2017 yılının ilk Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan toplantının ardından, yazılı bir açıklama yapıldı.

FETÖ/PDY, PKK VE DEAŞ TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE MÜCADELE

Açıklamada, toplantıda; Türkiye’nin millî güvenliğine yönelik terör tehdidi ile güvenlik risklerine karşı, hukuk çerçevesinde alınan tedbirlerin kapsamlı şekilde görüşüldüğü; FETÖ/PDY, PKK VE DEAŞ terör örgütleri ile mücadele başta olmak üzere, 2016 yılı içinde meydana gelen terör eylemleri hususunda yıllık güvenlik değerlendirmesi yapıldığı ifade edildi.

İstanbul, Kayseri ve İzmir’deki menfur terör eylemleri, Rus Büyükelçisi’ni hedef alan suikast ve İstanbul’da yılbaşı gecesi yapılan hain saldırının, adli ve idari soruşturmalar göz önünde bulundurularak her yönüyle ele alındığı ve saldırıların şiddetle kınandığı kaydedilen açıklamada, Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu asimetrik saldırılara karşı, yurt içinde ve yurt dışında gereken her türlü tedbirin alınması konusundaki kararlılığın teyit edildiği bildirildi.

“DİNÎ KAVRAMLARI İSTİSMAR EDEN TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE MÜCADELE, AZİMLE DEVAM EDECEK”

Açıklamada, bölücü terör örgütü ve uzantısı olan örgütler tarafından yapılan hain saldırıların, Türkiye’nin uluslararası kamuoyuna açıkladığı tezlerinin doğruluğunu bir kez daha gözler önüne serdiğinin altı çizildi.

“Terör örgütleriyle mücadeledeki haklılığımızın uluslararası düzeyde daha etkin şekilde anlatılması gerektiği vurgulanmıştır” denilen açıklamada, dinî, mezhebi, etnik kavram ve hassasiyetleri istismar eden terör örgütleri ve onları destekleyen odaklarla, ayrım gözetilmeksizin mücadeleye azim ve kararlılıkla devam edileceği ifade edildiği kaydedildi.

“SURİYE’DEKİ ATEŞKESİN KORUNMASI VE GÜÇLENDİRİLMESİ ELE ALINDI”

Terör örgütlerinin muhatap olarak kabul edilip, bu örgütlere çeşitli usullerle silah yardımında bulunulmasının, terörün güçlenmesine ve yayılmasına zemin hazırladığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Suriye ve Irak’taki son gelişmeler ayrıntılı şekilde değerlendirilmiş; bu ülkelerden kaynaklanan terör tehditlerinin, ülkemizin ve bölgenin güvenlik ve istikrarına etkileri üzerinde durulmuştur. Suriye’de gerçekleştirilen ateşkesin korunması ve güçlendirilmesi ile Astana toplantısı ayrıntılı şekilde ele alınarak, Türkiye’nin siyasi geçiş sürecinin başlatılmasına yönelik çabalarını ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceği kaydedilmiştir.”

KIBRIS SORUNU VE CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

Kıbrıs meselesine çözüm bulunması için Cenevre’de yapılan görüşmelerin kapsamlı şekilde ele alındığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerinin korunması hususunda atılacak adımlar değerlendirildiği belirtilen açıklamada, Myanmar’da Arakanlı Müslümanların durumunun ele alındığı ve insani yardımların artırılarak devam etmesinin gerekliliğinin vurgulandığı kaydedildi.