Genç nesillerin bilim ve teknoloji ile buluşmasını sağlayacak olan Bilim ve Teknoloji Merkezi için Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK arasında protokol imzalandı. Mülkiyeti Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait olan GAP Vadisi bölgesindeki 10 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 51 bin metrekare alan üzerinde yapılması planlanan Bilim ve Teknoloji merkezi ile gençlerin her türlü bilimsel gelişmelerden haberdar olması amaçlanıyor. 

BAŞKAN ÇİFTÇİ: GENÇLERİMİZİ GELECEĞE HAZIRLIYORUZ

Merkezin yapılması ile ilgili düzenlenen törende birçok ünlü bilim adamının Şanlıurfa’da yetiştiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “Gençlerin hareket kabiliyetinden toplum olarak  istifade edebilmemiz için onları geleceğe yetiştirmemiz lazım. Bilim merkezi aslında bizden çok uzak değildir. Şehrimiz bir ok önemli bilim adamına ev sahipliği yapmıştır. Astronomi, felsefe, sanat edebiyat ve tıpta Şanlıurfa her zaman atasıyla övünen bir şehirdir. Geçmişteki bu zenginliğimizi bizim toplum olarak ileriye taşımamız lazım ve bunun için bilim merkezine adım atıyoruz. Gençlere bizlerin bir misyon yüklememiz lazım. Şanlıurfa çok önemli bir projeye imza atıyor. Bu projenin potansiyeli okullarımıza Milli Eğitim Müdürlüğü camiasına yerel alanda tüm belediyelerimize, ilçe belediyelerimize aynı şekilde komşu illerimizin yapacakları geziler, bilimsel ölçümlemeler ve dersler TÜBİTAK Başkanlığımız tarafından burada kurulacak olan merkezde tüm sistemler uygulamalı olarak bir kere çocuklarımızın hafızalarına bilimin, ilim ve irfanın aşılacağını düşünüyorum. Bu çocuklarımızda bir araştırma ruhu, merak eden ve sorgulayan bir ruh olarak ortaya çıkaracaktır. Şanlıurfa’mızda geleceğin filozofları, alimleri ve tıpçıları bu topraklardan çıkar. Binanın fiziki yapısını Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapacak. Tüm iç tasarımlar, donanımlar ve sergi alanlarının tamamı TÜBİTAK Başkanlığımız tarafından gerçekleştirilecektir” dedi. 

TÜRKÖZ: MERKEZ, ŞANLIURFA'YA KATKI SAĞLAYACAKTIR

Bilim ve Teknoloji merkezinin kurulmasıyla Şanlıurfa'nın eğitim alanında daha da ilerleyeceğini aktaran TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Şemsettin Türköz ise “Bir ilin kalkınmasında o ilde yaşayan herkesin bilim ve teknoloji farkındalılığının olması çok önemli bir roldür. Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı olarak ziyaret ettiğimiz bilim merkezlerinde şunu gördük; aileler çocuklarını 5 yaşından itibaren bilim merkezlerine getiriyorlar. Çocuklar hayatları boyunca bu bilim merkezlerinde yetişiyorlar. Halk bilim merkezlerini ziyaret ediyor. Toplumda bir bilim ve teknoloji farkındalılık oluşur. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK işbirliği ile burada kuracağımız Bilim ve Teknoloji Şanlıurfa’ya her yönde katkı sağlayacaktır. Hem kalkınmasına katkı sağlayacaktır, hem de gençlerde bilim ve teknoloji farkındalılığın oluşmasına katkı sağlayacak ve hem onların daha rasyonel düşünmelerine katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokol ile birlikte yapılacak olan Bilim ve Teknolojileri merkezi, 51 bin metrekare alandan oluşacak. 10 bin metrekaresi kapalı alan olan Bilim ve Teknoloji merkezinde birbirinden bağımsız 500 ile 700 metrekare sergi salonları yer alacak. Harran ve Urfa mimarisine uygun bir şekilde yapılacak olan merkezin inşaat çalışmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.