Aldıkları cüzi miktarda krediyle yeni bir işin kapısını aralayan kadınlar, bu sayede hem çocuklarına kol kanat gerebildi hem de iş veren olarak hemcinslerine istihdam sağladı. Eşini 4 yıl önce trafik kazasında kaybeden 6 çocuk annesi Alagöz(fotoğrafta), 9 yıl önce bir arkadaşının tavsiyesiyle başvurduğu mikro kredi desteğiyle aldığı dikiş makinesiyle evde çeyizlik el emeği ürünler satıp para kazanıyor.

 Türkiye'nin dört bir yanında kadınların yaşamlarına yeni bir yön vermesini sağladığı mikro kredi desteği, Şanlıurfa'da iki kadının da hayatlarına yeni bir sayfa açtı 
- Aldıkları mikro kredi desteğiyle eşleri olmadan ayakları üzerinde durarak çocuklarına kol kanat gerebilen girişimci kadınlar Çiftçi ve Alagöz, kurdukları işler sayesinde hemcinslerine de iş imkanı sağlıyor
- Çiftçi: 
- "Büyükşehir belediyesinin mikro kredisine başvurdum aldığım bin TL ile kendime bir çay ocağı açtım. Şükürler olsun kendi işimin patronu oldum. Sigortamı yaptım, vergimi ödüyorum"
- Alagöz:
- "Gelecekte işlerimi büyütüp çocuklarıma daha iyi bir hayat yaşatmayı istiyorum. En büyük desteğim mikro kredi oldu"

Türkiye'nin dört bir yanında özellikle kadınların yaşamlarına yeni bir yön vermesini sağlayan mikro kredi desteği, Şanlıurfa'daki eşlerini kaybeden Adile Çiftçi ve Huriye Alagöz'ün hayatlarında da yeni bir sayfa açtı. Aldıkları cüzi miktarda krediyle yeni bir işin kapısını aralayan kadınlar, bu sayede hem çocuklarına kol kanat gerebildi hem de iş veren olarak hemcinslerine istihdam sağladı.

Yaklaşık 25 yıl önce eşini kaybeden 2 çocuklu Çiftçi (45) ile eşini 4 yıl önce trafik kazasında kaybedince 6 çocuğunun sorumluluğunu tek başına üstlenen Huriye Alagöz, mikro kredi desteğiyle yaşama daha sıkı tutundu. 

Çevredekilerin tepkilerine rağmen çay ocağı işleten Çiftçi ile aldığı dikiş makinesiyle çeyiz mağazası açan Alagöz, kısa sürede kazandıkları parayla geçimlerini sağlamaya başladı.

Çocuklarına kol kanat geren girişimci kadınlar, başka hayatlara da dokunarak hemcinslerine istihdam sağladı. 

Çay ocağı işletmecisi Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda imam nikahıyla evlendiğini ve eşini kaybettikten sonra çok büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı. 

Eşinin vefatının ardından resmi nikahı olmadığı için çocuklarının kendisinden alındığını belirten Çiftçi, çocuklarına uzun yıllar hasret kaldığını söyledi.

Maddi sıkıntılar nedeniyle çocuklarını geri alamadığını aktaran Çiftçi, "Eşimi kaybedince kayınbiraderim çocuklarımı benden aldı, bana göstermedi. Çocuklarımı geri alabilmek için çok sıkıntılar yaşadım. Bir süre sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin mikro kredisine başvurdum aldığım bin TL ile kendime bir çay ocağı açtım. Kredimi geri verdim sonra bir daha kredi aldım. Şükürler olsun kendi işimin patronu oldum. Sigortamı yaptım, vergimi ödüyorum. Bu sayede çocuklarıma kavuştum. Kızım üniversitede oğlum askerde onlara bakıyorum. Yanımda 3 kişi çalışıyor. İşimi severek yapıyorum. Bu iş sayesinde çocuklarıma kavuştum. Büyükşehir belediyesi yetkililerine çok teşekkür ederim." diye konuştu. 

- "Çaycılık erkek işi değil"

Çay ocağını işletmeye başladığı ilk yıllarda çevredekiler tarafından yadırgandığını anlatan Çiftçi, bölgede bu tür işlerin kadınların yapmasının hoş karşılanmadığını ancak kendisinin ön yargıları ortadan kaldırdığını belirtti.

Kurduğu işiyle hem çocuklarının hem de kendisinin geçimini sağladığını, faturalarını ve sigortasını ödediğini dile getiren Çiftçi, şunları kaydetti:

"İlk başlarda çevrem yadırgadı daha sonra alıştılar. İş yerime gelenlerin çoğu erkek bazen de kadınlar gelip çay içiyor. Güzel tepkiler alıyorum bana 'kadınların eli daha temizdir, temiz bir şekilde çay içiyoruz' diyorlar. Gelenler bir daha gelmeye başlıyor memnun kalıyorlar. Kadınlara tavsiyem kendi ayaklarının üzerinde durmak için kendi işlerini kursunlar. Ben mikro krediye başvurdum bugün kendim para kazanıyorum. Kendi işini kurmak isteyenler ya da eşine yardımcı olabilmek için bu tür projelere başvurabilirler. Kesinlikle korkmasınlar. İnsan dürüst bir şekilde çalıştı mı nafakasını çıkarır. Kendilerine güvensinler. Ben güvendim başardığıma inanıyorum. Kredimi ödüyorum evimin ihtiyaçlarını gideriyorum. Çocuklarıma bakıyorum." 

- Aldığı dikiş makinesiyle kendi işinin patronu oldu

Eşini 4 yıl önce trafik kazasında kaybeden 6 çocuklu Huriye Alagöz de yaptığı açıklamada, bir arkadaşının tavsiyesiyle 9 yıl önce mikro kredi desteğine başvurduğunu, bin liralık destekle bir dikiş makinesi alarak, evde çeyizlik el emeği ürünler satıp para kazanmaya başladığını söyledi. 

Bir süre sonra işini büyüttüğünü ve tekrar 4 bin liralık mikro kredi desteği alarak evinin yakınında bir dükkan açtığını kaydeden Alagöz, mikro kredinin hayatının akışını tamamen değiştirdiğini vurguladı. 

Eşinin ölümünün ardından bir süre sıkıntılar yaşadığını dile getiren Alagöz, mikro kredi desteğiyle değişen hayatını şu sözlerle özetledi:

"Dikiş makinemi alınca evde çevremdekilerin çeyiz ürünlerini dikmeye başladım. Daha sonra giyimcilerden siparişler almaya başladım. 6 çocuğum var hepsi okula gidiyor. Şükürler olsun kimseye muhtaç olmadan onlara bakıyorum. Şu anda 2 kadın yanımda çalışıyor. Onlar da para kazanıyor. Gelecekte işlerimi büyütüp çocuklarıma daha iyi bir hayat yaşatmayı istiyorum. En büyük desteğim mikro kredi oldu. Bu imkanları sağlayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederim."