Adını yetiştiği Birecik ilçesinden alan yöreye özgü patlıcan, Fırat Nehri'nin kenarında yer alan ilçede en fazla yetiştirilen sebze olarak dikkati çekiyor. Bölgenin toprak yapısı, sıcak havası ve Fırat Nehri'nin suyundan aldığı kendine has lezzetiyle adını duyuran Birecik patlıcanı, belediyenin girişimleri sonucu geçen ay coğrafi işaret belgesi alarak tescillendi. Patlıcan, birbirinden lezzetli 35 çeşit yemekte ikram ediliyor.

Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.

Adını yetiştiği Birecik ilçesinden alan yöreye özgü patlıcan, Fırat Nehri'nin kenarındaki ilçede en fazla yetiştirilen sebze olarak dikkati çekiyor.

Bölgenin toprak yapısı, sıcak havası ve Fırat Nehri'nin suyundan aldığı kendine has lezzetiyle adını duyuran Birecik patlıcanı, belediyenin girişimleri sonucu geçen ay coğrafi işaret belgesi alarak tescillendi.

Başta patlıcan kebabı olmak üzere 35 çeşit yemekte kullanılan Birecik patlıcanı, Türkiye'nin birçok kentinde tüketicilerin beğenisine sunuluyor. 

Birecik'te Belediye yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birecik patlıcanının tescillenmesinin, ilçenin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Patlıcan üretiminin ilçe için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirten yetkililer, "Türkiye'nin birçok yerinde yetişen patlıcanlar, Birecik patlıcanı diye satılıyordu ama bugüne kadar ürünümüzü koruma altına alamamıştık. Bunun için belediye olarak başvuruda bulunduk. İlgili kurumlarca yapılan değerlendirmede sonucu da Birecik patlıcanı coğrafi işaret belgesi alarak tescillendi." diye konuştu.

- "Başka bir yerde aynı lezzet elde edilemez"

Yetkililer, yörede yetişen sebzeler arasında patlıcanın ayrı bir yeri olduğuna dikkati çekerek, "Patlıcan ilçedeki vatandaşlarımızın 35 çeşit yemek yaptığı bir sebze, halkımızın adeta bir katığıdır. İstanbul'da, Ankara'da pazarlarda satılırken bile Birecik patlıcanı adıyla satılıyor. Bu bakımdan Birecik patlıcanının tescil edilmiş olması bize ekonomik olarak bir getiridir." ifadelerini kullandı. 

İlçede patlıcanın rekoltesinin çok yüksek olduğunu kaydeden Yetkililer, lezzetinden dolayı da Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin bütün bölgelerinde lokantalarda tercih edildiğini dile getirdi.

Yetkililer, Birecik patlıcanının lezzetini yörenin özelliklerinden aldığını vurgulayarak, "Bölgemizde yetişen patlıcanın lezzeti ve özellikleri diğer patlıcanlardan çok farklı. Bu da bölgenin toprak yapısı, ısısı, güneşi ve suyundan kaynaklanıyor. Başka bir yerde yetiştirdiğiniz patlıcanda, buradaki lezzeti elde edemezsiniz" dedi.

- Patlıcan festivali düzenlenecek 

Çevre illerden çok sayıda vatandaşın özellikle Birecik patlıcanından yapılan kebabı tatmak için ilçeye geldiğini kaydeden Yetkililer, şöyle devam etti:

"Patlıcanla yapılan yemekler arasında patlıcan kebabı en meşhur olanıdır. Çevre illerden insanlarımız ilçemize patlıcan kebabı yemek için geliyorlar. Patlıcanla imam bayıldı, patlıcanlı pilav, testi kebabı, sini kebabı, patlıcan dolması ve patlıcan reçeli yapılıyor. Gelecek yıldan itibaren Birecik patlıcanının daha geniş kitlelere tanıtımı için festival düzenleyecek ve bu yöndeki çalışmalarımızı hızlandıracağız." 

Kentte 42 yıldır lokantacılık yapan Şükrü Akkuş da Şanlıurfa'da yapılan yemeklerde patlıcanın vazgeçilmez sebzeler arasında yer aldığını söyledi.

Patlıcan deyince akla ilk Birecik patlıcanının geldiğini belirten Akkuş, "Şu anda en güzel patlıcan Birecik patlıcanı. Birecik patlıcanının tescil edilmesinde ve tanıtımının yapılmasında bence geç kalındı. Bu işler yıllar önce yapılmalıydı. Patlıcan kebabı, tepsi kebabı, kazan kebabı, karnıyarık gibi yemeklerin lezzeti, Birecik patlıcanından gelmektedir." diye konuştu.