Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Isparta’da yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılış törenine katıldı. Isparta Valiliği önündeki meydanda, bazı bakan ve milletvekillerinin de katılımıyla gerçekleşen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

“MİLLETİMLE BİRLİKTE GİRDİĞİM HİÇBİR MÜCADELEDEN MAĞLUP AYRILMADIM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 3,5 yıllık bir aranın ardından yeniden Isparta ve Ispartalılarla birlikte olmanın memnuniyeti içinde olduğunu ve milleti Allah için sevdiğini ifade etti. “Bu öyle bir sevgi ki, yılın 365 günü, günün 24 saati milletimizle birlikte olsak, milletimize hizmet etsek usanmayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 40 yıllık siyasi hayatında, milletle birlikte girdiği hiçbir mücadeleden mağlup ayrılmadığını, 15 Temmuz’un da bu mücadelenin zirvesi olduğunu söyledi.

Ispartalılara, 15 Temmuz gecesi özgürlüklerine, ezanlarına, bayraklarına sahip çıktıkları için; 16 Nisan halk oylamasında ise yüzde 56’yla ‘evet’ diyerek demokrasisine ve geleceğine sahip çıktıkları için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 seçimlerinde tam olarak uygulanacak yeni yönetim sisteminin, Türkiye ve Isparta için hayırlı olacağını ifade etti.

Milletle birlikte yol almanın ve milletle birlikte yürümenin lafla olmayacağını, bu iddianın en güzel ispatının, yaptıkları hizmetler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim, sağlık, ulaşım, iletişim, toplu konut, enerji, sosyal yardımlar ve diğer tüm alanlarda Türkiye’ye çağ atlattıklarını, diğer 80 vilayetle birlikte Isparta’nın da bu hizmetlerden payına düşeni aldığını sözlerine ekledi.

ISPARTA’YA YAPILAN YATIRIMLAR

Isparta’ya 1.426 derslik kazandırdıklarını, şehirdeki üniversitenin her geçen yıl büyüyüp gelişerek kendi alanında önemli bir marka hâline geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sağlıkta en önemli projelerinden olan Şehir Hastanelerinden birinin 5 aya yakın süredir Ispartalılara hizmet verdiğini belirtti. Isparta’da 4 bine yakın konut projesini hayata geçirdiklerini, ulaştırmada şehre yapılan yatırımların tutarının 1 milyar lirayı bulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunlara, sürekli yenilerini eklediklerini de kaydetti.

Millî Mücadele döneminde Isparta’nın, Demiralay teşkilatını kurarak işgale karşı verdiği mücadeleyle, tarihe altın harflerle kazındığını, Isparta’nın gösterdiği kahramanlık karşısında, şehre gelen düşmanların bir hafta dahi dayanamadan çekilip gitmek zorunda kaldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Isparta, bayrağı ve ezanı tehdit altına girdiğinde, kimsenin çağrısına, yardımına, yönlendirmesine ihtiyaç duymadan mücadelesini vermiş bir şehirdir. Bu vesileyle, Hafız İbrahim Efendi başta olmak üzere, İstiklal Harbimizin tüm sarıklı, kalpaklı kahramanlarını rahmetle yâd ediyorum. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’i ve tüm silah arkadaşlarını da aynı şekilde rahmetle anıyorum” temennisinde bulundu.

“ÜMMETİN SON ÜMİDİNİ KIRAMAYACAKSINIZ”

