AB Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar, TBMM’de 24 TV’deki canlı yayında Suriye’nin İdlib kentinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

‘’Türkiye’nin güvenliği garanti altına alınmalı’’

Konuşmasında Adana ve SOÇİ mutakabatına değinen Gülpınar ‘’Oradaki maddeler açık ve net bir şekilde dizayn edilmiş. Türkiye’nin, Rusya’nın ve rejimin yapması gerekenler ortada. Maalesef burada Türk askerinin hedef alındığı durumla karşı karşıyayız. Beklentimiz mütabakatların gereğinin yerine getirilmesi ve Türkiye’nin güvenliğinin garanti altına alınmasıdır’’ dedi.

‘’İdlib hassasiyet arz ediyor’’

Suriye’de yaşanan tüm olaylarının Türkiye’nin güvenliğini etkilediğini fakat İdlib’in burada daha fazla hassasiyet arz ettiğini belirten Gülpınar ‘’Orada 3,5 milyona yakın mülteci akını söz konusu. Bunun bertaraf edilmesi, Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlayabilmesi için proaktif bir siyaset izlemek durumunda. Türkiye’nin şuan da yaptığı da budur. Bunu başka yerlere çekmemek lazım’’ dedi.

‘’AB endişe duymak zorundadır’’

Yaşanan gelişmelerin AB’yi de yakından ilgilendirdiğini de belirten Gülpınar ‘’AB biliyor ki Türkiye’nin aksi bir durumda mülteci akınının altından tek başına kalkması mümkün değil. AB endişe duyuyor ve duymak zorundadır. NATO bağlamında mesele yaktığımız zaman ise NATO üyesi olan Türkiye’nin saldırılara maruz kalmasını kabül etmez ve etmemesi de doğaldır. Diplomatik kanallar her zaman açıktır. Burada kilit ülke Rusya’dır. Devlet başkanıyla olan görüşmeler devam ediyor’’ dedi.

‘’Rejim sivil halkı hedef alıyor’’

Yaşanan olumsuz gelişmelerle ilgili Suriye’deki rejimi de eleştiren Gülpınar ‘’Arazi de her an gelişmeler oluyor. Rejim kendi başına hareket ediyor. Muhalif grupları bahane ederek ve terörist unsur görerek tüm sivil vatandaşları hedef alıyor. Maalesef bu da Türkiye’nin oradaki gözlem noktalarını etkiliyor. Yakın zaman da şehit ve yaralılarımız oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza şifa diliyorum. Türkiye tüm bu gelişmeleri takip ederken, bir tarafından diplomatik kanalları açık tutarken bir taraftan da üzerine düşeni de yapmak durumundadır’’ dedi.

FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmaları…

24 TV’nin, gündemdeki FETÖ’nün siyasi ayağı sorusuna da yanıt veren konuyla ilgili CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na atıfta bulunarak ‘’20 tane soru sormaya gerek yok. Bazıları buna tiyatro dese de 15 Temmuz gecesini TBMM’de yaşayan bir milletvekili olarak buna ikna olmamız mümkün değil. Ortada bir darbe girişimi var. Darbenin hedefi kimdi ? Kim gerçekleştiği zaman tehlike altında olacaktı ? Darbeyi yapanlar kimin bir yerlere gelmesi için gayrette bulundular ? Kimin aracılığı ile birileri bir yere geldi. O darbeci unsurlar kimi hedef aldılar ? Bu soruların cevapları bile siyasi ayak tartışmalarına noktayı koyar’’ dedi.