Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977'de kurulan Kelaynak Üretme İstasyonundaki kuşların çoğalması amacıyla çalışmalar sürdürülüyor. Bölgede "bereketin sembolü" olarak nitelendirilen kelaynakların, bu yıl diğer senelere göre daha fazla yavru yapması ise yüzleri güldürdü.

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu için koruma altına alınan kelaynakların sayısı, yürütülen çalışmalarla 245'e yükseldi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977'de kurulan Kelaynak Üretme İstasyonundaki kuşların çoğalması amacıyla çalışmalar sürdürülüyor.

Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi geldiğinde kafeslere alınıyor.

Kelaynaklar, istasyonda yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynirin de aralarında bulunduğu özel menüyle besleniyor.

Bölgede "bereketin sembolü" olarak nitelendirilen kelaynakların, bu yıl diğer senelere göre daha fazla yavru yapması ise yüzleri güldürdü.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kelaynakların 1950'li yıllardaki zirai mücadele sırasında kitleler halinde yok olduğunu söyledi.

Kelaynakların dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan canlılardan biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, istasyonda yürütülen üretme çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini bildirdi.

Kelaynakların sayısının her yıl artığına işaret eden Erdoğan, "Bu yıl 47 yavru elde ettik. Yavrularla birlikte 195 yetişkin bireyimizi kafese aldık. 3 kelaynak da doğal ortamda yaşamına devam ediyor." dedi.

Bakanlıklarının koruma projesinin 2 yetişkin ile 7 yavrunun doğadan alınmasıyla başladığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Koruma altındaki kelaynakların sayısı 2010'da 112 iken, bu yıl 245'e ulaşarak 7 senede iki katını aşmış oldu. Kelaynakların sayısının her yıl çan eğrisi gibi artmaya devam edeceğini ümit ediyoruz. Çünkü yavruları 5 yıl sonra yetişkin oluyor ve üreme yeteneği kazanıyor. Her yıl yetişkin birey sayısının artış göstermesiyle, yavru sayısının da artmasını bekliyoruz."

- Yabani özelliklerini koruyorlar

Erdoğan, bazı kelaynakları kafese alamadıklarını, bu kuşların doğal ortamda yaşamasının olumlu ve olumsuz sonuçları bulunduğunu ifade etti.

Doğadaki kelaynakların hayati tehlikeyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Erdoğan, "Kelaynakları baharda doğaya bıraktıktan sonra bir kısmının hazırladığımız yerlerin dışında yuva yaptığını ve eş tuttuğunu, yavruladığını gördük. Bu da yabani özelliklerini koruduklarının bir işareti olarak bizi mutlu ediyor. Kafes dışındaki kuşlara, kafesin etrafında yaptığımız beslenme odaklarıyla yardımcı oluyoruz." dedi.