Şanlıurfa’da site aidatları, ev kiralarıyla yarışıyor. Vatandaşlar, site yönetim firmalarının kafalarına göre harcama yaptıklarını belirterek duruma tepki gösteriyor.

‘’Personeller isyan etti’’.

Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinin Akbayır mahallesindeki bir sitede kapıcı olarak görev yapan personel, site yönetim şirketinin sigortalarını yapmadığını iddia etti. Şirketin bu duruma ‘’Personel deniyoruz’’ şeklinde bahane uydurduğunu belirtti. Söz konusu şirketin, güvenlik görevlilerinin SSK girişlerini işe başlamalarından 20 gün sonra yaptığı da iddia edildi. 

Konuyla ilgili sitede oturan bir kat maliki duruma sitenin Whatshapp grubundan tepki gösterdi. Şanlıurfa'nın tanınmış eşraflarından kat maliki Noter Abdullah İstemez ‘’Bugün kapıcı ile konuştum. Şirket tarafından sigortası yapılmamış. Çalışma hayatında işçi ise başlamadan bir gün önce işe giriş bildirgesini SSK kurumuna vermesi lazım’’ dedi.

‘’Garibanların omzundan para kazanıyorlar’’

İşçinin deneme süresinde de işe giriş bildirgesinin yapılmasının mecburi olduğunu ifade eden kat maliki ‘’Bu firma, geçen ay çalıştırıp, işten ayırdığı işçinin SSK bildirimini yapmamış. Güvenlik görevlilerinin girişlerini 20 gün gecikme ile yapmış. Şimdi çalışan kapıcının SSK primini ne zaman yapacağı belli değil. İşçiyi sigortasız çalıştırmak çok büyük bir parasal suçtur. 2018 yılında uygulanan asgari ücret bordrosunda SSK’ya bildirimi yapılmayan bir işçi de SSK primi, muhtasar vergi ve işçi payına düşen işsizlik payı toplam 884.01 TL’dir. Yani bir işçiyi SSK’ya bildirmeden çalıştırma halinde bu firma haksız olarak bir işçiden bu parayı ayrıca kazanmış olmaktadır. Yine bu işçinin sağlık ve emeklilik hakları gasp edilmiş olmaktadır. Başka zengin olmak yolları varken bu gariban işçilerin omzuna basarak haklarına el atarak para kazanmak çok yanlıştır. Daha önceki açıklamalarda geriye dönük sigortanın yapılacağı beyan edilmişti. Ancak bu mümkün değildir. Çok büyük para cezası gerektirir. Bu firmanın sorgulanması, her ay çalıştırdığı işçi sayısına göre SSK’ya bildirim yapıp yapmadığı yönetim tarafından kontrol edilmelidir’’ dedi. 

Şirketinin sahibi ne dedi ?

Söz konusu şirketin sahibi ise editörlerimizin konuyla ilgili sorusunu yanıtladı. Yetkililer, işçilerin SSK girişlerini yaptığını, böyle bir durumun söz konusu olmadığını iddia etti. Buna karşın, Whatshapp grubunda, şirketin aylar önce binayı devr aldığında yapılan yazışmalarda, bina sakinlerinden bazılarının güvenlik görevlilerinin girişlerinin 20 gün sonra yapılacağına dair paylaşımlarının yer aldığı görüldü.

Dürüst firmalarda var...

Vatandaşlar site yönetim şirketlerinin içerisinde dürüst yönetim yapan şirketlerinde olduğunu belirttiler. Buna karşın, personel sayısını çok gösterip az çalıştıran, SSK'sız işçi çalıştıran, elektriğin kaç saat kesildiğini bildirmeden sabit jeneratör yakıtı geliri alan, şeffaf hesap veremeyen ve dürüst yönetim yapmayan şirketlerin de neden denetlenmediğini merak ettiklerini ifade ettiler.

İLGİLİ HABER.

Haberi görmek için fotoğrafa tıklayın...