Trabzon’da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’de, El-Bab’ın da teröristlerden temizlenmesiyle, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın birinci etabını sona erdirdiklerini, şimdi diğer bölgelerde yeni harekâtların hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, “Baharı bekleyen tüm terör örgütlerine PKK’sıyla, YPG’siyle, DEAŞ’ıyla, FETÖ’suyla çok güzel sürprizlerimiz var. Önümüzdeki aylar Allah’ın izniyle Türkiye’nin ve Türk milletinin baharı, teröristlerin ise kara kışı olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’da yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılış törenine katıldı. Atatürk Alanı’nda düzenlenen ve vatandaşların yoğun iştirakiyle gerçekleşen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

“BU MİLLETİN BİRLİĞİNİ BOZMAK İÇİN FİTNE ÇIKARTANLARIN DERSİNİ VERİRİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’yi, Irak’ı, Mısır’ı, Balkanlar’ı, Kafkaslar’ı, sanki bizimle hiç ilgisi olmayan yerlermiş gibi gösterenler, biz bu coğrafyalarla, oralardaki kardeşlerimizle kucaklaştıkça âdeta kuduruyorlar. Bugün yeniden bölgemizi tanzime kalkanlar bize ne diyor biliyor musunuz? ‘Siz yerinizde oturun, hiçbir şeye karışmayın’ diyorlar. Sadece bu kadarla da kalmıyor, devam ediyorlar, ‘gerekirse sizin topraklarınızdan bir kısmını, halkınızdan bir bölümünü de çekip alabiliriz, sesinizi çıkarmayın’ diyorlar. Ey Trabzon, buradan öyle bir ses ver ki, Kandil’deki terör baronları da, Pensilvanya’daki şarlatan da, onları kukla gibi kullananlar da duysun: Bu ülkenin tek bir çakıl taşına göz dikenin gözünü çıkartır mıyız? Bu ülkenin tek bir karış toprağına el uzatanın elini kırar mıyız? Bu milletin birliğini, beraberliğini bozmak için fitne çıkartanların dersini verir miyiz? Teröristleri değil El-Bab’da, değil Haseke’de, değil Kandil’de, değil Sincar’da, değil Avrupa’da, cehennemin yedi kat dibinde bile olsalar bulup dünyayı başlarına yıkar mıyız? Emin olunuz, işte bu sesi duyanların yürekleri titriyor. ‘Türkler yeniden dirildi’ diyorlar. Aynen Diriliş’te olduğu gibi. 16 Nisan’da evet diyerek bu sesi sandıklardan yükseltmeye hazır mıyız? 16 Nisan’da ‘evet’ diyerek dostlarımızın yüreğine ferahlık, düşmanlarımızın kalbine korku salmaya hazır mıyız?” şeklinde konuştu.

Suriye’de El-Bab’ın da teröristlerden temizlenmesiyle Fırat Kalkanı Harekâtı’nın birinci etabını sona erdirdiklerini, şimdi diğer bölgelerde de terör örgütlerinin tepesine binmek için yeni harekâtların hazırlıklarını yaptıklarını ve bu harekâtlara yeni isimlerle devam edileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Baharı bekleyen tüm terör örgütlerine PKK’sıyla, YPG’siyle, DEAŞ’ıyla, FETÖ’suyla çok güzel sürprizlerimiz var. Önümüzdeki aylar Allah’ın izniyle Türkiye’nin ve Türk milletinin baharı, teröristlerin ise kara kışı olacaktır” açıklamasında bulundu.

“ÜÇ YILDIR BİZE DİZ ÇÖKTÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

“Siz bakmayın terör örgütlerinin kimi Avrupa ülkelerini arkalarına alıp efelenmeye başladıklarına, Türkiye güçlü olduğu, kararlı bir şekilde yoluna devam ettiği sürece Avrupa ülkelerinin de böyle devam etme şansı yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘zor, oyunu bozar’ atasözüne atıfta bulunarak terör örgütleri üzerinden kurulan bu oyunu zorla da olsa bozacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye bu tezgâhla ilk defa karşılaşmıyor. Bir asır önce aynı zihniyet, aynı taleplerle karşımızdaydı. O zaman ne diyorlardı? ‘Hasta adam.’ Hasta adam dedikleri bu ülkeyi ellerinde cetvelle kâğıt üzerinde parsel parsel bölmüşlerdi. Çanakkale’de ve İstiklal Harbi’nde bu oyunu bozup önümüze koydukları haritaları cetvelleriyle birlikte hazırlayanlara iade ettik. Son üç yıldır her fırsatı kullanarak, her imkânı değerlendirerek bize diz çöktürmeye, bize yeniden ‘hasta adam’ muamelesi yapmaya çalışıyorlar. Bu FETÖ denilen alçağı bunun için beslediler, bunun üzerimize gönderdiler, 40 yıldır bu topraklarda bunu beslediler. PKK’yı bunun için çukurlar üzerinden sahaya sürdüler. Suriye’de YPG-PYD diye bir maşayı bunun için icat ettiler. DEAŞ’ı bunun için besleyip büyüttüler. Avrupa’da bizim bakanlarımızın konuşacakları salonların anlaşmalarını, uçaklarının uçuş izinlerini iptal ederek engelleyenler kendi şehirlerini polis himayesindeki terör örgütlerine teslim ettiler. Almanya böyle yaptı, Avusturya böyle yaptı, Belçika böyle yaptı, Hollanda böyle yaptı, İsviçre böyle yaptı, İsveç böyle yaptı.”

