- "(Almanya'daki siyasi düello ve AB ülkelerinin tutumu) Siz Türkiye'yi ne zannediyorsunuz? Türkiye'yi bölecektiniz, Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı birbirine kırdıracaktınız, ondan sonra Türkiye'yi ufacık bir şehir olarak alacaktınız Avrupa Birliğine ama Türk insanı bunu gördü, Reisicumhurumuz bunu gördü"
- "Kürtlerin haklarını korumak adına Kürtleri öldürmeye hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak müsaade etmeyeceğiz"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri ve başbakan adayı Martin Schulz'un, dün akşamki siyasi düellosuna ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tutumuna ilişkin, "Siz Türkiye'yi ne zannediyorsunuz? Türkiye'yi bölecektiniz, Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı birbirine kırdıracaktınız, ondan sonra Türkiye'yi ufacık bir şehir olarak alacaktınız Avrupa Birliğine ama Türk insanı bunu gördü, Reisicumhurumuz bunu gördü." dedi.

Bakan Fakıbaba, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ve Vali Abdullah Erin ile Şanlıurfa Zahireciler Borsasında düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı.

Burada konuşma yapan Fakıbaba, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından dış güçlerin büyük fotoğrafının daha iyi göründüğünü ve Türk halkının kendisinden başka dostunun olmadığını söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel ile SPD lideri Schulz'un dün akşamki siyasi düellosuna ve AB ülkelerinin tutumuna ilişkin eleştirilerde bulunan Fakıbaba, Türkiye'nin etrafının ateş çemberine dönüştüğünü ve bunu yapanların da belli olduğunu belirttti.

Fakıbaba, "Almanya'daki seçime bakıyorsunuz, iki tane parti Türkiye üzerinden oy kazanmaya çalışıyor. 'Biz, Türkiye'yi almayacağız.' Ahlaksız, Türkiye sizi kabul etmiyor. İngiltere ne dedi? 'Ben sizden ayrılıyorum' dedi. Ya siz Türkiye'yi ne zannediyorsunuz? Türkiye'yi bölecektiniz, Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı birbirine kırdıracaktınız, ondan sonra Türkiye'yi ufacık bir şehir olarak alacaktınız Avrupa Birliğine ama Türk insanı bunu gördü, Reisicumhurumuz bunu gördü." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de halkın Türk, Kürt, Arap, Çerkez ve Zaza olarak birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığını vurgulayan Fakıbaba, öldükten sonra kendilerine ırklarının sorulmayacağını, sadece yaptıkları işlerin sorulacağını ifade etti.

- "Herkesin maskesi düştü"

15 Temmuz darbe girişiminin bir bakıma faydalı olduğunu, dost ve düşmanların kendini belli ettiğini kaydeden Fakıbaba, şöyle konuştu:

"PKK'sı, PYD'si, DAEŞ'i, DHKP'cisi, FETÖ'cüsüdür, hepsi kendini belli etmiştir. Bizim yapacağımız iş, devlet ve hükümet olarak Kürtleri koruma adı altında, Kürtlerin ölümüne hiçbir zaman müsaade etmeyeceğiz. Bu cümle çok önemli. Kürtlerin haklarını korumak adına Kürtleri öldürmeye hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak müsaade etmeyeceğiz. Bunu birlik ve beraberliğimizle sağlayacağız. Artık herkesin maskesi düşmüştür. Her şey bellidir. Bakın Suriye'de ölenler kimler? Amerikalı var mı, Rus var mı? Ölenlerin hepsi Suriyeli. Hani nerede o Johnlar? Kafa kesiyorlardı, çok güzel İngilizce konuşuyorlardı. Çok güzel, net İngilizceleriyle konuşuyorlardı, DAEŞ'i temsil ediyorlardı. Çünkü DAEŞ'i kendileri kurdular, öyle gösterdiler ve DAEŞ ile bitirmeye çalışacaklar. Vallahi DAEŞ başınıza bela olacak. Türkiye'in başına bela olduğu gibi sizin de başınıza bela olacak, bu kesin."

Konuşmanın ardından Fakıbaba ve beraberindekiler, katılımcıların talep ve sorunlarını dinledi.

Bakan Fakıbaba, daha sonra İmam Keskin Buğday Pazarı'nda esnaf ve vatandaşlarla bayramlaştı.