- Heyelanın ardından bölgeye çok sayıda ambulans sevk edilirken, toprak altına kalan işçileri kurtarmak için AFAD, UMKE, jandarma, Türk Kızılayı, jandarma ve arama kurtarma ekipleri olay yerine sevk edildi
- AFAD, Enerji ve Tabii Kaynaklar, İçişleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ve Sağlık bakanlıkları ile Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı iş birliğiyle koordine edilen çalışmalarda tespit edilen 3 işçinin cesedi çıkarıldı, enkaz altındaki 13 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor
- Başbakan Yıldırım, ilgili bakanlardan heyelana ilişkin bilgi alırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt dışı temaslarına refakat eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak da gelişmeleri kriz masası aracılığıyla anında izleyerek çalışmaları koordine ediyor
- Maden ocağında heyelanın neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı 
- Heyelanın oluşturduğu tahribatı tespit etmek için drone helikopter havalandırıldı, çevre illerden çağrılan ekipler çalışmalara katıldı, Vali Tutulmaz sahaya gelerek çalışmaları yerinden takip etti
- Bölgede, enkaz altında kalan işçilerin yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor 

Siirt'in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen heyelanın ardından yürütülen çalışmalarda toprak altında kalan 16 işçiden 3'ünün cesedi çıkartıldı.

Şirvan'da Madenköy bakır madeni sahasında dün akşam saatlerinde heyelan meydana geldi.

Heyelanda bazı çalışanlar ve iş makinelerinin toprak altında kaldığı bilgisi üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibi sevk edildi.

Siirt Valiliği bünyesinde kriz masası oluşturuldu. Başlatılan arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında 3 işçi tespit edildi.

Bölge illerden takviye arama kurtarma ekipleri talep edildi. Bölgedeki çalışmalar, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, jandarma ve arama kurtarma ekiplerinin desteğiyle aralıksız devam etti.

- Başbakan Yıldırım ilgili bakanlardan bilgi aldı

Başbakan Binali Yıldırım, heyelan sonrası meydana gelen göçüğe ilişkin ilgili bakanlardan bilgi aldı.

Siirt Valiliği bünyesinde kurulan kriz masası koordinesinde AFAD, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve jandarma görevlilerinin katıldığı çalışmalara madenciler de destek verdi.

Arama kurtarma ekiplerinin yoğun çalışması sonucu tespit edilen 3 işçiden birinin cesedi çıkarıldı.

Yaşamını yitiren işçilerden 24 yaşındaki Murat Ant'ın cesedi, Siirt Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

- "Heyelan devam ediyor"

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, olay yerine gelerek yetkililerden çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Tutulmaz, halen heyelan riski bulunduğu için arama kurtarma ekipleri dışındaki kişilerin bölgeden uzaklaştırılmasını istedi. 

Ekiplerin daha rahat çalışması gerektiğini ifade eden Tutulmaz, şöyle konuştu:

"Göçük alanında kimse kalmasın, yetkililerin daha rahat düşünebilmeleri, plan ve program yapabilmeleri açısından. Arama kurtarma ekipleri dışında burada kimse kalmasın, çünkü bu gürültü içinde kimse çalışamaz. Görevli olmayan arkadaşlarımız aşağıda beklesinler, burada sadece arama kurtarma ekipleri kalsın. Şu an son durum, aydınlatmayla beraber içeri girilmeye çalışılacak. Heyelan devam ediyor." 

- Enkaz altında 16 işçi kaldı

Siirt Valiliğince enkaz altında 16 işçi bulunduğunun tespit edildiği açıklandı.

Valilikten yapılan açıklamada, çevre illerden takviye arama kurtarma ekiplerinin de olay yerine ulaştığı belirtildi.

Bölgede heyelan riskinin sürmesi nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının kontrollü yürütüldüğü kaydedilen açıklamada, "Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte sebepleri konusunda araştırma ve inceleme devam etmektedir." ifadesi yer aldı.

Arama kurtarma çalışmalarının Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır ve Van'dan AFAD, Sağlık Bakanlığından UMKE, Türk Kızılayı, jandarma ile maden şirketine bağlı görevlilerin katılımıyla devam ettiği bildirilen açıklamada, Erzurum'dan AFAD ekibinin olay yerine ulaşmak üzere olduğu bilgisi paylaşıldı.

- Bakan Albayrak, gelişmeleri kriz masasından izledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı temaslarına refakat eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, heyelanla ilgili gelişmeleri kriz masası aracılığıyla anında izleyerek çalışmaları koordine etti. 

