Siverek ilçesinin Karacadağ bölgesinde yaşayan çiftçi Veysi Karakaş tarafından 6 ay önce 60 dekarlık alanda deneme amaçlı olarak yapılan kinoa ekiminde ürün alındı. 

İstanbul Kinoa Yetiştiriciliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Semih Karaca, ürün hasadının yapılması dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, kinoanın bölgede ilk defa denendiğini ve beklentilerin üzerinde ürün alınmasını tahmin ettiklerini söyledi.

Kinoa bitkisinin Güney Amerika kökenli bir bitki türü olduğunu anlatan Karaca, şunları kaydetti:

"Ekmiş olduğumuz kinoayı çiftçimizle birlikte hasadını yaptık. Kinoa, daha önce Şanlıurfa'da denenmişti, biz bu yıl Karacadağ bölgesinde denedik, buradaki yüksek rakımı ve bitkinin buradaki yetişme şartlarını inceledik iyi bir verim aldık. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çok ciddi alternatif ürün olacağına inanıyoruz. Bölgenin hava şartları toprağının yapısı düzgün olması bu bitki için çok elverişli olduğunu gördük. Çiftçilerimizi yeni bir ürün olarak yetiştiriciliğine teşvik etmek gerekir. Bugüne kadar bölgede yetiştirilmiş olan buğday, mısır, arpa ve benzeri ciddi alternatif yaratacak katma değerli bir ürün olarak da biz bu ürünü bu bölgede tanıtarak yetiştirmek istiyoruz." 

Çiftçi Veysi Karakaş da kinoa ürününü ilk defa ekimini yaptığını belirterek, bu ürünün tüm çiftçilere tavsiye ettiğini söyledi.