Ispartalıların, 15 Temmuz’daki duruşlarıyla, Hafız İbrahim Efendi’nin torunları olduklarını gösterdiğini ifadede ederek, 15 Temmuz ve terörle mücadele şehitlerine Allah’tan rahmet, gazilere sağlık ve afiyet dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, yaklaşık bir asır sonra yeniden kazandığı bu istiklal ve istikbal mücadelesini asla unutmayacaktır. Ülkemizin, bölücü terör örgütü PKK’yla, DEAŞ’la, FETÖ’yle, diğer terör örgütleriyle yürüttüğü mücadelelerin tamamı, işte bu istiklal ve istikbal kavgasının sonuçlarıdır. Aynı şekilde, Suriye’de ve Irak’ta sınırlarımız boyunca oluşturulmaya çalışılan terör devletinin amacı da budur” diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin bir kısmının Türkiye’ye yönelik ölçüsüz ve temelsiz ithamlarının, kızgınlıklarının, maruz kalınan örtülü ambargolarının da sebebinin aynı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında “Ecdadımızdan aldığımız ilhamla biz de sesimizin yettiği en yüksek tonla, yüreğimizden gelerek diyoruz ki; başaramayacaksınız. Milletimizi bölemeyeceksiniz. Bayrağımızı indiremeyeceksiniz. Ezanlarımızı susturamayacaksınız. Vatanımızı parçalayamayacaksınız. Devletimizi yıkamayacaksınız. Hakkın ve hakikatin sesini boğamayacaksınız. Ümmetin son ümidini kıramayacaksınız.” diye ekledi.

“GÜCÜMÜZÜ, KUVVETİMİZİ KESTİKLERİNİ SANANLARIN SIRTINI YERE GETİRMEYE VAR MIYIZ?”

Törene katılan vatandaşlara hitaben, “Gerekirse bu yolda yeni Çanakkalelere, yeni İstiklal Harplerine, yeni 15 Temmuzlara var mıyız? Bizi köşeye sıkıştırdıklarını sananları köşeye sıkıştırmaya var mıyız? Bizim gücümüzü kuvvetimizi kestiklerini sananların sırtını yere getirmeye var mıyız? Bizi silahlarıyla, teknolojileriyle alt edebileceklerini sananlara daha güçlü silahlarla, daha üstün teknolojilerle cevap vermeye var mıyız? Bizi ekonomiyle tehdit edenlere cevabımızı daha güçlü bir ekonomiyle, daha çok üretimle, daha çok ihracatla, daha çok istihdamla vermeye var mıyız?” şeklinde seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların hep birlikte cevaben ‘evet’ demesi üzerine, “Sizin yüreğinizden kopup gelen bu cevapları, emin olun, dünyanın dört bir yanında duyması gereken herkes duyuyor. Bugün Isparta dünyanın dört bir yanından dinleniyor. Türkiye’den bu kararlı sesler yükseldikçe, Türkiye yapması gerekenleri cesaretle yerine getirdikçe, inanın bana, önümüzde kimse duramaz” ifadelerini kullandı.

“KARANLIK VE KİRLİ PAZARLIKLARA GEREK KALMAYAN BİR DÖNEME GİRİYORUZ”

Milletin istikrar ve güven ortamının verimli limanına girdiğinde işlerin değiştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Ülkemizin son dönemde böylesine büyük bir değişimi geçirebilmesinin gerisinde, milletimizin kendisine yıllarca oynanan ‘tavşana kaç, tazıya tut’ oyununu görmüş olması vardır. Siyasetin milletin sıkıntılarını görüp de çözüm üretmesi bunları ciddi manada ürkütmüştür. Kısır bir kavganın aracı hâline geldiği yılların ülkemize çok ağır maliyeti olmuştur. Bunun için, 15 yıldır sahip olduğumuz istikrar ve güven ikliminin korunması çok önemli. 16 Nisan’da yapılan halk oylamasıyla yürürlüğe giren yeni yönetim sistemi, inşallah, bu konuda ülkemize çok önemli imkânlar getirmiştir. En azından aylar boyunca hükûmet kurulamadığı için, yeterli çoğunluğu sağlamak üzere karanlık ve kirli pazarlıklara girişilmesine gerek kalmayan bir döneme giriyoruz. Cumhurbaşkanıyla, Meclisiyle, yargısıyla daha güçlü bir Türkiye’nin temellerini 16 Nisan’da milletimizle birlikte attık. Şimdi bize ne düşüyor? 2019’a kadar, yeni dönemin ruhuna uygun bir şekilde kendimizi yenilemek, tazelemek, güçlendirmektir. Bunun için partimizde köklü bir değişimi gerçekleştirmekte kararlıyız.”

“AK PARTİ'NİN DEĞERLERİNDEN UZAKLAŞMIŞ HERKES BİZİM GÖZÜMÜZDE YORULMUŞTUR”

AK Parti’nin değerlerinden uzaklaşmış olan herkesin, kendilerinin gözünde yorulmuş, yolunu kaybetmiş ve defolu hâle gelmiş olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bize ülkemizin, milletimizin, şehrinin geleceği için donanımı olan, projesi olan, heyecanı olan, enerjisi olan yol arkadaşları lazım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’de görev değişiminin bir bayrak yarışı olduğunu, görevlerini yapanlara teşekkürlerini sunup vefalarını göstereceklerini ve yeni olanlarla safları sıklaştırarak yola devam edeceklerini belirtti.

Tüm alanlarda mevcudu kat be kat daha ileriye taşıyacak yeni yatırımların hazırlıklarını süratle yaparak 2019 yılına kadar hazırlıkları tamamlayacaklarını ve milletin önüne öyle çıkacaklarını ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz asla ‘on dönüm bostan yan gel yat Osman’ anlayışı içinde olmadık. Biz asla milletimizin bize verdiği desteği bir mahkûmiyet, bir mecburiyet olarak görmedik. Tam tersine, milletimizin teveccühüne layık olabilmek için hep daha çok çalışmamız, daha çok terlememiz, daha çok üretmemiz gerektiğinin bilinciyle hak ettik. Şimdi de 2019 için işte böyle bir hazırlığın içindeyiz. Rabbim milletimize karşı bizi mahcup etmesin. Rabbim, gözünü ve kalbini ülkemizin başarısına dikmiş olanlara karşı bizi mahcup etmesin” şeklinde konuştu.

“VARSIN BİRİLERİ ÜLKESİNİN DEĞİL TERÖR ÖRGÜTLERİNİN SAFINDA YER ALSIN”

Türkiye’nin geçen 4 yılda yaşadıklarının ve bundan sonra atacağı adımların, gelecek asrın belirleyicisi olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylesine kritik bir dönemde sorumluluk üstlenmenin vebalinin ağırlığının gayet iyi farkındayız. Üstelik bu vebalin üzerine bir de şehitlerimize ve gazilerimize olan vefa borcumuz binmiştir. Çok çalışarak, gecemizi gündüzümüze katarak, en iyi ekipleri oluşturarak, en iyi politikaları belirleyerek, en iyi icraatları hayata geçirerek Allah’ın yardımıyla bu vazifemizi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağız” sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Kardeşlerim, biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Varsın birileri ülkesinin değil terör örgütlerinin safında yer alsın, beraber sözde ‘adalet yürüyüşü’ yapsınlar. Bunlara ben diyorum ki; önce siz İzmir Büyükşehir Belediyesindeki işçilerinizin adaletle haklarını verin. Şişli Belediyesindeki o taşeron temizlik işçilerinin önce adaletle haklarını verin. Sen daha bunları halledemiyorsun, kalkıp Türkiye’yi Almanya’ya şikâyet ediyorsun. Bir defa 29 gün yürüdün, Ankara-İstanbul; sana bu yürüyüşü sağlayan kim, bu imkânı veren kim? Bu hükûmet polisiyle her şeyiyle seni güvence altına, koruma altına alıyor, sen hâlâ ‘bu ülkede güvenlik yok’ diyorsun, ‘özgürlük yok’ diyorsun. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar, bununki daha erken sönecek. Biz Hak yolundan, hakikat yolundan, milletimizin bize gösterdiği yoldan ayrılmayacağız. Gücümüzü sadece Hak’tan ve halktan alarak yürüttüğümüz bu mücadelenin zafere ulaştığı günleri görmeyi Rabbim hepimize nasip etsin.”

