AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, "Suriyeliler için yaptıklarınızdan gerçekten çok etkilendik. Avrupa'da da 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığınız için destek ihtiyacının çok olduğu anlaşılmış durumda." dedi.

Berger başkanlığındaki 24 AB büyükelçisinden oluşan heyet, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'i ziyaret etti.

Vali Erin ve ekibinin gösterdiği misafirperverliğe teşekkür eden Berger, Şanlıurfa'yı tanımak için daha fazla zaman ayırmaları gerektiğini söyledi.

Berger, sadece Şanlıurfa'ya değil, bölgeye yaptıkları ziyaretlerde Suriyeliler için yapılanlardan çok etkilendiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dün gece katıldığımızı sıra gecesinden etkilendik. Şanlıurfa müziğinin UNESCO başvurusunun hak edildiğini düşünüyorum. Avrupa'da da 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığınız için destek ihtiyacının çok olduğu anlaşılmış durumda. Özellikle de belediyelerin bu anlamda desteklenmesi anlaşılmış durumda. Geçen hafta bir program başlattık, mülteciler için Türkiye'de 100 okulun inşaatını amaçlıyoruz. Aynı zamanda bu program dil eğitimi, öğretmen eğitimi ve öğrenciler için başka eğitimleri de kapsıyor. Bir diğer konu da Suriyeli öğrenciler için burs verilmesi. Burada yaptığımız Suriyeliler için geleceğe yönelik umudu ayakta tutmaktır. Bu bağlamda BM'nin 'Kayıp Nesil Olmasın' programını tam anlamıyla destekliyoruz. Bu yaptıklarımızın, desteklerimizin sadece bir boyutu. Bu bölgedeki bir çok şehirle yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Umuyorum ki desteklerin devamı gelecek."

Vali Erin ise heyetin ziyaretinden memnuniyet duyduğu belirterek, Şanlıurfa'da farklı etnik nüfus ve farklı dinlere mensup insanların bir arada mutlu bir şekilde yaşadıklarını ifade etti.

Yaklaşık 550 bin Suriyeliyi bir sorun olmadan kentte ağırladıklarına dikkati çeken Erin, şunları kaydetti:

"Suriyeli kardeşlerimizin hem toplumsal uyumu hem de geleceğe hazırlanması ve şartlar oluştuğunda ülkelerine dönmelerini sağlayacak çok sayıda proje var. AB'nin bu konudaki destekleri için de teşekkür ediyoruz. Ancak bu konuda Cumhurbaşkanımızın eleştirilerine katılmamak mümkün değil. Türkiye'de İstanbul'dan sonra en fazla Suriyeli nüfusu barındıran kent olarak daha fazla destek ve dayanışmaya ihtiyaç olduğunu ifade etmek isterim."

Berger ve beraberindekiler, daha sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'yi ziyaret etti.

Çiftçi ile bir süre sohbet eden Berger, Suriyeliler için belediyelere gerekli desteğin verilmesini istedi.