Sosyal Güvenlik Reformundan önce Türkiye’de işçiler, memurlar ve kendi adına bağımsız çalışanların sosyal güvenlik hakları, farklı sosyal güvenlik kanun ve kurumlar tarafından sağlanıyordu. Sosyal güvencesi olmayanlar da bütün haklardan mahrum kalıyor, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamıyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Başkanı olduğu AK Parti hükümetinin gerçekleştirdiği Sosyal Güvenlik Reformuyla SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) tüzel kişiliği altında birleşince sosyal güvenlik sistemindeki mevcut dağınık yapı sona erdi. Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasıyla da doğumdan ölüme kadar herkesin sağlıktan yararlanması sağlandı.

Dünyaya örnek olacak seviyeye ulaştı.

Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminde son yıllarda kat ettiği yol dünyaya örnek olacak seviyeye ulaşırken, Şanlıurfalılar içinde SGK ayrı bir yere sahip. Şanlıurfa’nın bayrağını Ankara’da taşıyan, kentin Ankara’daki en üst düzey bürokratı Selim Bağlı, 20 yıllık kamu tecrübesi ve birikimi ile hem SGK’ya önemli katkılar sağlıyor hem de Şanlıurfalıları temsil ediyor.

Bürokrasideki hizmetleri takdir gördü.

1999 yılında Maliye Bakanlığında, devlet muhasebe uzman yardımcısı olarak ilk kez göreve başlayan Bağlı, 2000-2007 döneminde Başbakanlığa bağlı Yüksek Denetleme Kurulu’nda, denetçi yardımcısı ardından denetçi olarak görev yaptı. Kendisine verilen görevlerden alnının akıyla çıkan Bağlı, ardından 2007 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM)  iç denetçi olarak görev yapmaya devam etti. Mehmet Selim Bağlı, 2013-2015 yılları arasında ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında müsteşar yardımcılığı ve müsteşar vekilliği yaptı.

Bürokrasideki hizmetleri takdir gören Dr. Mehmet Selim Bağlı, 18 Aralık 2015 tarihli kararnameyle SGK Başkanı olarak göreve başladı. Göreve başladığı gün yaptığı konuşmada “Kapım herkese açık. Tek bir gayem var o da başarılı olmak. Kurumdan giderken ‘Allah razı olsun geldi bu hizmeti yaptı, sorunumuz vardı geldi bunu çözdü’ dedirtmek isterim” dedi. Bağlı bu hedefine başarılı hizmetleriyle ulaşmış oldu.

Kurum hafızasında iz bıraktı.

Oldukça önemli çalışmalar yapan ve Kurum hafızasında iz bırakanlardan olmayı da başaran Bağlı, başkanlığı döneminde denetim personeli başta olmak üzere birçok kadroya memur alımı yaptı. Bağlı, Alım süreçlerini şeffaf şekilde yapmaya özen gösteren bir başkan olarak anılmaya devam ediyor.

Önemli çalışmalara katkı sundu.

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı göreve başladığı 18 Aralık 2015’ten bu yana çok önemli çalışmalara katkı sundu. Çeşitli projelere imza attı. Kayıt dışı istihdamı, Genel Sağlık Sigortası, Milli İstihdam Seferberliği, Kanser SMA ve ilaçların geri ödeme sistemine dâhil edilmesinde büyük çaba sarf etti.

SGK Başkanı Bağlı, Türkiye’deki sosyal güvenlik sistemi ve memleketi Şanlıurfa’ya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bağlı açıklamalarında şu bilgileri verdi;

‘’Halka hizmet, hakka hizmettir şiarıyla hizmet ediyorum’’

“Aralık 2015’ten beri Türkiye’nin en önemli kamu kurumlarından biri olan Sosyal Güvenlik Kurumunun başkanlığını yapıyorum. Buradaki en önemli gayemiz devletimizin 2023 vizyonuna katkı sağlamak, “Halka hizmet, Hakka hizmettir” şiarıyla tüm vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetleri daha kaliteli ve erişilebilir hale getirmektir. Ayrıca Şanlıurfalı bir hemşeriniz olarak bizim burada bulunmamız aslında Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanımızın Urfa’ya verdiği değerin ve ihtimamın göstergesi. Müsaadenizle göreve başladığım günden bu yana yaptığımız çalışma, düzenleme ve projelerimizden kısaca bahsetmek istiyorum:

‘’Kayıt dışılık, insanların geleceğinden çalmaktır’’

Kurum olarak ehemmiyetle üstünde durduğumuz konuların başında kayıtlı istihdamın teşviki ve kayıt dışıyla mücadele geliyor. Kayıt dışılığa ilişkin toplumsal bir duyarlılığın oluşturulması, toplumun bunu kabul etmesi ve bunun benimsemesi gerekiyor. Kayıt dışılık insanların geleceğinden çalmakla aynı şeydir. SGK, Kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla yenilikçi bir tutum sergiledi. Mayıs 2017 tarihinde Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİDEP) hayata geçti. Mevzuatla, denetimle ve teşviklerle kayıt dışıyla mücadelede belirli bir noktaya gelindi.

‘’GSS Sistemimiz bir Türkiye Mucizesidir’’

Genel Sağlık Sigortasında Türkiye’nin geldiği noktaya da değinmek istiyorum. Sayın Bakanımızın ve şahsımın daha önce dile getirdiği gibi; GSS sistemimiz 'Türk mucizesi' diyebileceğimiz bir sistem. Bugün dünyanın en geniş kapsamlı, en düşük maliyetli ve en derinlikli sağlık paketini sunmayı uluslararası bir başarı örneği olarak nitelendiriyoruz. GSS sağlıkta Türkiye'nin en önemli başarısından biridir. Bunu başta Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği (ISSA) olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlar da söylüyor.

