Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Nedim Atilla’nın sorularını yanıtlayan Başkan Yılmaz’Nihat Çiftçi, Resul Yılmaz’ın arkadaşı diye Siverek ayrıcalığa tabi tutuluyor’’ iddialarına da yanıt verdi. Başkan Yılmaz ‘’Siverek'te görev alanı sorumluluklarının dışında tek bir sokağa bir tek hizmet yaptıkları ispat edilsin, istifa ederim’’ dedi ve nedenlerini sıraladı. Yılmaz ‘’Büyükşehir’in yapması gerektiği hizmetleri Siverek Belediyesi yapıyor. Bu hususta, 250 bin Sivereklinin hakkını tek tek ararım, bununda bilinmesini istiyorum’’ dedi.

Resul Yılmaz

Başkan Resul Yılmaz, Şanlıurfa ilçe belediyeleri arasında sadece Siverek’in gerçekleştirdiği bir hizmeti de anlattı. Yılmaz ‘’13 ilçe içerisinde sıcak asfalt ihalesini yapabilen ve uygulayan tek ilçe belediyesiyiz’’ dedi.

İşte o röpörtaj…

Göreve geldiğinizde nasıl bir Siverek devir aldınız ?

Siverek’in alt yapı hizmeti yok denecek kadar azdı ve toplam yapılan alt yapı hizmeti 13 kilometreydi. AB’nin hibe desteğiyle şehir desteğinde 322 kilometrelik alt yapı hizmeti yaptık ve yüzde 99’unu bitirdik.

Adil olduk, eşit davrandık.

Resul Yılmaz

İmarla ilgili büyük sıkıntılar vardı. Aynı cadde üzerinde bulunan yapıların kimisine 5 kimisine 8 kimisine 2 kat imar izni verilmişti. Vatandaşlarımızın büyük rahatsızlık duyduğu bu konuyla ilgili Milletvekilimiz Sayın Kasım Gülpınar ve bana sürekli şikayetler geliyordu. Bu soruna neşter vurduk, imar planı revize ettik. Herkese adil ve eşit davrandık. Bitişik nizamlarla ilgili de ‘’Vatandaşlarımız 600 metrekare getirsin, yüzde 40’ını yapsın, 6 kat yapsın’’ dedik. Bitişik tüm nizamlara bu hakkı tanıdık. Ayrıca, ada bazında yapılaşmanın önünü açmak için başvurular geldiği zaman 12 kat ve yüzde 5 otopark, yüzde 5 sosyal donatı alanları yapılması suretiyle herkese ruhsat vereceğimizi de belirttik.

Siverek’in en büyük sorunları nelerdir ?

Şehir içi ulaşımdır. İçme ve kullanma suyudur. Kent merkezi nüfusumuz 140 bin, kırsal nüfusumuz 110 bini aşmış durumda. Milletvekilimiz Sayın Kasım Gülpınar ile birlikte en fazla enerjiyi Siverek’in içme ve kullanma suyu sorununu çözmek için harcadık. Bakanlarımız Cevdet Yılmaz, Faruk Çelik ve Veysel Eroğlu’nun da önemli desteklerini gördük. İsale hatlarıyla ilgili ihale tamamlandı. Döşemesi yapılıyor. Fırsat havzasından 41 kilometre uzaklıktaki şehrimize içme ve kullanma suyu getiriyoruz. Arıtma tesisinin de ihalesi yapıldı. Şuan yapımına başlandı. 2019’un ilk yarısında içme ve kullanma suyu sorunumuz kalmayacak.

Siverek’e vaat ettiğiniz projelerden hangilerini gerçekleştirdiniz ?

