilgisini veren Yıldırım, kente ikinci organize sanayi bölgesi kurma sözü verdiklerini hatırlattı.

Bunun için hemen harekete geçtiklerini ve kamulaştırma işlemine başladıklarını dile getiren Yıldırım, "En son olarak 2019'u sayın, 2019'da yüksek hızlı tren Sivas'a geliyor. Hızlı tren geldiği zaman buradan Ankara'ya 2 saatte gideceksiniz. İstanbul'a devam etmek istiyorsanız, 5 saatte ver elini İstanbul. Nereden nereye geldik? Bu proje, Sivas'ı çevre illere, Ankara'ya, İstanbul'a ve Avrupa'ya bağlayacak. Sivas için en güzel neyse onu biz gerçekleştiririz. Biliyoruz ki Sivas'a her şeyin en güzeli, Yiğidolara en güzel hizmetler yakışır." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, tarihi kent meydanında düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde, Türkiye'nin ve Sivas'ın her köşesini yatırımlarla, hizmetlerle süslediklerini söyledi.

Dün Muş'ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından havalimanı temeli atıldığını, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da Ağrı'da 8 yatırımın temelinin atıldığı törene katıldığını belirten Yıldırım, Arslan ve Eroğlu'na hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Yıldırım, Sivas'a yapılacak yatırımlar arasında kentin yıllardır beklediği hizmetlerin bulunduğunu ifade etti.

Sivas'a son 15 yılda yapılan yatırımların maliyetinin 21,5 milyar lira olduğunu bildiren Yıldırım, temelleri atılacak ve açılışı yapılacak yatırımlarla Sivas'ın, ulaşım, turizm, eğitim ve sağlık şehri haline geleceğini söyledi.

Başbakan Yıldırım, bugüne kadar yaptıkları gibi bugünden sonra da Türkiye ve Sivas için daha iyisini yapma gayreti içinde olacaklarını dile getirdi.

"Yiğidolarla yola çıkanın sırtı yere gelmez." diyen Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlattıkları yeni atılım döneminde de milletin yüzünü güldürmeye, derdine derman olmaya devam edeceklerini vurguladı.

 "İŞGALCİ ZİHNİYETLERLE BİR OLUP DEMOKRASİMİZİ YIKMAYA ÇALIŞTILAR"

Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin Sivas'ta atıldığını hatırlatan Yıldırım, o dönemde düşman ve işgalci askerlere Sivas'ın tarihi bir cevap verdiğini söyledi.

Sivas'tan, "Manda, esaret asla kabul edilmez, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." nidalarının yükseldiğini aktaran Yıldırım, Türk milletinin bu asil kararının Sivas'tan bütün dünyaya ilan edildiğini ifade etti.

O gün işgalcileri alkışlayanların, bugün de aynı ihanet içinde bulunanların olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Dün isimleri farklı olan bu hainlerin bugün adı değişti, FETÖ oldu. Tüm alçaklıklarıyla Türkiye'ye, milletimize karşı karanlık bir plan içine girdiler. İşgalci zihniyetlerle bir olup demokrasimizi yıkmaya çalıştılar. Bugünlerde 'yeni bir devlet kuruluyor' lafları yapılıyor. Hadi oradan. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran irade, 15 Temmuz'da bu devleti yıkmaya çalışanlara gereken dersi verdi. Darbecilere darbeyi vurdu. Ezanlar dinmedi, bayrak, ay yıldızlı bayrağımız inmedi. Siz, Sivas'ın yiğit insanları o gün meydanlardaydınız. O gün Sivas'ın meydanı Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, milletin kardeşliği için tek yürek, tek ses oldu. Darbecilere geçit vermedi."

"ALÇAKLAR TEKER TEKER HESAP VERİYOR"

Darbe girişimi sırasında 250 şehit verildiğini, 2 bin 194 kişinin de gazi olduğunu belirten Yıldırım, şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Açılan davalarda örgüt mensuplarının yargılandığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Şimdi bu alçaklar teker teker hesap veriyorlar. Pensilvanya'daki terör baronunun, baş teröristin elini eteğini öpen bu hainler hala beyhude umut içindeler. Son derece akılsız, ahlaksızca mahkemelerde tiyatro oynamaya devam ediyorlar ama boşuna uğraşmasınlar, içinde bulundukları bu terör bataklığından, alınlarına vurulan 'vatan haini' damgasından asla kurtulamayacaklar, yaptıklarının hesabını kanun içinde en ağır şekilde vereceklerdir. Dün, üst akıl emriyle Gezi olaylarını başlatan, üçüncü havalimanını, dünyanın en büyük havalimanını durdurmaya çalışanlar, Türkiye'nin çehresini değiştirecek büyük projeleri engellemeye gayret edenler, bugün FETÖ'nün terörist elebaşısı ve onun teröristlerini kullanıyorlar."

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, milletin tertemiz alınlarıyla secde ettiği seccadeyi ayakkabılarıyla çiğneyerek, akıl hocalarına, "Sizin emrinizdeyiz." mesajı verdiğine dikkati çeken Yıldırım, "Bunlar, küresel terör odaklarının emrinde, biz de Türkiye Cumhuriyeti'nin asil vatandaşlarının emrindeyiz. 15 Temmuz'da bunu anlamayanlar iyi bilsin ki bu ezanlar dinmez, bu bayrak inmez." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, ruhunu 1 dolara satanların Türk milletini yenemeyeceğine işaret ederek, "Varsın bazıları önümüze engel koymaya çalışsın. Biz onlara inat demokrasimizi daha da geliştireceğiz, ekonomimizi daha da büyüteceğiz. Yeni fabrikalar, iş alanları kurarak istihdamı, aş, iş alanlarını büyüteceğiz." diye konuştu.

Yıldırım, yılın ilk yarısında ihracatın bir sene öncesine göre yüzde 8 arttığını belirterek, "İhracat bu gidişle 150 milyar doların üzerine çıkacak." dedi.

Dünyada ekonomik durgunluk devam etmesine rağmen Türkiye'de yüzde 5 büyüme sağladığına dikkati çeken Yıldırım, enflasyonun da tekrar tek haneli rakamlara döndüğünü hatırlattı.

Turizm sektöründe de güzel gelişmeler yaşandığını aktaran Yıldırım, bu yılın ilk yarısında turist sayısının yüzde 14 artığını bildirdi.

"12 ŞEHİRDE RÜZGAR SANTRALLERİ KURULACAK"

Türkiye'nin savunma sanayisi hamlesinde de dünyanın önemli ülkeleri arasına girdiğini belirten Yıldırım, "Dünyanın en prestijli savunma sanayi şirketlerinde 3 şirketle, 100 şirket arasında temsil ediliyoruz. Her alanda milli, yerli, dışa bağımlılığı asgari düzeye inmiş bir ülke olmak için durmadan, duraksamadan çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, enerji bağımlılığını azaltmak için hafta başında yenilenebilir enerji kaynakları ihalesini gerçekleştirdiğini hatırlatırken, kurulacak enerji tesislerinin yüzde 65'lik kısmının yerli olarak imal edileceğini dile getirdi.

Yıldırım, "Yani bunların fabrikaları Türkiye'de olacak. Yüzde 80 mühendislik oranıyla enerji alanında Türkiye, büyük bir teknoloji üretim merkezi haline gelecek. Faaliyet gösterecek rüzgar türbini fabrikasıyla ülkemize önümüzdeki 2 yıl içinde 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapılacak. Enerji santralleri üretime başladığında yıllık Sivas'ın iki katı kadar bir şehrin elektriği buradan, yerli kaynaklardan üretilmiş olacak. 12 şehirde bu rüzgar santralleri kurulacak." şeklinde konuştu.

Santral kurulacak 12 şehirden birisinin de Sivas olduğu müjdesini veren Yıldırım, milli ve yerli kaynaklara dayanan bu projeyi başarılı bir şekilde hayata geçiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve ekibini tebrik etti.

Attıkları her adımda memleketi, geleceği ve milleti düşündüklerini vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin yeni anayasayla çıktığı bu aydınlık yolun daha güzel haberler ve gelişmelerle milletin yüzünü güldüreceğini dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Özellikle yaz aylarını çok iyi değerlendirip, ekonomik reformlar için yeni tedbirler için planlarımızı yapıyoruz. Cazibe Merkezleri Programı ile Türkiye'nin doğusuyla batısı arasındaki kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracağız ve yıllardır başımızın belası olan bölücü terörü de tarihin derinliklerine gömmüş olacağız. Türkiye 2023'e, 2053'e, 2071'e doğru güçlü adımlarla yürüyecek. Birilerinin yapmaya çalıştığı ekonomik operasyonlar, sabotajlar dün olduğu gibi gelecekte de boşa çıkacak hiçbir işe yaramayacak. Biz Türkiye'ye güveniyoruz, milletimize güveniyoruz. Sivas'a güveniyoruz, sizlere inanıyoruz. Sizinle aşamayacağımız, başa çıkamayacağımız hiçbir zorluk yok."

İstiklal mücadelesinde milli bir duruş sergileyen Sivas'ın 16 Nisan halk oylamasında yüzde 71,5 oranında verdiği destekle tarih yazdığını söyleyen Yıldırım, Sivaslılara teşekkür etti.

Yıldırım, açılışını gerçekleştirdikleri eserlerin Sivas'a, ülkeye ve millete hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

NOTLAR

Toplu açılış ve temel atma töreninin düzenlendiği alana, Türk bayrakları ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın posterleri asıldı.

Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında ödüle layık bulunan çiftçilere hediyelerini verdi.

Başbakan Yıldırım ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra beraberlerindeki bakanlarla, eğitim, sağlık, ulaşım, altyapı ve sulama alanlarını kapsayan 662 milyon lira değerindeki 92 projenin açılışını yaptı, bazı projelerin temelini attı.

Törene, Başbakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bazı milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 GAZETECİLERİN SORULARINA CEVAPLAR

Başbakan Binali Yıldırım, toplu açılış ve temel atma töreni için geldiği Sivas'ta ilk olarak Valiliği ziyaret etti, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

Başbakan Yıldırım, AK Parti eski MKYK üyesi Ayhan Oğan'ın açıklamalarının ardından yaşanan tartışmalara ilişkin soru üzerine, "Şaka mı yapıyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti devleti, 29 Ekim 1923'te kuruldu. O da Osmanlı Devleti'nin devamı olarak kuruldu. 16 Türk devleti var, bu Türk devletlerinin hepsi birbirinin devamıdır. Türkiye Cumhuriyeti de geçtiğimiz 94 yıl içinde gelişti, büyüdü ve bugün Allah'a şükür bölgesinde ve dünyada hatırı sayılan bir ülke haline geldi. Onun için kimin ne söylediğinin önemi yok. Bazı televizyon programcılarının, yorumcularının söylediği laflar bizim partimizi bağlamaz ama şunu söylemekte yarar var; milletimiz bilsin, 15 Temmuz'da Türk devletini yıkmaya çalışan alçak FETÖ'ye karşı bu millet en büyük direnişi gösterdi. Ay yıldızlı bayrağımıza sahip çıktı, ezanlarımız susmadı, bayrağımız inmedi." ifadelerini kullandı.

"Oğan'ın AK Parti'nin eski MKYK üyesi olması nedeniyle de eleştiriler yapıldığı"nın hatırlatılmasına karşılık Yıldırım, "Kim olursa olsun, yani sıfatının önemi yok. Yani bizim başka görevde olan bir arkadaş da böyle bir şey söylese asla kabul edilemez. Kimin söylediğinin önemi yok, söylenen laf önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti devleti dimdik ayaktadır. 15 Temmuz gibi alçak bir darbe girişimine karşı bile bu millet, devletinin yıkılmasına, ülkesinin işgal edilmesine izin vermemiştir. Bundan sonra da hiçbir namert, hiçbir şer güç Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı böyle bir girişim içinde olamaz, olursa da cevabını en şiddetli şekilde bu milletin karşısında görecektir." dedi.

ŞEHİT AİLESİNE ZİYARET

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yürütülen operasyonda PKK'lı teröristlerin döşediği mayına basması sonucu 27 yaşında şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Erkan Sakal'ın ailesini ziyaret ederek başsağlığı diledi.

Yıldırım, kentteki ziyaretleri kapsamında şehidin Sivas'ın Fatih Mahallesi'ndeki evine gitti.

Burada yaklaşık yarım saat kalan Yıldırım, şehidin annesi Döndü Sakal, eşi Songül Sakal ve yakınlarına başsağlığı diledi. Ziyarette Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dua edildi.