Türkiye’nin bir kabile devleti olmadığının, kendisine yapılan her iyiliğin karşılığını verdiği gibi, her terbiyesizliğin hesabını da soracağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu işlerin sabır gerektirdiğini, soğukkanlılıkla ve stratejiyle olduğunu dile getirdi ve “Biz ülkemize yönelik terbiyesizliklerin gerisinde bin yıllık, 500 yıllık karın ağrılarının yattığını çok iyi biliyoruz. Türkiye’yi yarım asırdan fazla zamandır Avrupa Birliği kapısında bekletenlerin hesabını çok iyi biliyoruz” dedi.

“DEMOKRATİK HAKLARINIZA SAHİP ÇIKIN”

Vatandaşları, 16 Nisan’da ‘evet’ diyerek Türkiye’ye terbiyesizlik yapanlara en güzel cevabı vermeye, terör örgütlerini Türkiye’ye tercih edenlere hadlerini bildirmeye çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’da çok sayıda Trabzonlun yaşadığına da işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa ülkelerindeki Trabzonlu vatandaşlara şu cümlelerle seslendi: “Sakın ha, şu 6 gün sandıkları ihmal etmeyin, sandıklara gidin. Alın terinizle, emeğinizle, yüreğinizle orada sahip olduğunuz her şey sizin hakkınızdır. Demokratik ve ekonomik haklarınıza çok iyi sahip çıkın. Türkiye tüm imkânlarıyla, tüm kurumlarıyla dünyadaki tüm kardeşlerinin yanındadır. Biz nerede olursa olsun vatandaşlarımızın haklarını, hukuklarını, geleceklerini korumakta kararlıyız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. 16 Nisan’da Avrupa’daki sandıklardan çıkacak sonuç, size şaşı bakan yönetimlere vereceğiniz en büyük mesaj olacaktır.”

“SAHADA TÜRKİYE’YLE BAŞA ÇIKAMAYANLAR, BİZİ YIPRATMANIN YOLLARINI ARIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Sahada Türkiye’yle başa çıkamayanlar, hemen bel altı vuruşlarla bizi yıpratmanın yollarını arıyor. Bir Alman dergisi yine ülkemizi karalayan bir kapak yapmış. Neymiş? ‘Terör örgütlerine karşı yürüttüğü mücadele Türkiye’yi sarsıyormuş.’ Ben de diyorum ki; onlar böyle söylüyorsa, siz bu mücadelenin Türkiye’yi güçlendirdiğinden emin olun. Neymiş? ‘Türk ekonomisinin üzerinde hayaletler dolaşıyormuş.’ Avrupa Birliği’nin yüzde 1,5 büyüdüğü bir dönemde Türkiye yüzde 2.9 büyüdüğüne göre, asıl hayalet onların üzerinde demektir. Neymiş? ‘Yabancı yatırımcı gelmiyormuş.’ Türkiye’ye 2015 yılında 17,5 milyar dolar, geçen yıl ise 12,5 milyar dolara yakın uluslararası yatırım geldi. Aradaki gerilemenin sebebi de biz değiliz. Zira aynı dönemde tüm dünyada uluslararası yatırımlar üçte bire yakın düşüş gösterdi. Üstelik geçen yıl ülkemize yapılan uluslararası yatırımların yarıdan fazla 15 Temmuz darbe girişiminin ardından geldi. Biz gelmeden önce yıllık ortalama 1 milyar yatırım gelirdi. Ama biz geldikten sonra bir ara 23 milyar dolara kadar çıktı Başbakanlığımda. Şimdi de işte 17,5 milyar, 12,5 milyar dolar, bunlar sürekli evvel Allah koşuyoruz, kovalıyoruz, daha da iyi olacak. İşte ihracat, bak yine patlayıverdi, daha iyi olacak. Bu yıl geçen yıldan daha iyi bir seviyeye çıkacağımızın işaretlerini şimdiden almaya başladık. Daha da önemlisi, artık ülkemize katma değeri daha yüksek yatırımlar geliyor. Anlaşılan o ki, darbe girişiminin bile engelleyemediği bir büyümeden ve uluslararası sermaye girişiminden rahatsız olanlar bu şekilde başarımızı gölgelemeye kalkıyorlar.”

“TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜN OPERASYONLARLA KESİLDİĞİ GÜNLER GERİDE KALDI” 

“Çılgın Türkleri durduramayacaksınız. Türkiye’nin önünün böyle operasyonlarla kesildiği günler geride kaldı, eski Türkiye yok artık” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasi, ekonomi, yatırımlar ve terörle mücadeledeki kabiliyetiyle yurt dışında hakkını arama imkânlarıyla artık başka bir Türkiye’nin olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün artık bir yandan terör örgütleriyle mücadele ederken, diğer yandan işte Çanakkale Köprüsünü inşa eden bir Türkiye var. Suriye’de, Irak’ta operasyonlar yürütürken, diğer yandan İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanını inşa eden Türkiye var” sözlerine yer verdi.

“YENİKAPI RUHUNDA BİRLİK, KARDEŞLİK, VATAN VAR”

“Hadi terör örgütlerini anladık, başlarına geleceklerini bildikleri için 16 Nisan’da ‘hayır’ diyorlar. Hadi Avrupa’yı da anladık, Türkiye’yi güçlü görmek istemedikleri için 16 Nisan’da ‘hayır’ diyorlar. Peki, bu CHP’ye ne oluyor da ‘hayır’ diyor?” diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP yönetimini kastederek şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunlar sadece yalan söylemekle kalmıyor, işi çok çirkin yerlere kadar götürüyorlar. İşte bir CHP milletvekili çıkmış mikrofonun başına, ne diyor biliyor musunuz? ‘Eğer 16 Nisan’da evet çıkarsa biz bunları İzmir’e kadar kovalayıp denize dökeceğiz.’ Bunu söyleyen de Konya milletvekili. Sen geri zekâlı mısın? Sen kiminle aşık atıyorsun? Genel Başkanları aşağı kalır mı, o da çıkmış ‘15 Temmuz’a kontrollü darbe’ demiş. Ey Kılıçdaroğlu, sende zerre kadar dürüstlük varsa, madem elinde dosyalar var, elinde belgeler var, çık bunları açıkla. 16 Nisan’dan sonraya kalırsa geç kalırsın geç. Ama bu onur meselesi, çünkü bu yalan makinesi yalan. Bunda dürüstlük yok.”

Ana muhalefet liderinin bugün ‘Yenikapı ruhunun olmadığı’ yönündeki açıklamalarına cevaben, “Sen ne anlarsın Yenikapı ruhundan? Yenikapı ruhunda birlik var, Yenikapı ruhunda kardeşlik var, Yenikapı ruhunda beraberlik var, Yenikapı ruhunda ezan var, Yenikapı ruhunda bayrak var, Yenikapı ruhunda vatan var” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bayraktan bahsediyor, sen bayraktan bahsetme. Senin biz Hakkâri’de yaptığın mitingde bayrak sevgini biliriz. Sen orada bir tane Türk bayrağı gösteremedin. Kendi partinin bayrağını bile gösteremedin. Orada HDP’lilerle gittin miting yaptın. Senin biz cemaziyülevvelini biliriz. Sen kime ne konuşuyorsun? Sorsan demokratlığı kimseye bırakmaz. Önce git bu milletvekiline hesap sor.”

“BİZ BUNLARI SİYASET MÜZESİNE KOYACAĞIZ”

CHP yönetiminin meydanlara çıkamadığını, kahve köşelerinde çay sohbetleriyle kampanya yürüttüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Meydanlara çıkmaya yüzleri yok. Zaten ‘CHP’yi kazıyınca altından faşizm çıkar’ dediğimizde kızıyorlar, yalan mı? İşte örneği ortada, denize dökermiş, terbiyesize bak. 16 Nisan işte milleti, onun tercihlerini, değerlerini, haklarını hiçe sayan bu tek parti dönemi artıklarının defterlerinin de dürüleceği gündür. Biliyorsunuz, yeni sistemde Cumhurbaşkanı milletin yarasından bir fazlasının bir oyuyla seçilmek zorunda. Millî iradeye hayır diyemezsin, millete hakaret edemezsin, millete hakaret eden bu kafanın bırakın seçilmeyi, 100 bin imza bulup aday olabilmesi bile mümkün değildir. Biz tipleri denize filan dökmeyeceğiz. Ne yapacağız biliyor musunuz? Söyleyeyim, biz bunları inşallah bir siyaset müzesine koyacağız. Nasıl, iyi değil mi? Çünkü bunlar ibretlik, çünkü bunlar türlerinin son örneği, gelecek nesiller bu eziyetten kurtuluyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan hizmet ve tesislerin Trabzon’a ve Trabzonlulara hayırlı olması temennisinde bulunarak konuşmasını tamamladı. Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan törene katılan; Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve milletvekilleri ile birlikte açılış kurdelesini kesti.