Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım çalışanlarının şartlarını iyileştirmek için çalışmalarının devam edeceğini belirterek "Bu problemlerin çözümü için elimizden geleni hızlıca yapacağız. İnsan bizim için çok önemlidir, insanın yaşam şartlarının seviyesini yükseltmek bizim görevimizdir. Bu konuda başarılı olacağımızı düşünüyorum." dedi.

Bakan Fakıbaba ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ankara'nın Polatlı ilçesinde Şabanözü ve Karacaahmet mahallelerinde çalışan mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti.

İşçilerin sorunlarını dinleyen Fakıbaba ve Sarıeroğlu, işçilere çözüm önerilerini sunarak gerekli çalışmaların en kısa zamanda başlayacağını dile getirdi.

Ziyaretlerin ardından Polatlı'da bir restoranda basın toplantısı düzenlendi.

Fakıbaba, toplantıda yaptığı konuşmada ziyaretlerin çok verimli olduğunu ifade ederek, "Daha önce de tarım işçilerinin sorunlarını yerinde çözmek için birkaç ziyaretlerimiz oldu ama şunu gördük; hemen hemen her yerde aynı problemler var. Bu problemlerin çözümü için elimizden geleni hızlıca yapacağız." diye konuştu.

Tarım çalışanlarının şartlarını iyileştirmek için çalışmalarının devam edeceğini belirten Fakıbaba, "İnsan bizim için çok önemlidir,  insanın yaşam şartlarının seviyesini yükseltmek bizim görevimizdir. Bu konuda başarılı olacağımızı düşünüyorum." dedi.

Hükümetin 15 yıldan beri tarıma desteğinin önemli seviyede bulunduğunu söyleyen Fakıbaba, Bakanlığın tarım piyasasında denge unsuru olduğunu kaydetti.

"Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili projelerimizi gerçekleştiriyoruz"

Sarıeroğlu da konuşmasında, şu an Ankara'da 9 bin 266 mevsimlik tarım işçisinin bulunduğunu ve bunların 3 bin 667'sinin Polatlı'da çalıştığını kaydetti.

Nisan ayında tarım işçileriyle ilgili genelge çıkarıldığını belirten Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 10 yıldır mevsimlik tarım işçileriyle ilgili çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin birçok bölgesinde projelerimizi gerçekleştirdik. Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) olarak da ifade edeceğimiz projeyi uygulamaya başladık. Bu kapsamda, genelgemiz aslında paydaşlar arasında iş birliğini öngören, gerçekten önemli çalışmalarımıza ışık tutacak bir belge niteliğinde. Biz bu genelgenin kâğıt üzerinde kalmaması ve tam olarak sahada uygulanabilir hale gelmesi için bir başlangıç yaptık."

Ziyaretlerde yapılan tespitlerin genelde barınma ve yerleşim yerleriyle ilgili olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, "Mevsimlik çalışma alanlarında çok sayıda çocuk var. Çocukların eğitimden uzaklaşmaması adına önlemlerimizi tekrar gözden geçirdik." diye konuştu.

Sarıeroğlu, su, elektrik, altyapı gibi konularda da neler yapılabileceğini konuştuklarını aktararak, şunları kaydetti:

"İlaçlamayla ilgili talepler vardı, bunu bir takvime bağladık. Yerleşim yerlerinin çadır mı konteyner mi olacağı konusunu orada yaşayan mevsimlik tarım işçisi kardeşlerimizle istişare ederek onların görüşleri doğrultusunda belirlemek gibi bir usulü ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde bugün konuştuğumuz konularla ilgili gerekli adımları hızlı bir şekilde atacağız. Ülkemizin her bölgesindeki kardeşlerimizin hem çalışma şartlarının hem de yaşam şartlarının insan onuruna yakışır bir şekle gelmesi için elimizden gelen çabayı daha da kararlı göstereceğiz."

Bakanlara ziyaretlerinde eşlik eden Ankara Valisi Topaca da mevsimlik tarım işçilerinin iyileştirilmesi gereken ihtiyaçlarını gördüklerini belirterek, bazı alanlarda neticelerini hemen alacakları çalışmalarının olacağını söyledi.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim