Uzmanlar, vatandaşları kurban seçerken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Kurbanlık seçilirken, hayvanların özellikle tüylerinin parlak olmasına dikkat edilmesi uyarısında bulunuyorlar.

Kurbanlık seçerken, hayvanın sağlıklı olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yerden kalkmayan, ağız veya burnunda akıntı olan hayvanların tercih edilmemesini öneriyorlar.

Uzmanlar "Kurbanlıkların iri ve diri olması gerekiyor. Kurbanlık seçilirken, kör, topal, tüyleri mat kurbanlıklar alınmamalı. Tüyleri parlak kurbanlıklar tercih edilmeli. Vücudunun herhangi bir yerinde bir sakatlık bulunmaması gerekmektedir.’’ Şeklinde vatandaşlara çağrıda bulundular.

Uzmanlar, alınması gereken hayvanların özelliklerini şu şekilde sıraladılar;

Resmi evraklari bulunan (Pasaport, saglik raporu, Kulak küpesi vb), Duruşları normal olan, Vücut ağırlığını ayaklarına eşit bir biçimde dağitmış olan, Hareket ve bakışı canlı olan, hareketlere karşı tepki veren, Derisi kolayca yerinden oynatılabilen ve oluşan kıvrımları çabuk kaybolan, Burun uçları soğuk ve nemli olan, Iştahlı ve geviş getiren, Kulak ve kuyruklarını sık sık hareket ettiren hayvanlar satin alınmalıdır.

Uzmanlar, alınmaması gereken hayvanların kriterlerini de şu şekilde sıraladılar;

Resmi evrakları ve kulak küpesi bulunmayan, Fiziki kusuru bulunan, Sallantılı yürüyen ve topallayan, Düşkünlük gösteren, Gergin ve kasılmış durumda olan, Sabit bakışlı olan, Ağız ve burun akıntısı bulunan, Yattığı yerden zor kalkan veya kalkmakta zorlanan, Solunum güçlügü çeken hayvanlar satin alınmamalıdır.