Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, MEDYAURFA.COM’a açıklamalar da bulundu.

Şanlıurfa’da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yapımını sürdürdüğü sulama projelerini denetleyen DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Suruç Taşbasan sulama projesinde Gazeteci Sedat Atilla’ya açıklamalar da bulundu.

Şanlıurfalıların emrindeyiz.

DSİ Genel Müdürü Acu, yaptıkları çalışmaları insan odaklı olarak sürdürdüklerini söyledi. Şanlıurfa’da devam eden sulama yatırımlarında incemeler de bulunduklarını, var olan eksiklerin giderilmesi için 18 daire başkanıyla birlikte analiz yaptıklarını da ifade eden Acu ‘’Geniş bir ekiple Şanlıurfa’ya geldik. Bölgesel takdim toplantımızı kentimizde gerçekleştirdik. Vatandaşımızın memnuniyeti için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Şanlıurfa, stratejik açıdan da çok önemli bir ilimiz. Şanlıurfa’da başarılı olmak zorundayız’’ dedi.

560 bin dekar araziyi sulamayı hedefledik.

Genel Müdür Murat Acu, Şanlıurfa’da 560 bin dekar araziyi sulamayı hedeflediklerini, bu hedefin 447 bin dekarının hazır olduğunu da ifade ederek ‘’ Haziran ayı sonunda 547 bin dekara ulaşmış olacağız. 560 bin dekara ise arazideki eksikliklerin tamamlanmasından sonra ulaşmış olacağız’’ dedi.

Vatandaşın muhattabı DSİ olacak.

Genel Müdür Acu, inşası bitirilen sulama tesislerinde, vatandaşların muhattabının DSİ olacağını da söyledi. Acu ‘’3 yıl boyunca DSİ tesisin içinde olacak. Vatandaşımızın bizimle muhattab olacak. Şuan ihalelerle yaptığımız hizmet alımı var. Bu alımlarla ilk etapta çalışmaya başladık’’ dedi.

Yıllık 793 milyon TL gelir artışı sağladık.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu açıklamalarına, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu önderliğinde Şanlıurfa’ya gerçekleştirdikleri yatırımları anlatarak devam etti.

Acu, yatırımlarla ilgili şu bilgileri kaydetti;

46 sulama tesisi yaptık.

Şanlıurfa’da son 14 yılda, bakanımızın önderliğinde; İki adet baraj, dört adet gölet, 46 sulama tesisi yaparak, 1 milyon 999 bin dekar araziyi modern sulama ile buluşturduk. Bu tesislerin içerisinde büyük kanallar ve göletler var.

Sulama oranımız yüzde yüz.

Mardin ana kanalımız bir ırmak büyüklüğünde. 13 dere ıslahı çalışması yaptık. Yıllık 793 milyon TL gelir artışı sağlamışız. Yüzde yüz oranında bir sulama oranımız var. Yüksek bir rakam bu. Suyu toprakla buluşturduğumuzun en büyük ispatı suyu yüzde yüz kullandığımızdır.

23 milyon fidan toprakla buluştu.

Orman Bakanlığımız 23.1 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Doğal alanları koruyoruz. Yaptığımız ormanlar, mesire alanlarıyla, badem eylem planı gibi yeni gelir kapıları açılıyor. Tabiat parklarımızı vatandaşlarımızın rahat kullanabildiği hale getiriyoruz.

Otomatik gözlem istasyonu kurduk.

Kentimizde otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk. Bir adet meteoroloji radarı kurduk. Yıldırım tespit ve takip sistemi kurduk. GAP çok önemli. 2013-2016 yılları arasında baktığımız zaman; Bozova Pompaj Sulaması 1. Kısım, Bozova merkez pompaj sulaması, Harran ovası sulaması 5. Kısım, 6. Kısım, Harran ovası ana kanal, Harran ovası sulama şebekesi, MC1, MC2, MC3 dediğimiz Mardin ana kanalı birinci kısım, ikinci kısım, üçüncü kısım, Şanlıurfa sulaması üçüncü kısım, Şanlıurfa Buğdayhöyük sulaması, Yaylak Sulama Projesi, Tepedibi pompaj sulamasını tamamladık.

2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşıladık.

Atatürk Barajından içme suyu sağladık, arıtma tesisi yaptık, memba kalitesinde 99 milyon metreküp su sağladık. 2045 yılına kadar olan içme uyu ihtiyacının karşılandı.’’ Dedi.