Resul Yılmaz

İçme ve kullanma suyu projesi, çok amaçlı hizmet evleri projesi, semt pazarları projesi, halı sahalarla ilgili semt sahaları vardı yapımı devam ediyor, muhtar evlerini yaptık, kırsal mahallelerde 60’a yakın taziye evlerini yaptık, kent müzesi projemiz vardı yapım aşamasında, TMO’nun yerini yeşil alana dönüştüreceğiz demiştik, satın aldık, tapuları devir aldık, proje hazır, önümüzdeki hafta ihaleye çıkıyoruz. Fırat’ta su sporları ve mesire alanı projesi vardı, ihale aşamasında. Yaşanılabilir bir şehir için imar revizyonu yapacağız demiştik, hamd olsun yaptık. Okullarımızın bahçelerinin düzenlenmesi çocuklarımızın içme suyu ve kullanma suyu ihtiyaçları için çeşmeler yapacağımızı söylemiştik, onlarda hizmete sunuldu. Kadın destek merkezini hayata geçirdik. Bilgi evleri dönemini başlatacağız demiştik, şuan dört tanesi faal durumda. Kırsal mahallelerimizin sokaklarında 1400 kilometre stablize yol yaptık. 40 tane kırsal mahallemizin köy içlerini beton yollar ve kilitli parke ile döşedik. 50 yerleşim yerini daha yapacağız. Kırsal mahallelerimizde atıl durumda olan Milli Eğitime ait okullar, sağlık bakanlarına ait sağlık ocakları vardı, bunları da eklemeleri yapmak üzere tadilatlarını yapmak üzere dönüştürdük çok amaçlı hizmet evleri haline getirdik.

Siverekliler 2019’da nasıl bir Siverek görecek ?

2019’da alt yapı sorunlarının yüzde yüzünü bitirmiş, içme ve kullanma suyu sorununu çözmüş, yeni bir imar düzenlemesine tabi tutulmuş, bununla birlikte üst yapısı da yenilenmiş bir Siverek’i halkımızın hizmetine sunacağız. İnsanlarımızın sıcak yaz günlerinde ihtiyaç duyduğu mesire alanı tamamlanmış olacak. Nisibbi köprüsünün hemen yanında 45 bin metrekarelik alanda mesire alanı yapıyoruz. Fidanlığa 40 bin metrekarelik alan ekledik. İnsanlar pikniklerini yapacaklar. Nisan sonunda bitiyor. Halkımızın hizmetine sunuyoruz.

Bir tek biz yapıyoruz.

2019’dan önce, 2017 sonunda Siverekliler 7 metre ve üzeri olan bütün cadde ve sokaklarını sıcak asfalt kaplanmış olarak görecek. Şanlıurfa’da Büyükşehir ile birlikte 14 Belediye var. İlçe Belediyeleri içerisinde sıcak asfalt ihalesini yapıp, uygulayan tek ilçe Belediyesi Siverek’tir. Büyükşehir yol yapıyor, bizde yapıyoruz. Yol medeniyettir. Benden sonra Kim Belediye Başkanı olursa olsun, yol kalitesi artık bellidir. İstanbul Fatih’te, Konya Meram’da, Kayseri’de yol kalitesi ne ise Siverek’te de o olacak.

Şanlıurfa’da ‘’Nihat Çiftçi, Resul Yılmaz’ın arkadaş. Siverek bu yüzden ayrıcalığa tabi tutuluyor’’ algısı var. Bu konuyla ilgili düşünceniz ?

Büyükşehir ‘’Her ilçeye mesire alanı yapacağız’’ dedi. Hilvan’da, Akçakale’de, Ceylanpınar’da mesire alanları bitmek üzere. Halfeti’de bitti. Birecik’te başladı. Suruç’ta devam ediyor. Siverek’te 130 dönüm araziyi Büyükşehir’e verdim yapın dedim, daha ihalesi bile yapılmadı. Büyükşehir her ilçeye semt pazarları yapıyor. Birçoğu bitti, Siverek’te ise temeli yeni atıldı. Büyükşehir ‘’Ceylanpınar, Viranşehir, Harran ve Suruç’un çöplerini Şanlıurfa merkezdeki toplama merkezine taşıyor. Siverek’in çöpünü taşımıyor. Büyükşehir bütün ilçelerde Prestij caddeleri yapıyor. Siverek’te asfalt dökme aşamasına kadar biz getirdik.

Resul Yılmaz

İstifa ederim.

Siverek’te belediyemizin görev alanına giren herhangi bir caddenin, bir sokağın bir metresini Büyükşehir asfaltlamışsa istifa ederim. Yasaya göre üç hizmet asla devredilmez. ‘’Su, kanalizasyon ve itfaiye’’. ŞUSKİ’de benim ilk yıl 31 personelim çalıştı. Maaşlarını Siverek Belediyesi ödedi. Şuan hala 7 personelim çalışıyor. Nihat bey benim arkadaşımdır, doğrudur ama iş ayrı, arkadaşlık ayrı.

Ben yine de inanıyorum ki Büyükşehir Siverek’in hakkını teslim edecektir. Burada yanlış anlaşılmasın, 250 bin Sivereklinin her birinin hakkını da ayrı ayrı da ararım. Bununda bilinmesini istiyorum.

