Dicle Elektrik Dağıtım’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, tarımsal sulamada kullandıkları elektriğin bedelini uzun süredir ödemeyen abonelerin varlığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

‘’Şirketimizin tüm iyi niyetine rağmen borçlu tarımsal sulama abonelerimiz maalesef yapmaları gereken ödemeleri yapmamıştır. Bunun üzerine daha önceden açıkladığımız üzere şirketimiz tarafından yasaların yetki kullanılarak 12 Şubat’tan itibaren borçlu abonelerin elektrikleri kesilmeye başlandı. Yasa ve yönetmeliklerin şirketimize verdiği yetkilere göre bu abonelerin elektriğini çok önceden kesmemiz gerekirken, çiftçiler zarar görmesin, ürünü tarlada kalmasın diye bunu öteledik.

Ancak, geldiğimiz noktada bir kısım tarımsal sulama abonesinin borç ödeme konusunda iyi niyetli olmadığı görülünce yaptığımız uyarıların ardından ilk etapta borçlu 86 mahallede elektrikleri kestik. Bazı milletvekilleri ve yöneticilerin de araya girmesi sonucunda ödeme sözü aldık. Ardından da bu abonelere ödeme yapabilecekleri süre tanıdık. Bu süre tamamlanıncaya kadar elektriklerini de yeniden verdik. Ancak söz konusu borçlar ödenmez ise, bahse konu abonelerin elektriğini yeniden keseceğiz. Bu konuda son derece kararlıyız ve geri adım atmayı düşünmüyoruz. Elektrik borcu bulunan tarımsal sulama abonelerini, mağduriyet yaşamamaları için sezon başlamadan bir kez daha uyarıyoruz. Borçlarını en kısa sürede ödesinler, borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerine kesinlikle elektrik enerjisi vermeyi planlamıyoruz.’’

Borcu Olan Tarımsal Abone Sayısı 38.874

Türkiye’de tarımda kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 45’inin tüketildiği Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde 32.874 tarımsal sulama abonesinin elektrik şirketine yüzlerce milyonu bulan borcu bulunuyor.

Bazıları 2 yıldan bu yana ödenmeyen elektrik borçlusu abonelerin illere göre dağılımda ise il sırayı 14.369 borçlu tarımsal sulama abonesi ile Şanlıurfa çekiyor. Şanlıurfa’yı 10.119 borçlu tarımsal sulama abonesi ile Mardin, 6.287 borçlu tarımsal sulama abonesi ile Diyarbakır izliyor. Batman, Siirt ve Şırnak’taki borçlu tarımsal abone sayısı ise 2.099 olarak belirlendi.