Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez  Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvan varlığıyla  ilgili bir sorun olmadığını söyledi. Kurbanlık alırken tüyü düzgün, gözleri  parlak ve iki yaşını doldurmuş hayvanların tercih edilmesi gerektiğini anlatan  Tunç, kurbanlıkların bütün uzuvlarının yerinde olması gerektiğini belirtti.

Bu sene üreticilerin, kurbanlık satışlarından kazanç elde etmediğini  savunan Tunç, "Büyükbaş kurbanlık fiyatları geçen seneki fiyatlarla aşağı yukarı  aynı. Üretici bu sene girdi maliyetlerinin altında ezilmiş durumda."  değerlendirmesinde bulundu.

Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Tunç, "Büyükbaş kurbanlık  hayvan fiyatları 7 bin liradan başlıyor, 15 bin liraya kadar ulaşıyor." diye  konuştu.

Hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu duruma değinen Tunç, şunları  kaydetti:

"Ciddi anlamda bir karkas ithalatı var. Ayrıca bizim üretimimiz de  artıyor. Doğu'da terörün bitmesiyle meraları çok iyi kullanmaya başladık ve  üretimimiz arttı. Bu da fiyatları etkiliyor. Üretici şu an sıkıntıda. Satan bir  daha yerine hayvan koyamıyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) piyasanın dengesini iyi  kurmalı. Planlamayı doğru yapar ve doğru yönlendirirse üretimimiz katlanarak  artar ama bunu yaparken üreticinin yarınlarını da görmesi lazım."

Tunç, ESK'nın elde kalan kurbanlıkları alırken düşük fiyat  açıkladığını ileri sürerek, üreticilerin düşük fiyatlarla hayvanlarını  satmayacağını söyledi.