Resul Yılmaz

Türkiye 16 Nisan’da referanduma gidiyor. Bir hukukçu da olarak, konuyla ilgili düşünceleriniz ?

Gelecek nesillerimiz açısından önemli. Son 5 Anayasamıza bakarsak, 1921’i dışarıda tutarsak geri kalanın tümü darbe ürünüdür. Değişikliğin 18 maddesini detaylı bir şekilde inceledim. AK Partili olma kimliğimin dışında, hukukçu kimliğimle bu işe yaklaştığımda; Karşı çıkabileceğim tek bir madde yok. Türkiye’de bir daha krizlerin yaşanmaması, iki başlılığın ortadan kaldırılması için EVET diyeceğiz. Karadeniz’in virajlı, dolambaçlı yollarında bir levha var ‘’Dikkat AYU Çıkabilir’’, Türkiye’de maalesef her 10 yılda bir, birisi kafasını kaldırıyor. Yönetime el koyuyorum diyor, anayasa yapıyorum, yeni Cumhurbaşkanı seçiyorum diyor. Türkiye’de artık diyoruz ki, bu Cumhurbaşkanlığı makamı kimsenin malı değil. Bundan sonra aracılara gerek yok. Yürütmeyi direk halk belirleyecek. ‘’Meclis işlevsiz hale getirilecek’’ eleştirileri var. Bunlar doğru değil. Hepimiz okuma yazma bilen insanlarız. Bana göre Meclis gerçek hüviyetine kavuşacak.

HAYIR’cılar Anayasa içeriğini biliyorlar mı ?

HAYIR bloğunda yer alanlar, Anayasa’nın içeriğini bilmeden konuşuyorlar. Yalan yanlış bilgilerle seçmenlerimizin, insanlarımızın kafalarını bulandırmaya çalışıyorlar. Meclis’in; Kanun yapmak, genel görüşme, meclis araştırması ve incelemesi, soruşturma, yazılı ya da sözlü soru önergesi, gensoru gibi denetim yetkileri var. Şimdiki sistemde, Gensorunun dışında tamamı var ve eskisi ile kıyaslanamayacak kadar güçlü.

Resul Yılmaz

Gensoru neden yok ?

Gensorunun olmayışının nedeni şudur: Hükümet, meclisin içerisinden çıkmadığı, meclisten güvenoyu almadığı için gensoru güvenoyunun tersi oluyor. Güven oyu vermediğiniz bir hükümete, o hükümetle ilgili gensoru müessesini kullandırmanıza imkan yoktur.

Sözlü soru önergesi neden kaldırıldı ?

Hükümet meclisten çıkmıyor. Biz sizinle karşılıklı oturmazsak, nasıl sözlü sorularınıza cevap verebilirim ? Bu yüzden sözlü soru önergesi yerine, yazılı soru önergesi getirildi. Eskiden bir bakana sözlü ya da yazılı soru önergesi verildiği zaman, ister cevap verir, ister vermezdi. Şimdi öyle değil. 15 gün içerisinde cevap vermek zorunda.

‘’Daima millet kararımız EVET’’.

Cumhurbaşkanlığı sistemi, halkın ferasetine dayanan bir sistemdir. Milletin gücünün üstünde başka bir güç tanımıyoruz ve diyoruz ki ‘’Daima hizmet, kararımız millet.’’ dedi.

Gülpınar ailesi Siverek’in bir değeridir.

Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, sözlerinin sonunda yerel hizmetlere de değinerek, Milletvekili Kasım Gülpınar’ın Siverek için gece gündüz çalıştığını söyledi. Yılmaz ‘’Kasım Gülpınar ve Gülpınar ailesi Siverek’in bir değeridir. Hepimizin bu değerin farkında olması gerekiyor. Rahmetli babaları, dedeleri Siverek’e hizmet etmek suretiyle gece gündüz çalışmışlardır. Yakından bilen bir insan olarak ifade ediyorum; Şuan da da bizzat kendileri gecelerini gündüzüne katarak Siverek’e hizmet ediyorlar. Siverek’in sorularının tamamına vakıftır. Bu sorunları gidermeye dönükte yoğun bir çaba içerisinde olduğuna da birebir şahidim. Tek hedefimiz var; Siverek halkına nasıl daha iyi hizmet edebiliriz in çabası içerisindeyiz. ‘’ dedi.

MEDYAURFA.COM