İçerisinde sanat galerisi, el sanatları ve yöresel ürünler bölümleri, mutfak, kafeterya ve çocuk oyun merkezi bulunan Hamarat Eller Çarşısı'nda kentteki dezavantajlı kadınların yaptığı biber ve domates salçaları, pekmez, nar ekşisi, peynir ve kışlık kurutmalık gibi yöresel ürünler satılmaya başlandı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince yaptırılan bölgenin ilk kadın sosyal merkezi Hamarat Eller Çarşısı'nda, ihtiyaç sahibi kadınlar, el emeği ürünleri satarak para kazanacak
- Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal Daire Başkanı Kadın ve Aile Şube Müdürü Toptan: 
- "Burada 3-5 kadın değil, binlerce kadınımız ailesine ek gelir sağlayacak. Kadının iş dünyasına kazandırılması ve sosyalleşmesi ve istihdam edilmesi konusunda merkezimiz önemli bir ilk adım"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince, ihtiyaç sahibi kadınların aile ekonomilerine katkıda bulunması için bölgenin ilk kadın sosyal merkezi olma özelliği taşıyan "Hamarat Eller Çarşısı"nı hayata geçirildi.  

Haleplibahçe Mahallesi'nde yaptırılan, içerisinde sanat galerisi, el sanatları ve yöresel ürünler bölümleri, mutfak, kafeterya ve çocuk oyun merkezi bulunan Hamarat Eller Çarşısı'nda kentteki dezavantajlı kadınların yaptığı biber ve domates salçaları, pekmez, nar ekşisi, peynir ve kışlık kurutmalık gibi yöresel ürünler satılmaya başlandı.  

İhtiyaç sahibi kadınların hayatına dokunması, çocukları oyun oynarken arkadaşlarıyla buluşup sosyal hayata katılmaları için hazırlanan çarşıyla kadınların ev ekonomilerine ciddi anlamda katkı sağlaması da amaçlanıyor. 

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal Daire Başkanı Kadın ve Aile Şube Müdürü Sibel Toptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince yaptırılan tesisin bölgenin ilk kadın sosyal merkezi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Bölgede kadınlara özel mekanların yok denilecek kadar az olduğunu belirten Toptan, yapılan tesisle özellikle dezavantajlı bölgelerdeki kadınların hazırladıkları el sanatları, yöresel yemekler, kışlık ürünleri pazarlama imkanı bulduğunu ifade etti. 

Merkezin 6 bloktan oluştuğunu anlatan Toptan, "Birinci bölümünde kadınlarımızın yaptığı tezhip, ebru, resim, filografi gibi el emeği ürünlerinin sergileneceği sanat galerisi yer alırken, ikinci bölümde kadın destek merkezi bünyesindeki kursiyerlere ait el sanatları ürünleri, üçüncü bölümde ise biber salçası, domates salçası, pekmez, nar ekşisi, kesme, çekecek, bastık ve kışlık kurutmalığa kadar her türlü yöresel gıdalar yer alıyor." dedi.

Merkezden binlerce kadının faydalanacağını aktaran Toptan, şöyle konuştu:

"Binlerce kadınımız buradan elde ettiği gelirle aile ekonomilerine katkı sağlayacak. Yani evinde ekmek yapan, isot ve salça çıkaran birçok kadınımız bunların pazarlanması konusunda bu tesisimizden faydalanacak. Onların ürettiklerini bizler evlerinden alıp burada mutlaka satışa ve turizme kazandıracağız. Onların bütçesine katkıda bulunacağız. Burada 3-5 kadın değil, binlerce kadınımız ailesine ek gelir sağlayacak. Bu tesis kadının iş dünyasına kazandırılması ve sosyalleşmesi ve istihdam edilmesi konusunda önemli bir ilk adım." 

- Kadınlara özel restoran da var

Toptan, bölgede kadınların arkadaşları, dostları ve çocuklarıyla bir araya gelebileceği alanlara ihtiyaç duyulduğuna işaret etti. 

Kadınların keyifli zaman geçirecekleri, arkadaşlarıyla buluşabileceği, stres atabileceği, dertlerini paylaşabileceği bir mekan hazırlamak için yola çıktıklarını dile getiren Toptan, şunları kaydetti:

"Bunun yanında kadınlarımızın Urfanın yemeklerini yiyebileceği, alışverişlerini yapabileceği bu mekan içinde onlara özel kadın restoran yaptık. Burada kadınlarımız rahat bir ortamda yemeklerini yiyebilecek, dostlarını ve arkadaşlarını misafirlerini ağırlayabilecek. Sadece kadınlara ve çocuklarına özel bir tesis. Kadınların hep birlikte keyifli zamanlar geçireceğine inanıyorum."