Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) orman yangınları ile mücadele çerçevesinde önlemlerini almaya devam ediyor. Bu çerçevede orman yangınlarına erken müdahale için köylere ücretsiz su tankeri veren Bakanlık, 2017’de 302 tankerin dağıtımını yapacak.
web_su tankeri foto (1)

Su tankeri dağıtmaktaki gayelerinin yangın ilk çıktığında erken müdahale ederek söndürmek olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yangınlarda ilk müdahale çok önemlidir. Bu müdahaleyi ne kadar erken yaparsanız zarar o kadar az olacaktır. Bu tankerler sayesinde yangın ekiplerimiz olay mahalline ulaşıncaya kadar oradaki vatandaşlarımız yangına anında müdahale edebilecekler. Belki de gelecek ekibe iş bile kalmayacak” açıklamasını yaptı.
web_su tankeri foto (2)

İlk Müdahaleyi Su Tankerleri ile Oradaki Vatandaşlar Yapabilecek

Türkiye’nin yangınla mücadele hususunda aynı iklim kuşağındaki Akdeniz ülkelerine göre çok başarılı olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Orman yangınlarına karşı son teknolojiyi kullanıyoruz. İlk müdahale süresini 15 dakikaya kadar indirdik.  Bu süreyi daha da azaltmak için çabalarımız sürüyor. Özellikle arazi şartlarından dolayı müdahale süresinin uzama ihtimalinin olduğu yerlerde bu tankerlerle oradaki vatandaşlarımız ilk müdahaleyi yapacaklar” diye konuştu.
web_su tankeri foto (3)

Tankerler, Ev, Tarla, Bahçe ve Anız Yangınları İçin de Kullanılabilecek

Dağıtılan tankerlerin tazyikli su sıkabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Bu tankerler traktörlerin kuyruk mili vasıtasıyla suyu pompalayabiliyor. Yaklaşık 25 metre tazyikle su sıkan bu tankerler sadece orman yangınları için değil ev, tarla, bahçe ve anız yangınları gibi durumlarda da kullanılabilecek” dedi.
web_su tankeri foto (4)

Dağıtılan Tankerlerin Yaklaşık Toplam Yatırım Bedeli 20 Milyon Lira

Su tankerlerini ülkenin her bölgesine dağıttıklarını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2016 yılı sonuna kadar 1.913 adet tankerin dağıtımını gerçekleştirdik. 2017 yılında ise 302 tankerin dağıtımını yapacağız. Bunların bir kısmını ise dağıttık. Bu tankerlerin ortalama maliyetinin yaklaşık 9 bin lira olduğu düşünülürse bugüne kadar dağıtılan tankerlerin yatırım bedeli yaklaşık 20 milyon lirayı buluyor” diye konuştu.
web_su tankeri foto (5)

Orman Yangınlarının Yüzde 90’ı İnsan Kaynaklı

Orman yangınlarının yaklaşık yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Özellikle pikniğe giden insanlarımız pikniklerini yapsınlar ama çöpünü toplayıp ateşlerini söndürsünler. Her şey insanlarda bitiyor. Sönmemiş bir ateşi piknik alanında bırakıp gitmesinler. Ayrıca bir orman yangını görüldüğünde “ALO 177” Orman Yangını İhbar Hattı’nın aranması konusunda vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz. Çünkü erken müdahalenin orman yangınlarının kontrol altına alınması açısından çok önemli olduğunu bilmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.