BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri sonrası konakladığı otele gelişinde basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK toplantısında Kuzey Irak ile ilgili yaptırım kararı çıkıp çıkmayacağına dair bir soru üzerine, “Biz kararlılığımızı ortaya koyacağız çünkü biz Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık. Bu kadar desteği veren, kendilerini sıradan değil candan sayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni adeta yok farz etmek olarak görüyoruz bu yaklaşımı. Bundan dolayı da biz bu konudaki nihai düşüncelerimizi Bakanlar Kurulu kararıyla, Millî Güvenlik Kurulu kararıyla açıklayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri sonrası konakladığı otele gelişinde basın mensuplarının sorularını cevaplayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşme hatırlatılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO Genel Sekreteri ile yaptığımız görüşme, Sayın Stoltenberg'in daha önce yaptığı açıklamanın aynısıdır; ‘Her ülke kendi iç düzenlemelerinde serbesttir, bu noktadaki kararını serbestçe verir’ Bu şekilde de bu görüşmemizi yaptık. Bunun dışında da ayrıca herhangi bir bilgi alışverişiyle alakalı da Genelkurmay, Brüksel'e ayrıca bir ekip gönderip onları ayrıca bilgilendirecekler” ifadelerini kullandı.

ABD BAŞKANI TRUMP İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, BM 72. Genel Kurulunda, heyet başkanları onuruna verilen yemekte ABD Başkanı Donald Trump ile bir süre sohbet ettiği anımsatılarak, ABD Kongresinin korumalara silah satışı yapılmasıyla ilgili yasayı geri çekme kararı konusunun görüşülüp görüşülmediği soruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, soruya verdiği cevapta, yemek masasında o kadar etraflı bir görüşme imkânlarının olmadığını, perşembe günü kendisiyle gerçekleştireceği görüşmeden sonra karşılıklı olarak açıklamalarını yapabileceklerini söyledi.

BM'de Myanmar konusunda bir farkındalık görüp görmediğine ilişkin soruya cevaben, genel görüşmelere yoğun katılım olduğunu, başta kendisi olmak üzere sunumlarını yaptıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili yayımlanan deklarasyonunun hayata geçirilmesi temennisinde bulundu.

“MGK OLARAK HÜKÛMETE KUZEY IRAK’LA İLGİLİ TEKLİFİMİZİ SUNACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplanacak Millî Güvenlik Kurulunda, Kuzey Irak yönetimine yönelik yaptırımlar olup olmayacağı yönündeki soruya ise “Bunları MGK toplantısından önce açıklama durumuna girersek bu ciddi bir yanlış olur. Çünkü MGK toplantısında malum gerek hükûmetin gerek silahlı kuvvetlerimizin temsilcileri var. Hepsi orada bu konuyla ilgili düşüncelerini açıklayacaklar. Bunun neticesinde de MGK olarak hükûmete, biz kararımızı teklif edeceğiz” şeklinde cevap verdi. Bakanlar Kurulunda MGK’nın teklifinin değerlendirilerek ne gibi yaptırımların uygulanabileceğinin ele alınacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama bunlar tabii sıradan olmayacak. Biz bu kararlılığımızı ortaya koyacağız çünkü biz Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık. Her zaman yanında olduk, her türlü desteği verdik. Bu kadar desteği veren, kendilerini sıradan değil candan sayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni adeta yok farz etmek olarak görüyoruz bu yaklaşımı. Bundan dolayı da biz bu konudaki nihai düşüncelerimizi Bakanlar Kurulu kararıyla, Millî Güvenlik Kurulu kararıyla açıklayacağız. Bunu görmelerinde fayda var diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

TEOG VE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARI

Yöneltilen bir soru üzerine Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine değinerek, konu ile ilgili kendi düşüncesini açıkladığını, Başbakan Binali Yıldırım ile de bu konuyu görüştüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükûmetimiz, Millî Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır. Ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler.”

Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O da olacak, o konuda da çalışılıyor” sözlerine yer verdi.