Fiat Fullback…

İsmini Amerikan futbolunda hem defans hem de hücum özelliği bulunan kilit oyuncu konumundan alıyor..

Namı diğer (Mitsubishi L200)…

Bildiğiniz Japon markası…

Fiat Fullback Testi

Fiat’ın hem ilk Pick-Up’u, hem de Rebadging aracı. Rebadging nedir ? derseniz, bir otomobilin logosunun değiştirilip başka marka ile pazara sunulması…(Mitsubishi logolusu var iken neden Fiat logolusu alayım diyebilirsiniz ? Bunun cevabı testimin sonunda)...

Evet, Fiat Fullback, tepeden tırnağa bildiğiniz Japon…Mitsubishi’nin Tayland’daki fabrikasında üretiliyor.

Fiat logolu ilk gerçek arazi aracı, sizler için Şanlıurfa’nın 44 kilometre güneydoğusunda yer alan, binlerce yıllık tarihi, dünyanın ilk İslam üniversitesiyle tarihe ışık tutan Harran ilçesinde test ettim…

5,28 metrelik boyu ve 3,00 metrelik aks mesafesiyle Fiat Fullback ile dünyada eşi benzeri bulunmayan yazları serin, kışları sıcak tutan tarihi Harran evlerinin mistik sokaklarında dolaştım. Direksiyon kırımı normal otomobillerden daha fazla olan Fullback ile her dar sokaktan rahatlıkla döndüm.

Fiat Fullback Testi

Yalan yok, ağır arazi tecrübem (Ağır Off-Road) yok…

Fullback’ı yarı zor arazi şartlarında test ettim…

Fullback’ı, dünyanın ilk tarımının yapıldığı, çok ama çok değerli topraklarla tanıştırdım.

4 farklı sürüş modu bulunan Fullback’ı, sürekli 4 çeker modunda kullandım.

Hiçbir engebede, zorlukta sıkışmadım. Off-Road/arazi de araç kullananların çoğunluğunun neden Mitsubishi L-200 (Fiat Fullback) tercih ettiğini anlamak için tecrübeye de pek gerek yok açıkçası…

245-65-17 lastikleriyle, 181 beygir gücü, 420NM torku, 30 yaklaşma açısı, 22 uzaklaşma açısı, 24 rampa açısı ve 45 devrilme açısı ile araziyi yara yara gidiyorsunuz…

Fiat Fullback Testi

İç mekan ?

Test ettiğim Fullrock (En full donanım) pakette yer alan deri koltuklar özellikle de ön kısımda rahat bir yolculuk vaat ediyor. Pick-Up sınıfında en rahat arka koltuk iddiası olan Fullback, en dişli rakipleri Volkswagen Amarok ve Ford Ranger’den bu konuda daha rahat. Koltuklar konusundaki bir eleştirim, arka koltukların baldır desteği sunmaması. Kokpit tasarımı bildiğiniz Japon tasarımı. Mitsubishi’nin klasik kokpit tasarımı, yaşlılığını hissettiriyor. Sistemini kendini kanıtlamış bir markadan alana Multimedya sistemini beğendim. Sadece ses açıp kapama düğmesinin daha büyük olmasını beklerdim. Aracın kokpiti sert plastiklerle kaplanmış. Bunun nedeni ise bildiğiniz üzere arazi aracı olmasından kaynaklanıyor. Ne kadar yumuşak malzeme, o kadar içi boş ve trim sesi demek. Ne kadar sert malzeme, o kadar sağlamlık ve dayanıklılık demek. Fullback’ın kabinin de ergonomik olarak bir sorun bulunmuyor. Her tuş ve fonksiyona kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Özellikle de sürüş modlarının değiştirilebildiği düğme çok rahat ve ulaşılabilir.

Konfor ?

Klasik pikaplar gibi normal asfaltta irili, ufaklı birçok darbeyi araç içerisinde hissediyorsunuz.  Önde McPherson arkada ise yaprak yay süspansiyonlar var. Doğal olarak ön koltuklarda yolculuk arkadan daha konforlu. Bu noktada bağımsız süspansiyon olmasını bekliyorsunuz fakat buda arazinin doğasına uymuyor. Araç önceki nesline göre daha sert ve tok. Oturma pozisyonu çok iyi ayarlanmış. Aracın içerisindeki görüş açıları ile kendinizi çok güvende hissediyorsunuz. Bu sertlik konforu olumsuz etkilese de, arazide size büyük fayda sağlıyor ki bu araç zaten arazi özellikleri için tercih ediliyor.

Fiat Fullback Testi

Motor & Şanzıman ?

2.4 litrelik MİVEC dizel ünite, 181 PS güç, 430 NM tork ile hem arazi de hem de şehir içerisinde tatminkar. 5 ileri klasik otomatik şanzıman, motor ile uyumlu, vites geçişleri bu cüsseye rağmen rahatsız etmiyor fakat 9 ileriye kadar şanzıman kullanan rakipleri de var. 181 PS’lik bu ünite, beklentileri yüksek olanlar için daha hızlı vites değiştiren bir şanzımanla daha iyi işler çıkarabilir, bu seçenekte muhtemelen bir sonraki modelde gelecektir. Gelelim yakıt tüketimine. Şehir içerisinde 2 çeker sürüş modu ile 7.5 ile 8.0 arası bir ortalama değer elde ettim. Arazi kullanımında ise 4 çeker mod ile biraz da zorlama ile 9.8’lere kadar çıktı ortalama yakıt tüketimim.

Arazi de nasıl?

Çook rahat. Fullback’ı rakiplerinden ayıran en önemli farkı arazi koşullarında daha dayanıklı ve becerikli olması.Fullback’ın önceki nesilden olan daha sert yapısı ve yeni şasisi yapısal bozulmalara geçit vermiyor.  4 kademeli Süper Select sürüş modu SUV modeli Pajero için geliştirilmiş. Vites kolunun arkasına konumlandırılan yuvarlak bir düğme ile kontrol edilen sistem, 4x4 modunda 100 kilometre hıza kadar mod değişikliği yapabiliyorsunuz. Yani 100 km hızın altındaki süratlerde kolaylıkla 4x2 ve 4x4 sürüş modları arasında seçim yapabiliyorsunuz. Fullback’da bulunan Süper Select 4x4 sürüş modları, birçok SUV modelde bulunmuyor. Buda hanesine artı olarak yazılıyor. Araç hem boş hem de dolu iken yere sağlam basıyor.

Fiat Fullback Testi

Donanımlar ?

3 farklı donanım paketi var…

Rock, Hardrock ve Fullrock.

Kullandığım donanım paketi olan Fullrock, Xenon Farlara kadar tercih edilebilir seçeneklere sahip. Tüm donanımlarda; Ön, yan, perde ve diz hava yastıkları ile treyler denge sistemi standart olarak sunuluyor. Kullandığım Fiat Fullback Full Rock 2.4 181 PS 4x4 araç 120 bin TL’lik fiyat etiketine sahip.

Aklınıza neden L200 varken farklı bir marka logoya sahip Fullback’ı tercih etmeliyim sorusu gelebilir ?

İşte can alıcı nokta burası !

Burada, Fiat’ın daha ucuz politikası ve yaygın servis ağı devreye giriyor. Neredeyse ilçelere kadar inebilmiş Fiat servisleri var. Türkiye’nin her yerinde Fiat’a ait uzun bir servis ağı var. Kolay ulaşabilmesi de ayrı bir avantaj. Hal böyle iken neden daha az servis ağı olan Mitsubishi’ye fazladan para veresiniz ?

Fiat Fullback Testi

Bir sonraki testte görüşmek üzere…