Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmesi bir saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Vatikan'da törenle karşılandı.

Erdoğan için, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmek üzere geldiği Apostol Sarayı önünde tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, San Damaso Kapısı'nda Papalık İkametgah Valisi Başpiskopos Georg Ganswein tarafından karşılandı.

Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Franciscus ile baş başa görüşmenin yapılacağı yere geçti.

Törende, Vatikan'ı ve Papa'yı korumakla görevli İsviçreli muhafızlar da hazır bulundu.

Papa, Apostol Sarayı'nda, konuklarını ağırladığı Kütüphane Salonu'ndaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı.

İtalyanca "Buongiorno" diyen Papa'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan da "How are you" sözleriyle karşılık verdi.

"Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Papa da ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, basın mensupları önünde el sıkışarak, baş başa görüşmenin yapıldığı Kütüphane Salonu'na geçti.

Erdoğan'ın, Papa Franciscus ile baş başa görüşmesi bir saat sürdü.

Papa Franciscus, Apostol Sarayı'nda, konuklarını ağırladığı Kütüphane Salonu'ndaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı. TSİ 11.53'te başlayan baş başa görüşme 12.54'te sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraberindeki heyet Papa'ya takdim edildi.

Heyette, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır bulundu.

Ardından Papa Franciscus ve Cumhurbaşkanı Erdoğan birbirlerine hediye takdim etti.

Erdoğan, Papa'ya eski İstanbul'u 24 parçada tasvir eden minyatür İznik çinisi ile Mesnevi'nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti.

Papa da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a barışı simgeleyen madalyon takdiminde bulundu.

Erdoğan ve Papa, sunulan hediyeler hakkında birbirlerine bilgi verdi.

Erdoğan, Kardinal Parolin'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin'i kabul etti. Apostol Sarayı'nda basına kapalı kabul, 1 saat 10 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan temasları sonrasında Roma'ya geçerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile baş başa görüşecek ve mevkidaşıyla heyetlerarası çalışma yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlık Sarayı'nda İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile yapacağı görüşmenin ardından İtalya'nın önde gelen şirketlerinin yöneticileriyle yemekli toplantıda bir araya gelecek. 

ABD yönetiminin Kudüs kararı görüşüldü

Erdoğan ile Papa görüşmesinde, ABD yönetimine Kudüs kararının sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildi.

Görüşmede, Kudüs'ün, BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiği kaydedildi.

Erdoğan-Papa görüşmesinde, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinildi, dinleri terörle ilintilendirmenin yanlış olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mattarella ile çalışma yemeğine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile heyetler arası çalışma yemeğine katıldı. 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen çalışma yemeği, 1 saat 20 dakika sürdü.

Muhabir: İlkay Güder, Ecenur Çolak