Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü hizmete aldığı tesisler ile Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bulunan illerin içmesuyu problemini ortadan kaldırdı. Bu illere 2003 yılından bu tarafa hizmete aldığı tesisler ile 618 milyon metreküp içmesuyu temin eden Bakanlık, 2019 yılı sonuna kadar hizmete alacağı tesisler ile temin edilen su miktarını 800 milyon metreküpe çıkaracak.
web_atıksu arıtma tesisi
GAP’ın ülkemizin en büyük kalkınma projesi ve dünyanın da sayılı projelerinden birisi olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “GAP, eğitimden sağlığa, sulamadan ziraata, ormancılıktan hayvancılığa, kültürden turizme, altyapıdan sanayiye her alanda bölgenin kalkınması ve refah seviyesinin artması için entegre bir projedir” dedi.
web_bozova pomp istasyonu-1

Bölgeye Son 14 Yılda 105 Milyarlık Yatırım

Hükümetin bölge insanının refahı adına son 14 yılda bölgeye 105 milyar lira yatırım yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “GAP bölgesi yatırımlarının toplam kamu yatırımları içerisindeki payı 2002'de yüzde 5 iken 2015'te yüzde 10,5'e çıktı. GAP'a yatırım ödeneği artırılmaya devam edecek. 2019 yılı sonuna kadar GAP için Bakanlığımız tarafından toplam 33 milyar 600 milyon TL yatırım yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.

İnsanımızın hayat şartlarının iyileşmesi adına öncelikli yatırımlardan birinin de içme suyu sektörüne yapılan yatırımlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Bu bağlamda bölgedeki illerin tamamının içme suyu meselesini masaya yatırdık, çözüm adına ciddi çalışmalar yaptık. 2003 yılından önce bütün illerin içmesuyu sıkıntısı vardı. Yaptığımız çalışmalar ve hizmete aldığımız tesisler ile bu problemi ortadan kaldırdık” açıklamasını yaptı.
web_SİİRT ARITMA TESİSLERİ

Bölgenin İçmesuyu Problemi Ortadan Kalktı

GAP muhtevasında Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt illerinin yer aldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:

‘’Bu illerimizde yaşayan yaklaşık 8,5 milyon vatandaşımızın içmesuyu problemini 2003 yılından bu tarafa hizmete aldığımız tesislerle 618 milyon metreküp içmesuyu temin ederek ortadan kaldırdık. 2019 yılı sonuna kadar ise hizmete alacağımız tesisler ile temin edilen su miktarını 800 milyon metreküpe çıkaracağız”
web_Şanlıurfa arıtma tesisleri

Planlamalar 40-50 Yıl Sonrası Nüfusa Göre Yapılıyor

İllere içmesuyu temin ederken 40-50 yıl sonrasının nüfuslarının da hesaba katılarak planlamaların buna göre yapıldığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “GAP kapsamında yer alan illerimizde de bu şekilde planlama yaptık. Bu illerimizin uzun vadeli içmesuyu ihtiyaçlarını karşıladık. Yapacağımız diğer içmesuyu tesislerinde de bu planlamaya uygun hareket ediyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, GAP’ın bölgeyi kalkındıracağını, vatandaşların refah seviyesini artıracağını, işsizliği azaltacağını ve terör hadiselerini bitirerek bölgenin makus tarihini değiştireceğini de sözlerine ekledi.