‘’Ücretsiz yararlanacaklar’’

Eskiden üçlü bir prim ödeme sistemi şeklinde olan GSS, Nisan 2017’de yürürlüğe giren düzenleme ile tekli sisteme geçti. “Herhangi bir işte çalışmayan, anne bana veya eşinden dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayan ve aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler,  aylık 76,75 TL ödeyerek  GSS kapsamında tüm sağlık hizmetlerinde yararlanıyor. Üstelik 31 Aralık 2019’a kadar prim borcuna bakılmaksızın tüm GSS’liler sağlık hizmetlerinden devlet ve üniversite hastanelerinde ücretsiz yararlanacak.

‘’Urfa’da 880 bin GSS kapsamında vatandaşımız var’’

GSS’lilerin toplam nüfus içindeki oranına baktığımızda Şanlıurfa’mızda GSS kapsamında olanların oranı oldukça yüksek. 2018 yılı verilerine baktığımızda Şanlıurfa’da GSS kapsamında 880 bin 547 vatandaşımız var.

‘’8 bin 743’e ulaştık’’

İlaç politikamızda da önemli çalışmalar yürüttük. Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yaptığımız değişikle başta büyük çoğunluğu yerli kanser ilacı olmak üzere birçok ilacı geri ödeme sistemine dâhil ettik. Son eklemelerle birlikte geri ödeme listesindeki bedeli ödenen ilaç sayısı 8 bin 743’e ulaştı. Bunların 8 bin 363 ise ülkemizde ruhsatlı olan ilaçlardan oluşuyor.

Şanlıurfa 2023’te Türkiye’nin 5’üncü Büyük İli Olmaya Aday

‘’Ciddi anlamda çağ atlamış bir şehir görüyoruz’’

Doğup büyüdüğüm Şanlıurfa şehrimiz bir peygamberler diyarı, Hz. İbrahim’in, Hz. Eyyüp’ün, şehri. 1990’lı ve 2000’li yılların Şanlıurfa’sı ile 2010’lu yılların Şanlıurfa’sını karşılaştırdığımızda ciddi bir anlamda çağ atlamış bir şehir görüyoruz. 2023’te Türkiye’nin 5’üncü büyük ili olmaya aday, ciddi potansiyeli olan bir ilimiz. Urfa’nın potansiyelinin yanında sorunları da var tabi. Şu anda önemli sorunlar aşılmış durumda. Geriye kalan sorunlar da çözülmeye çalışılıyor. Her türlü hizmeti hak eden bir şehir. Biz de Şanlıurfa’mıza ve hemşerilerimize hizmet etmeye her zaman hazırız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında başlattığı Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programı kapsamında başta Şanlıurfa’mıza ve bölgeye defalarca ziyaretlerde bulundum. Ziyaretlerde Sayın Valimizle, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları,  sanayiciler ve işverenlerle biraya gelerek Şanlıurfa’mızı istişare ettik. Şehrimiz sorunlarını gerekli mercilere ilettik.

‘’Urfa’nın en önemli sorunu işsizlik’’

Bilindiği üzere Şanlıurfa’mızın ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma, enerjiye, turizm ve hayvancılığa dayanmaktadır. 2015 yılında 234 bin 855 olan sigortalı sayısı 2019 yılında 164 bin 900’ü SSK (4a), 54 bin 247’si Bağ-Kur (4b) ve 46 bin 92’si Emekli Sandığı olmak üzere toplam sigortalı sayısı 265 bin 227 ulaşmış durumda. İnşallah bu rakamlar önümüzdeki günlerde daha da artacak. Şehrimizde yaşayan emekli sayısı ise 74 bin 570 kişiden oluşmaktadır. Şehrimizin en önemli sorunların başında işsizlik geliyor. 2018 verilerine göre şehrimizin işsizlik seviyesi yüzde 18’lerde ve oldukça yüksek bir oran.  En büyük amaçlarımızdan birisi şehrimizdeki gerek, tarım, gıda ve tekstil sektörleri, gerek imalat sanayisinde istihdam sahalarının sayısı artırılması çalışmalarına yardımcı olmaktır.

Şanlıurfa’daki Hastanelerin Durumu

Şu anda devlet ve üniversite hastanesi ünitelerine baktığımızda Şanlıurfa’daki hastanelerin yatak ve tesis sayısıyla ilgili herhangi bir sorunu yok. Yardımcı sağlık hizmetleri konusunda eksiklikler söz konusuydu. Bu eksiklikler de büyük oranda giderilmiş. Hem Balıklıgöl’deki hem Eyyübiye’deki devlet hastanelerimiz,  sağlık cihazları, medikal cihazlar ve yatak kapasitesi itibariyle Türkiye’nin en modern hastane örnekleridir. Temennim şehrimizin bir sağlık kenti haline dönüşmesidir. Sosyal güvenlik Kurumu olarak Harran Üniversitesi Tıp Fakültesine ve devlet hastanelerine aktardığımız paralar, ilaca ve eczanelere ödediğimiz paralar biz Şanlıurfalılara hizmet olarak gidiyor.’’

Şanlıurfa'nın bürokrasideki en üst noktadaki temsilcisi olan, görevini başarıyla yerine getiren bu çalışma azmi neticesinde kısa sürede SGK'nın kurumsal anlamda çehresini değiştiren hemşerimiz, SGK Başkanı Bağlı, doğup büyüdüğü şehrine hizmet vermek için tüm gayretini ortaya koyuyor.