Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sitesinin takdim bölümünde Şanlıurfa’yı anlattı ve vatandaşları kente davet etti.

İşte Beyazgül’ün o mesajı;

KÜLTÜR VE İNANÇLAR DİYARI ŞANLIURFA

''Yeryüzünde önemli, özel ve kadim şehirler vardır. Bu şehirler, geçmişten günümüze tarih, bilim, hukuk, inanç, kültür, sanat, edebiyat, medeniyet gibi insanlık kültürünün oluşumuna ve gelişimine mekân olmuş önemli merkezlerdir. Bu şehirler batıda Atina ve Roma; doğuda ise Mekke, Medine, Kudüs, İskenderiye ve Urfa’dır…

Mevcut arkeolojik bulgulara göre Urfa, dünyanın en eski kenti, insanlık tarihinin başlangıcı, tüm insanlığın ortak ata yurdudur. Urfa, taşı toprağı tarihle yoğrulan ve tarihin her döneminde mutlaka izi bulunan; il genelinde ortaya çıkan her arkeolojik bulgularda, tarihin yeniden yazılmasına vesile olan, tarihe kaynaklık eden, tarihin gelecekle buluştuğu dünyanın en eski kadim şehridir.

Urfa merkezdeki Halilürrahman Gölü’nün (Balıklıgöl) yanı başındaki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan “11.500 yıllık Dünyanın En Eski Heykeli, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Yüzyılımızın en önemli arkeolojik keşfi olarak kabul edilen, Şanlıurfa merkezdeki, “12.000 yıllık Dünyanın En Eski Arkeolojik Tapınağı: Göbeklitepe” mimarlık tarihinin, resmin, hayvanları evcilleştirmenin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Bir inanç kült merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe, Malta Tapınakları ve Sümerlerden 6.000, Nuh Tufanından ve Stonehenge’den 7.000, Mısır Piramitlerinden 7.500, Hz. İbrahim’den 8.000, Roma’dan ve Zeugma Mozaiklerinden 10.000 yıl önce var olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

UNESCO tarafından 2018 yılında Türkiye’nin 18’inci Somut Dünya Kültür Mirası olarak Göbeklitepe kabul edilmiş, akabinde Sn. Cumhurbaşkanımız 2019 Yılını Göbeklitepe Yılı olarak ilan etmiştir. Bu iki karar Urfa’nın kültür ve turizmde dünya markası olması, tanınması için çok önemlidir. Bu kararlarla 2018 yılında bir milyon olan konaklama turist sayımız 2-3 katına çıkacaktır.

Şanlıurfa otantik kültürünün bir parçası olan Sıra Geceleri ile de Türkiye’nin 12. kültürel değeri olarak da UNESCO Somut Olmayan Kültür mirası listesine girmiştir. Dünyanın İlk İslam Üniversitesi Tarihi Harran Şehri ve Eski Urfa Yerleşimi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesindedir. Şanlıurfa arkeolojik sit alanları ile dünyadaki arkeologlarının tamamının kazı taleplerine yüz yıllarca yüzlerce cevap verebilecek kapasiteye sahiptir. Bu yüzdendir ki hâlâ “Dünyada en çok arkeolojik kazı yapılması gereken yer” niteliğini taşımaktadır.

Şanlıurfa, Dünya'nın en eski arkeolojik eserlerinin sergilendiği, Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesini dünyanın en eski ve en kıymetli mozaiklerini Mozaik Müzesi ile bağrında taşıyan şehirdir. Şanlıurfa, dantel dantel işlenmiş 2000 civarındaki tescilli kültür varlıklarıyla ve mistik, otantik yaşamı ile açık hava müzesi kabul edilen bir şehirdir.

Şanlıurfa, Hz. Adem’in çiftçilik yaptığı; Hz. Musa’nın, Hz. Şuayb Peygamberden ünlü asasını aldığı ve çobanlık yaptığı; Hz. İbrahim’e ateşin gülistana döndüğü; Hz. Yakub’un, Hz. Yusuf’un, sabrın timsali Hz. Eyyûb’un çilegâhı ile türbesi ve Hz. Elyesa’nın makamının olduğu “Peygamberler Diyarı” veya “Peygamberler Şehri”dir. Hıristiyanlar açısından Urfa, Hz. İsa’nın kutsadığı ,“Kutsal Mendil veya Kefen”in gönderildiği ilk şehirdir.