Heyelan nedeniyle meydana gelen kazanın hemen ardından bakanlıkta Müsteşar Fatih Dönmez başkanlığında kriz masası oluşturuldu.

Kriz masasının, maden sahibi özel firma yetkilileri, Siirt Valiliği ve AFAD ekiplerinden aldığı anlık bilgileri aktardığı Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pakistan ve Özbekistan gezisine refakati sırasında, çalışmaları yurt dışından yönetti.

Bakanlığı bünyesinden bir müsteşar yardımcısını da bölgeye gönderen Albayrak, çalışmalar konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da anında bilgilendirdi.

- Facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı

 Şirvan ilçesindeki maden ocağında heyelanın neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı.

Maden köyündeki bakır madeninde gece yaşanan heyelanın ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarına devam edildi. Heyelanın oluşturduğu tahribatı tespit etmek için drone helikopter havalandırıldı. Çevre illerden çağrılan ekipler de çalışmalara katıldı.

- Şirketten açıklama

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi.

Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı. 

- 2 işçinin cesedi daha çıkartıldı

Köpekli arama timlerinin de desteğiyle sürdürülen çalışmalarda tespit edilen 3 işçiden 2'sinin daha cenazesine ulaşıldı.

Vali Tutulmaz, AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin olay yerindeki koordinasyonuyla yürütülen çalışmalarda, enkaz altındaki 13 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor.

- Genelkurmay Başkanlığı helikopter tahsis etti

Erzurum AFAD İl Müdürü Selahattin Karslı, merkezden gelen bilgi doğrultusunda Şirvan'da maden ocağındaki heyelan sonucu başlatılan arama kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla ekiplerini gece saatlerinde hazırladıklarını söyledi. 

Genelkurmay Başkanlığınca tahsis edilen askeri helikopterle ekiplerinin gece saatlerinde olay yerine gitmek üzere acil uçuş gerçekleştirdiklerini belirten Karslı, "Gece itibarıyla aralarında birim ve şube başkanı ile arama kurtarma teknisyenlerinin bulunduğu 11 kişilik ekibimiz, askeri helikopterle olay bölgesine acil uçuş gerçekleştirdi. Ekiplerimiz aramalarda kullanılan dedektör köpeği de yanına alarak gece olay yerindeydi. Olay yerinde koordinenin sağlanacağı bir mobil yönetim tırı ile 3 arama kurtarma aracımızı da karayoluyla Siirt'e gönderdik." dedi. 

- 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştu

Valilikçe yapılan açıklamada, heyelanla ilgili detaylı bilgiye yer verildi.

Şirvan'da özel bir maden ocağında meydana gelen olayda, 1 milyon metreküplük toprak hareketi oluştuğu belirtilen açıklamada, 16 vatandaşın toprak altında mahsur kaldığı belirtildi.

Türkiye'nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının AFAD koordinasyonunda seferber edildiği çalışmaların, AFAD, Enerji ve Tabii Kaynaklar, İçişleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ve Sağlık bakanlıkları, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı iş birliğiyle aralıksız sürdüğü kaydedilen açıklamada, 90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, bir uçak ile çalışmalara destek verildiği vurgulandı.

Açıklamada, göçük sonucu 3 vatandaşın hayatını kaybettiği ifade edilerek, şu ifadeler yer aldı:

"Halen göçük altında olan 13 vatandaşımızı arama çalışmaları Siirt, Diyarbakır, Erzurum, Van, Ankara, Bitlis ve Batman'dan toplam 90 kişilik AFAD ekibiyle devam ediyor. Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve bir uçak desteği alındı. İş makineleriyle olası bir heyelan riski azaltılırken, yeni bir risk oluşturmamak adına köpekli arama kurtarma timleri çalışmalara katkı veriyor."

Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riskini taşımasının arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediğine işaret edilen açıklamada, AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli şekilde yapılabilmesi için maden ocağında ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezinin görevlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, mahsur kalan vatandaşlar için Türkiye'nin tüm ilgili kurum ve kuruluşlarının seferber edildiği belirtilerek, "Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçları da düşünüldü. Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, bir ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacı da kısa sürede karşılanacak." ifadeleri kullanıldı.

Çalışmalar uzman ekiplerce aralıksız sürerken, toprak altında kalan işçilerin yakınlarının bölgede endişeli bekleyişi sürüyor.