Dürüst devlet adamlığı ve Türkiye’ye kazandırdığı sulama yatırımlarıyla, Türkiye Cumhuriyeti tarihine adını altın harflerle yazdıran Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yeni bakanlar kurulu kabinesinde yer almadı.

16 yıllık AK Parti hükümetlerinde, Türkiye’ye kazandırılan, milyonlarca insana istihdam sağlayan, kurak toprakları yeşile büründüren projelerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte imzası bulunan Eroğlu’nun bakan olmayışı Devlet Su İşleri teşkilatında ve memleketi Afyonkarahisar’da da üzüntü yarattı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Edirne’den Kars’a kadar ülkemizin hemen her yerine hizmetleriyle imza attı. Bugüne kadar halkına hizmet veren, hizmetkar olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bundan sonra tecrübesi ve birikimini TBMM’ye aktaracak.

Veysel Eroğlu kimdir ?

Veysel Eroğlu, 1948 yılında Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde doğmuştur. İlk öğretimini Şuhut Zaferyolu İlkokulunda tamamlamıştır. Şuhut Orta Okulunda 1. ve 2. sınıfı, son sınıfı ise Afyon’da okumuştur. 1966 yılında Afyon Lisesi’nden mezun olmuştur.

1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünde Profesör olan Veysel Eroğlu, akademik hayatının ardından 1994 yılında İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) başına geçti.

Bazı ülkelerden bile daha büyük bir nüfusa sahip olan ve her geçen gün ülkemizin çeşitli illerinden göç alan bir şehirde halka su temin etmekle görevli olan İSKİ’de artık hizmet verilemiyor, borçlar ödenemiyor ve yeni yatırımlar yapılamıyordu. Böyle bir kurumun başına geçen Prof. Dr. Veysel Eroğlu için artık gece gündüz, hafta içi hafta sonu diye bir kavram kalmamıştı.

Sabah saat 5.30’da 6.00’da mesaiye başlayan yeni İSKİ Genel Müdürü gece saat 11-12’de mesaisini bitiriyor ve var olan meseleleri çözmek için çabalıyordu. Çabaları sonuç vermeye başlayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu hizmet ettiği süre içerisinde 600 tesisi hizmete alarak İstanbul’da susuzluğu tarihe gömdü. 1994 yılından itibaren, mevcut arıtma tesisleri tamamen yenilendi, dünyadaki en ileri teknolojiler kullanılarak Fatih Sultan Mehmet Han İçme Suyu Arıtma Tesisi gibi 7 adet içme suyu arıtma tesisi inşa edildi. Suyu akmayan, dereleri ve denizleri kanalizasyon suyu ile kirlenen şehir kısa sürede Dünya’nın ilk 10 şehri arasına girdi.

Karikatürlere ve parodilere konu olan İstanbul’daki susuzluğu bitiren İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu başarılı çalışmalarının arından 2003 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü görevine getirildi.

DSİ Genel Müdürlüğü görevine getirildikten sonra artık bütün şehirlerimizin su meselelerinden sorumlu olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, raflardaki tozlu proje dosyalarını indirdi, duran inşaatları yeniden başlattı ve ülkenin dört bir yanını şantiye alanına çevirdi. Gerek şehirlerimizin içme ve kullanma gerekse de çiftçilerimizin zirai sulama suyunu temin etmek için canla başla çalışarak yeni tesisleri milletimizin hizmetine açmaya başladı.

2003-2007 yılları arasında 366 adet tesisi hizmete açan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 4.5 yıllık DSİ Genel Müdürlüğü sırasında yaklaşık 10 milyar TL’lik yatırımı bitirerek ülke ekonomisine kazandırdı.

Kalkınmanın kırsaldan başlayacağı fikriyle hareket eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu kalkınmayı sağlamak için özellikle gölet ve sulama tesislerine önem vererek ilçe ve beldeleri tesislerle donattı. Yine ülkemizin enerjideki dışa bağımlılığını azaltmak için projeler geliştiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile su kullanım hakkı ile alakalı yasal düzenlemeler yapılarak Hidro elektrik Santralleri devreye alınmaya başlandı. Bu projeler sayesinde artık ülkemizde yanan 3 ampülden birinin elektriği HES’lerden sağlanan enerji ile karşılanıyor. Elektrik üretimi için kullanan doğalgaz ithalatı düşerken hem dışa bağımlılığımız azalıyor hem milli ekonomimiz kazanıyor.

DSİ Genel Müdürlüğü görevi boyunca Kürtün Barajı, Muratlı Barajı ve HES ile Borçka Barajı ve HES gibi büyük projeleri hayata geçiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2007 yılında 60 Hükümet’in Çevre ve Orman Bakanı olarak kabinedeki yerini aldı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde Avrupa Birliği Çevre Faslı açıldı, bütün şehirlerimiz için içmesuyu eylem planları hazırlandı ve hayali bile kurulamayan yüzlerce proje gerçeğe dönüştürülmeye başlandı.

Yine Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde vahşi depolama olarak adlandırılan çöp dağları yerini modern katı atık bertaraf tesislerine bıraktı, menba kalitesinde içmesuyu sağlanan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri kuruldu ve dev tesisler halkın hizmetine sunuldu.

Hükümette Bakanlıkların yeniden yapılandırılmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevine getirilen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sudan ormana, meteorolojiden tabii hayatın korunmasına kadar pek çok alandan sorumlu oldu.

Aydın’ın hayal projesi olan Çine Adnan Menderes Barajı’nı tamamlayan, Melen Projesi ile kıta’dan kıtaya su veren, asrın projesi ile anavatandan yavru vatana su akıtacak olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yine dünyada eşi olmayan 1000 Günde 1000 Gölet Projesi ile ülkemize yeni tesisler kazandırıyor.

Ağaçlandırma alanında yapılan çalışmalarla ülkemizi dünyada en çok ağaçlandırma yapan 3 ülke arasına sokan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kendi geliştirdiği şehir ormanları projesi ile her şehrimizde orman tesisi edilmesini sağladı. Milli parklar, tabiat parkları ve bal ormanları olmak üzere her alanda yeni projeler geliştiren ve dev tesisleri tamamlayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu Edirne’den Kars’a kadar ülkemizin hemen her yerine hizmetleriyle imza attı. Bugüne kadar halkına hizmet veren, hizmetkar olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bundan sonra da hizmete ve hizmetkar olmaya devam edecektir.