Çünkü faiz lobisi dikkat ederseniz bir yarış içerisinde. Kendi öz kaynaklarıyla değil, halkının parası üzerinden, halkının mevduatını kendisi ranta dönüştürüyor ve onunla da daha sonra övünüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kıldığı Cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayarak, gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“MİLLETİM, TÜRK LİRASINA GEÇİŞE DAHA DA YÜKLENMELİ”

Basın mensuplarının ekonomi ile ilgili değerlendirmesini sorması üzerine, hükûmetin dün açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarının girişimcileri ve piyasayı rahatlatmaya yönelik olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017’de kamuda 100 bin kişinin istihdam edilmesi ve 500 bin kişinin İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandırılacak olmasını ‘geçiş süreci için gayet iyi tespit edilmiş bir adım’ olarak değerlendirdi.

Geçtiğimiz cumadan bu yana dövizden TL’ye geçişe yönelik atılan adımları takdirle karşıladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halkıma ülkem adına, milletim adına gerçekten çok çok teşekkür ediyorum. Ama yeterli mi? Değil. Bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum. Nitekim dün Sayın Başbakanımız bununla ilgili de bir açıklama yaptı, devletin de kamuya ilişkin olarak yapacağı alımlarda, ihalelerde vesaire, fevkalade bir durum olmaması hâlinde orada da Türk Lirasıyla bu adımların atılacağını söylemiş olması da yine bizi rahatlatacaktır” dedi.

“YERLİ PARAYLA İTHALAT VE İHRACATI GERÇEKLEŞTİRELİM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili değerlendirmesinin devamında şunları söyledi: “Tabi bir diğer önemli adım da, Sayın Putin’le yaptığım son görüşmede bunu tekraren konuşmuştuk, ondan 1 yıl önce -o malum hadiseden önce- Sayın Putin’le bunları konuşmuştuk. Demiştik ki, biz yerli parayla aramızdaki ithalat, ihracat olayını gerçekleştirelim. Çünkü bizim Rusya Federasyonu’yla aramızdaki ticaret hacmi bir ara biliyorsunuz 35 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bu tabi çok ciddi bir rakam ve diyelim ki Rusya Ruble’siyle yapılıyor olması, bizden aldıklarını da Türk Lirasıyla alıyor olmaları ciddi manada bir rahatlama getirecektir. Bunu İran’la yaptığımız görüşmelerde de konuşmuştuk, yani İran Dinar’ı -ki onlar da şimdi Tümen’e geçecekler- için de böyle bir adım da söz konusu. Onlarla da bizim hedefimiz aslında çok yüksek bir rakama ulaşmaktı. Sonra Çin’le yaptığım görüşmede de yine Şi Cinping’le de bunları konuştuk, o da buna çok çok olumlu baktı. Bunları daha da yaymamız mümkün, yani ticaret hacminin geniş olduğu ülkelerde bu adımları atmak suretiyle, paralarımızın üzerindeki kur baskılarını ortadan kaldırırız.”

“TÜRKİYE, YENİ BİR YATIRIM SEFERBERLİĞİNE GİRECEKTİR”

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada faiz konusuna da değinen ve “Faiz lobisine benim halkım, milletim artık prim vermemeli” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü faiz lobisi dikkat ederseniz bir yarış içerisinde. Kendi öz kaynaklarıyla değil, halkının parası üzerinden, halkının mevduatını kendisi ranta dönüştürüyor ve onunla da daha sonra övünüyor. Şimdi bakıyorsunuz, işte birçoğu, 3-4-5-6-7 trilyonlardan bahsediyorlar, katrilyonlardan bahsediyorlar. Ben geçenlerde açıkça söyledim, dedim, ‘Geçen yıl ne kazandınız, bu yıl ne kazandınız? Sadece şu aradaki farkı yatırımcılara düşük faizle kredi olarak verseniz ve onlar da bunu yatırıma dönüştürse ve bu yatırım neticesinde ne doğacak? Bir, yatırım genişleyecek veya sıfırdan bir yatırım olacak. İstihdam, üretim, rekabet, tüm bu güçler artacak. Bundan o sürümden kazanacağı gibi ülke kazanacak.’ Ama ne yazık ki rahat para kazanmanın yolları üzerinde duruluyor. Onun için de faiz noktasında şu anda ben inanıyorum ki, bundan sonraki süreçte hükûmetimiz, Merkez Bankası çok daha hassas davranacağı gibi, devlet bankalarının, kamu bankalarının da bu noktada ön alması lazım, örnek olması lazım ve bu adımın atılmasıyla birlikte de Türkiye yeni bir yatırım seferberliğine de girecektir diye düşünüyorum.”

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI

“Yeni anayasa çalışmalarında 3 aşamalı yüce divan formülü bugün açıklandı, nasıl değerlendireceksiniz bunu?” şeklindeki soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi: “Aslında 3 aşama değil. Ben biraz orasını inceledim, 3 aşama değil de şöyle: Yani bir önergenin verilmesi olayı, ondan sonra önergenin kabulü ve bir de tabi yüce divana sevki… Yani aşama dediğimiz olay bu, böyle bir durum söz konusu. Tabii şu anda sayın başkanlar kendi aralarında da bu konularda mutabık kaldılar. Bundan sonraki süreç komisyon ve Genel Kurul sürecidir. Yani oradan, zannediyorum 20 madde kadar bir paket, incelemeler, görüşmeler yapıldıktan sonra bize de gelecektir. Biz de bu konuda hemen değerlendirmemizi geciktirmeden yapıp ve bu işin nihai noktası ‘egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ deyip millete bunu götüreceğiz.”

TBMM'de, 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere kurulan komisyonun, 3 gün devam edecek İstanbul’da ziyaretlerine başladığı hatırlatılarak, nasıl bir sonuç beklediğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuyla ilgili aslında fazla da konuşmak istemiyorum. Artık Darbe Komisyonu yapacağı çalışmalarını yaptı. Şöyle süratle inşallah şu son adımlarını da atıp artık raporunu hazırlayıp göndermek suretiyle görevini tamamlarsa isabetli olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.