“TEK MESELE GÜÇ DENGESİ OLSAYDI, ÇANAKKALE’DE 7 DÜVELE NASIL MEYDAN OKUYABİLİRDİK?”

Seferle mükellef olduklarını, zaferin Allah’a ait olduğunu belirten ve verdikleri mücadeleyi son nefeslerine kadar bu anlayışla sürdüreceklerini vurgulayarak, “Eğer ecdadımız başka türlü düşünseydi, Sultan Alparslan Malazgirt’te kendisininkinden 3-4 kat büyük bir ordunun karşısına çıkmaya cesaret edebilir miydi? Bu sene 26 Ağustos kutlamalarında inşallah Malazgirt'teyiz. Nasıl her yıl Çanakkale'ye gidiyorsak, bundan sonra her yıl Malazgirt'teyiz. Malazgirt Ovası'ndan inşallah sesleneceğiz. Eğer ecdadımızın ölçüsü belli olmasaydı, Sultan Fatih dünyanın en muhkem surlarının üzerine atını sürmeye cesaret edebilir miydi? Eğer tek mesele güç dengesi olsaydı, Çanakkale’de yedi düvele karşı nasıl meydan okuyabilirdik? Eğer sadece düşmanı ve arkasındaki güçleri hesap etseydik, en zayıf hâlimizle en zor zamanımızda İstiklal Harbimizi verebilir miydik? Eğer bu işler sadece silahla, teknolojiyle olsaydı 15 Temmuz’da milletimiz tankların, savaş uçaklarının, helikopterlerin, zırhlıların karşısına yüreğiyle ve çıplak elleriyle çıkabilir miydi?” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, asıl meselenin inanç, cesaret ve güven olduğunu söyledi.

“SAVUNMA SANAYİMİZİN DIŞA BAĞIMLILIĞINI YÜZDE 40 SEVİYESİNE İNDİRDİK”

Türk milletinde bu hasletlerin ziyadesiyle bulunduğunu, kalan eksikleri tamamlamanın ise sadece zaman meselesi olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Silahımız mı yok, yaparız. Uçağımız mı yok, geliştiririz. Gemimiz mi yok, inşa ederiz. Yerine konamayacak şeylerin hepsine sahip olduğumuz için inanın bana bunların hepsi kolay. İşte 15 yılda savunma sanayimizin dışa bağımlılığını yüzde 80’den yüzde 40 seviyesine indirdik. Üstelik bu, dışarıdan doğru dürüst hiçbir yardım almadan tamamen el yordamıyla, tamamen bilek ve zihin gücüyle elde ettiğimiz bir başarıdır. Birikimimiz arttıkça unutmayın işimiz kolaylaşıyor, yeter ki biz birbirimize dayanalım, birbirimize inanalım ve birbirimizi Allah için sevelim” diye konuştu.

2019 Mart yerel seçimleri ve 2019 Kasım Cumhurbaşkanlığı seçimi için şimdiden hazırlanılması gerektiğini ifade eden ve partilileri kapı kapı dolaşmaya, korkutucu değil müjdeleyici olmaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet’ vurgusunda bulundu.

Sözlerini “günümüz kutlu olsun, geleceğimiz aydınlık olsun” temennisiyle tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından törene katılan bakan ve milletvekilleri ile birlikte yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin açılış kurdelesini kesti.

ISPARTA ŞEHİR HASTANESİNİ ZİYARET

Toplu açılış töreninden sonra Isparta Belediyesi ve AK Parti Isparta İl Başkanlığını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Isparta Şehir Hastanesine geçerek incelemelerde bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile birlikte hastanede yatmakta olan hastaları ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hasta yakınları ile sohbet ederek hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Isparta'daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra helikopterle Antalya’ya gitti.