Diyanet İşleri Başkanı Görmez: 
- "Karşınızdaki insan fakir de olsa zengin de olsa sakın adaletten ayrılmayın. Arzularınıza uyarak adaletsizlik yapmayın. Merhametsiz adalet, adalet değildir"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Karşınızdaki insan fakir de olsa zengin de olsa sakın adaletten ayrılmayın. Arzularınıza uyarak adaletsizlik yapmayın. Merhametsiz adalet, adalet değildir." dedi.

Görmez, Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile düzenlenen Uluslararası İslam Bilgeleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'nın İslam medeniyetinin kalplerinden biri olduğunu söyledi.

Toplantının ana temasının İslamın evrensel mesajı "barış, adalet, özgürlük" olduğunu ifade eden Görmez, "Hazreti Adem'den Resulü Ekrem'e kadar bütün peygamberler, barışın, adaletin ve hürriyetin peygamberleridir. Bütün peygamberler ve yeryüzündeki mücadeleleri barışı, adaleti, merhameti, tevhidi ve özgürlüğü gerçekleştirmek içindir." diye konuştu. 

Barışın, adaletin, özgürlüğün ele alınmasının İslamın kendisinin konuşulması olduğunu belirten Görmez, son yıllarda her Müslümanın sözüne, "İslam barış dinidir" diyerek başladığını ve bunun önemli olduğunu dile getirdi. 

Görmez, İslamın barışın ahlakını da ifade ettiğini aktararak, "Sadece selamdan söz etmemiş, selamın hukukunu yeryüzünde egemen kılmıştır. Nice medeniyetler kurmuşuz. Nice medeniyetler selamın barışın hukukunu yeryüzünde inşa etmişiz. Selam Rabbimizin adıdır aynı zamanda. Biz Rabbimizi aynı zamanda selamın kaynağı kabul etmiş ve iman etmişiz. Yüce Rabbimiz, 'Ey iman edenler topluca İslama girin, barışa girin' derken adeta İslam ile salam, İslam ile barış aynı manada aynı kelimeler olarak kabul edilmiştir." diye konuştu.

- "Mümin fesada karşı çaba sarf etmeli"

Kuran-ı Kerim'den bakıldığında kötülüğün küreselleştiğinin görüldüğünü anlatan Görmez, "Coğrafyamızda gördüğümüz bütün acılar kainatı işgal eden, kuşatan küresel kötülüğün bir parçasıdır. İnsanların yapıp ettiklerinden, ortaya koydukları yanlışlıktan dolayı fesat, bozgunculuk yeryüzünü sardı. Onun için her mümin müslim olmak zorunda. Her fesata karşı çaba sarf etmeli, her bozguncuya karşı selamın temsilcisi olmak zorundadır." değerlendirmesinde bulundu. 

Asıl adaletin zor zamanlarda elde edilen adalet olduğuna değinen Görmez, en zor zamanlarda bile adaletli olunması gerektiğini ifade etti.

Allah'ın bir isminin de "Hak" olduğunu ve adaletsizliğin haksızlık anlamına geldiğini vurgulayan Görmez, "Haksızlık Hakk'a isyandır. Karşınızdaki insan fakir de olsa zengin de olsa sakın adaletten ayrılmayın. Arzularınıza uyarak adaletsizlik yapmayın. Merhametsiz adalet, adalet değildir. Merhamet acıma duygusu değildir, merhamet adalet duygusunu ayakta tutan zemindir. Adalet sadece müeyyidelere indirgendiği zaman adalet değildir, adalet müeyyidelerden ibaret değildir. Müeyyidelerden ibaret adalet kötülüktür. Kötülüğün cezası kendisi gibi bir kötülüktür. Bazen adalet insanlardan üstün, bazen de insan adaletten üstündür." sözlerine yer verdi.