Seçim süreçlerinde ve parti içi siyasetin hareketlendiği dönemlerde artan kamuoyu araştırmalarının birçoğunun balon olduğu öğrenildi.

Kamuoyunun nabzını tutmaya yönelik düzenlenen anketlerde, bilimsel alt yapılarının olması gerektiğini belirten uzmanlar, sadece bilimsel yeterlilik ve etik kurallarının birleşmesi sonucu ortaya çıkan anketlerin gerçek olduğunu savundu.

Ortada dolaşan anketlerin çoğunun anket olmadığı, hiçbir derinliğinin olmadığı ve tamamen masa başında yapılan çalışmalar olduğu belirtildi.

Anketlerde manipülasyon ve sahteciliğin yaygın olduğu da öğrenilirken, hiçbir araştırma yapmadan yapmış gibi davranan anket şirketlerinin olduğu ifade edildi.

81 ilin sonuçlarını bilimsel olarak gösterebilecek bir anket yapabilmek için 100 bin kişiyle yüz yüze ya da telefonla görüşülmesi gerekildiği de uzmanlar tarafından vurgulanırken, bu anketlerin çoğunun para karşılığında manipüle edilerek yaptırıldığı öğrenildi.

Bazı anket şirketlerinin Şanlıurfa ile ilgili derinliği ve bilimsel araştırması olmayan anketlerin sonuçlarını paylaşarak, seçim sürecini manipüle etmeye çalıştığı görüldü.