TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, AP'nin terör örgütlerine getirdiği yasağa ilişkin, "Bunu, önümüzdeki dönemde uygulamalarda göreceğiz. O yasaklar nasıl, kimlere uygulanacak, ne kadar verimli olacak, bunların hepsini yaşadıkça göreceğiz." dedi.

Gülpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK ve DHKP-C'nin de aralarında olduğu Avrupa Birliği'nin (AB) terör örgütleri listesindeki kişi ve grupların Avrupa Parlamentosu'na (AP) girişinin yasaklanmasının olumlu olduğunu, ancak uygulamaları görmek istediklerini dile getirdi.

Terör örgütünün, çok çeşitli kisveler altında AP'ye sirayet edebildiğine dikkati çeken Gülpınar, "Yani sadece direkt terör örgütü kılığı, şekli, şemalinde, pankartları veya flamalarıyla içeri giren bir örgütten bahsetmiyoruz. Sivil toplum örgütü veya gazeteci kimliği altında da olabiliyor." diye konuştu.

AP'nin, bugüne kadar bunu ayırmakta pek istekli davranmadığını veya böyle bir usulünün bulunmadığını kaydeden Gülpınar, "Bunu, önümüzdeki dönemde uygulamalarda göreceğiz. O yasaklar nasıl, kimlere uygulanacak, ne kadar verimli olacak, bunların hepsini yaşadıkça göreceğiz. Ama prensipte dışarıdan baktığınızda ilk etapta olması gereken bir şeydi zaten." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, bu konuda uzun zamandır şikayetlerinin olduğunu hatırlatan Gülpınar, AP'ye karşı son zamanlarda terörle ilgili takındığı tavır ve tutumdan dolayı güven eksikliğinin bulunduğunu söyledi.

Terör örgütlerine getirilen yasağın, bu güven eksikliğini telafi edici bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Gülpınar, şöyle devam etti:

"Güzel bir şekilde uygulanırsa hem onların faydasına olacak, hem Türkiye Cumhuriyeti'nin faydasına olacak. Eğer bu hakkıyla uygulanırsa buradan herkes kazanacak. Ama yine arada farklı şekillerde uygulamalara müsaade edilirse, bunları kelime oyunu veya başka türlü şekilde önümüze sunarlarsa burada yine AP'nin samimiyeti tekrar tartışmaya açılacaktır. Eskisinden çok daha fazla gündeme gelecektir."

Alınan bu kararın arkasında sonuna kadar durulması temennisinde bulunan Gülpınar, ancak AP'nin yayınladığı yasaklı şahıslar listesinde terör örgütü PKK'nın oradaki en önemli temsilcilerine yer verilmediğine dikkati çekerek, bunun kafalarda bir soru işareti oluşturduğunu da belirtti.