Şanlıurfa, İbrahim Peygamberden miras kalan cömertlik ve misafirperverliği ile inançların, dillerin, kültürlerin kaynaştığı, yoğrulduğu hoşgörü şehridir. Şanlıurfa, enbiyası, evliyası, ereni, ermişi ile gönül sultanlarının mekânı ve muhabbet şehridir. Şanlıurfa, kutsal mekânlarda dualarınızın daha büyük bir anlam kazandığını ve Makam-ı İbrahim’de asırlardır yapılan zikir ile kalbinizin pasının silindiğini his ettiğiniz, ruhunuzun huzur ve sükûn bulduğu şehirdir.

Şanlıurfa, âlimi, din adamı, filozofu, düşünürü, yazarı, şairi, seyyahı, ressamı, sanatçısı, şarkıcısıyla ünlü olan; üzerine birçok şiir, destan ve ağıt yazılan kadim bir şehirdir. Şanlıurfa, Harranlı ve Edessalı bilim ve ilim adamalarının telif ve çeviri eserleri ile dünya bilimine ve ilmine ışık tutan, kaynaklık eden şehirdir. Şanlıurfa, büyük İslam âlimi Harranlı İbn-i Teymiye’nin, atomun parçalanabileceğini ilk defa dile getiren fizik ve matematik bilim adamı, cebir ilminin üstadı, Cabir bin Hayyan’ın, felsefe ve matematik bilim adamı Sabit bin Kurra’nın, hikem şiirin Üstadı Nabî’nin şehridir.

Şanlıurfa, Karacadağ Kayak Merkezi ve Karaali Kaplıcaları ile “Kış Turizmi”; Siverek, Hilvan, Bozova, Halfeti ve Birecik ilçelerinde Cennet suyunun karıştığı durgun ve serin Fırat Nehri Sahilleri ve Saklı Cennet Halfeti tekne turları ile “Göl, Sahil ve Su Sporları Turizmi”; Karacadağ ve Tektek Dağları, Siverek Takoran Vadisi ve Kalyonları, Birecik ve Halfeti Kalyonları ile özgün flora, faunası ve bozkırlarda gezen ceylanlarıyla “Doğa ve Yayla Turizmi”; özgün ve dünyaya nam salmış Yarış Atları, Ceylanları, Güvercinleri, Keklikleri, Kelaynakları, Saf Irk Kurtboğan (Guregh) Köpeği, En İyi Avcı Tazıları, Üveysi Koyunları “Ornitoloji Turizmi” geleneksel el sanatları, mutfak zenginliği ve damak lezzeti, dünyaya nam salmış musiki ustaları ile yaşanan ve yaşatılan otantik ve mistik yapısıyla “Kültür Turizmi’ zenginliği olan bir şehirdir.

Şanlıurfa, Türkiye’nin en büyük ve dünyanın 6’ıncı büyük barajı olan Atatürk Barajını bağrında taşıyan, Türkiye ekonomisine her yıl ortalama bir milyar dolar katkı sağlayan şehirdir. Şanlıurfa, Kurtuluş Savaşı’nda, kurtuluşu ilham alınan Kendi Kendini Kurtaran Şehirdir. Taşı toprağı ecdat kanıyla yoğrulan, toprağında şüheda fışkıran şehirdir, bu yüzdendir ki Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1984 yılında Urfa’ya “Şanlı” unvanı verilmiştir.

Tarihle, kültürle, inançla yoğrulan dünyanın açık hava müzesini, medeniyetlerin ve uygarlıkların buluştuğu, kaynaştığı, hoşgörünün ve muhabbettin başkentini, peygamberlerden miras kalan misafirperverliği ve cömertliği görmek için Yolunuz mutlaka Urfa’ya düşmeli…''