Sayıları 1000’i bulan Suriyeli ve Türk çocukların, spor ortak noktasında kaynaşmasını amaçlayan etkinlik, İstanbul’da Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Gün boyu süren etkinlikte, çocukların birlikte maç yaparak sporun bütünleştirici gücünden yararlanıp ortak atmosferi yaşadığı etkinliğin açılışında Emine Erdoğan, bir konuşma yaptı.

Bu buluşmanın çocuklara sadece güzel bir günü değil, hayata tutunacakları bir dalı da verdiğini belirten Emine Erdoğan, barışa, sevgiye ve dostluğa güzel bir yatırım yapıldığını ifade etti.

“SURİYE’DE YAŞANAN DRAM, TÜM İNSANLIĞIN YÜREĞİNDE ONARILMAZ YARALAR AÇTI”

Suriye’de yaşanan dramın tüm insanlığın yüreğinde onarılmaz yaralar açtığını söyleyen Emine Erdoğan, çocukların, sorumlu olmadıkları bir dünyanın yükünü taşıdıklarına işaret etti. Çocukların, spor kardeşliği etrafındaki buluşmasının dünyanın büyüklerine de örnek olması gerektiğini vurgulayan Emine Erdoğan, Türkiye’nin mültecilerle ilgili hizmetinin, sadece barınma ile sınırlı olmadığını, uluslararası kurumların takdirini kazanan kamplarda eğitim, sağlık ve psiko-sosyal desteklerin de verildiğini söyledi.

Göçün tüm dünyanın gerçeği olduğunu dile getiren Emine Erdoğan, “Şayet göç meselesi doğru yönetilebilirse, toplumlara dinamizm getirebilir, zenginliğe dönüşebilir” diye konuştu. Mültecilerin dil öğrenmesinin ve sosyal hayata katılmasının önemine de değinen Emine Erdoğan, bu konuda mültecilerin devlet ve sivil toplum kuruluşlarının imkânlarından yararlanabileceklerini kaydetti.

“Suriyeli çocukların kayıp nesil olmasına gönlümüz razı olmuyor” diyen Emine Erdoğan, savaşın yaralarının eğitimle biraz olsun sarılabileceği, tüm dünyanın çok kültürlülük ve bir arada yaşama reçeteleri aradığı bir çağda, Türkiye’nin tarihsel mirasının bunun için bir ufuk olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Açılış programında, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Demirören ve TOGEM-DER Başkanı Gülbaran’ın konuşmalarının yanı sıra programa katılan Türkiyeli ve Suriyeli çocukların da duygularını ifade ettikleri açılış töreninden sonra spor yarışları, Emine Erdoğan’ın çim sahadaki topa vuruşu ile başladı.