Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek olan "Kurtuluşunun 100. Yılında Uluslararası Kültür ve Tarih Festivali" ile ilgili kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Beyazgül, gün içerisindeki ziyaretlerine ilk olarak Kurtuluş Müzesi ile başladı. Başkan Beyazgül, müzede Urfa'nın Kurtuluş Savaşından kalan emanetleri ve eserleri inceledi.

Kurşun izlerinin halen ilk günkü gibi yaşatıldığı Kurtuluş Müzesi ziyaretinin ardından Millet Köprüsü'ne geçen Başkan Beyazgül burada bir açıklama yaparak tüm Şanlıurfalıların 100. Kurtuluş Yılını kutladı.

Başkan Beyazgül, birlik ve beraberlik vurgusunu bir kez daha yenileyerek "Tarihi millet köprüsündeyiz. İsmini milletimizden almış, tarihe tanıklık etmiş bir köprü. Kuvâ-yi Milliye güçlerimiz burada işgalci Fransız güçlerine vermiş olduğu mektupla 'Şanlıurfa'mızdan çekin gidin' demişlerdir.

Öncelikle Kurtuluşumuzun 100. Yılını himayelerine alan Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. 1. Dünya Savaşında mağlup sayılan Osmanlı Devleti'nin Sevr Anlaşması sonucu paylaşılmasıyla Şanlıurfa, önce İngilizler sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.

9 Şubat 1920'de başlayan Şanlıurfalıların direnişi zaferle sona ermiş ve işgalci Fransız kuvvetleri 11 Nisan 1920'de şehirden kovulmuştur. İşte o gün yani 11 Nisan 1920'de Şanlıurfa kendi kendini kurtaran şehir olarak tarihe not düşmüş, kurtuluşu kurtuluşlara ilham olmuştur. Bu kurtuluş 12'ler ve Aşiret liderlerinin öncülüğünde Türk, Kürt, Arap, yerleşik göçebe Şanlıurfa'da ve dışında yaşayan 2 buçuk milyon insanımızın dedelerinin ve atalarının zaferidir.

Bu vesile ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce 1984 yılında Şanlı ünvanı almış ve 2016 yılında şehrimize İstiklal Madalyası verilmiştir. Bu önemli günün 100. yılını Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Büyükşehir Belediyemizin organizasyonu ile Kurtuluşunun 100. Yılında Uluslararası Kültür ve Tarih Festivali olarak 2020 yılına sari etkinlikler ve çalışmalar ile gerçekleştiriyoruz.

Ancak bugün Korona Virüsü nedeniyle etkinliklerimizin önemli bir kısmını iptal etmek ve dijital ortama taşımak zorunda kaldık. Korona Virüsü geçtikten sonra halkımızla yine beraber olacağız. Sözlerime son verirken aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnetle ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun inşallah." diye konuştu.

Başkan Beyazgül, ardından Kurtuluş Mücadelesi dönemlerinden günümüze kadar yaşatılan bölgelerdeki gezisini sürdürdü.