GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz:
- "Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 54,2 payla ilk sırada yer almaktadır"

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, bu yılın 7 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttığını bildirdi.

Çıkmaz, Temmuz ayı ihracat verilerine ilişkin yazılı açıklamasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3'lük artışla 4 milyar 525 milyon 807 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını belirtti.

Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına 231 milyon 251 bin dolarlık ihracat kaydı alındığını kaydeden GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz, "Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 1,6'lık artışla 4 milyar 757 milyon 58 bin dolar oldu." ifadesini kullandı.

Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin öne çıktığını vurgulayan Çıkmaz, şöyle devam etti:

"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 54,2 payla ilk sırada yer almaktadır. AB ülkeleri yüzde 18,3 ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,6 payla üçüncü sırada bulunmaktadır. 184 ülkeye ihracat gerçekleştirildi ve bu ülkelerden Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, İsrail ve Belçika bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir."

İhracatta öne çıkan ürünlere işaret eden Çıkmaz, halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, demir çelik mamulleri, dış giyimle diğer gıda müstahzarlarının bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu kaydetti.

Çıkmaz, "bölgenin lokomotifi" olarak tanımladığı Gaziantep'in bu yılın ocak-temmuz döneminde 3 milyar 662 milyon 543 bin dolarlık ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan 5'inci ili konumundaki yerini koruduğunu belirtti.

Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantep'ten ihraç edilen ürünlerin de hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddelerle ağaç ve orman ürünleri olduğunu aktardı.