Oylama neyi ifade etti ?

Türkiye 13 yıl sonra yeniden siyasi denetime alındı. Karar, 45’e karşı 113 oyla alındı. Türkiye denetim sürecinden çıkarılıp, bu sürece yeniden dahil edilen ilk Avrupa ülkesi oldu. Türk heyetin oylama öncesindeki değişiklik önergeleri kabül görmedi. Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bünyesinde Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, Gürcistan gibi ülkelerin bulunduğu seviyeye alındı. Avrupa Konseyi demokrasiyi insan hakları ve hukuk devleti konularında, Avrupa genelinde referans olduğundan, çıkan kararın Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri açısından, sonuçlar doğurması da gündemde.

Gülpınar tepki gösterdi.

AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, oylamada çıkan karara NTV’de  katıldığı canlı yayında tepki gösterdi.

‘’Hiç bir şekilde olumlu yorumlanamaz’’

Gülpınar, kararın hiçbir şekilde olumlu yorumlanamayacağını söyledi. Avrupa’nın özellikle de 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminden sonra, Avrupa’nın Türkiye’ye karşı olumsuz bir tutum sergilediğine de dikkat çeken Gülpınar, ‘’Burada, bir zihniyetin Avrupa’da hakim olduğunu görmeye başladık. Bu işin başını çekenler belli gruplar. Darbe sürecinden sonra Türkiye’ye karşı tutum takınan belirli grupların izlediği bir yol’’ dedi.

''Katılımın üzerinde çok durmamak lazım''

NTV’de haber sunucusunun oylamaya katılmayan ülkelerle ilgili sorusunu da yanıtlayan Gülpınar ‘’Oturuma katılmayan ülkelerin Türkiye’den taraf olduklarını düşünmek pek de mümkün değil. Katılım üzerinde çok durmamak lazım. Katılım az da olsa çok da olsa aynı sonuç çıkacaktı. Çıkan kabül oyları az’’ dedi.