(AA)

- Terör örgütü PKK/KCK bünyesinde sorumlu düzeyde faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle aralarında HDP'nin genel merkez saymanı Hüseyin Yılmaz'ın da bulunduğu 10'u tutuklu 27 sanık hakkında 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı
- İddianamede, sanıkların teknik takibe takılmamak için kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde şifreli konuştukları bilgisine yer verildi
- Sanıkların silahlı ve bombalı saldırılar için "davul zurnalar çalsın" şifresi kullandığı belirtilen iddianamede, sanıkların terör örgütü PKK içerisinde faaliyet yürüten sözde yönetici teröriste "anne", örgüte aktarılacak lojistik malzemeye "limon" ve "ilaç", el bombasına "soğan", teröristlere "bizim işçiler" diyerek şifreli haberleştikleri kaydedildi

Terör örgütü PKK/KCK bünyesinde sorumlu düzeyde faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle aralarında HDP'nin genel merkez saymanı Hüseyin Yılmaz'ın da bulunduğu 10'u tutuklu 27 sanık hakkında 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 27 sanık hakkında hazırlanan 456 sayfalık iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Terör örgütü PKK/KCK'nın kuruluşu, yapılanması ile KCK sözleşmesi hakkında detaylı bilgiye yer verilen iddianamede, şüpheliler hakkında bazı gizli tanıkların beyanları da yer aldı.

İddianamede, sanıkların teknik takibe takılmamak için kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde şifreli konuştukları bilgisine yer verildi.

- Saldırılar için "davul zurnalar çalsın" şifresi

Sanıkların, terör örgütü PKK içerisinde faaliyet yürüten sözde yönetici teröriste "anne", örgüte aktarılacak lojistik malzemeye "limon" ve "ilaç", el bombasına "soğan", teröristlere "bizim işçiler" diyerek şifreli haberleştikleri belirtilen iddianamede, teröristlerce Diyarbakır'da yapılması planlanan silahlı ve bombalı saldırılar için "davul zurnalar çalsın" şeklinde talimat verildiği belirtildi.

Şüphelilerden bazılarının adli takibe karşı önlem almak için yüz yüze görüşmelere önem verdikleri kaydedilen iddianamede, şunlar yer aldı:

"Yapılan bazı telefon görüşmelerinde yüz yüze görüşecekleri yerin adına terör örgütü üyesinin kaldığı değerlendirilen 'babanın evi' diye tabirler kullandığı anlaşılmıştır. Görüşmelerde 'zarf' ve 'paket' söylemlerinden kasıt olarak PKK/KCK terör örgütünün sözde ana karargah olarak faaliyetlerde bulunduğu Kandil kampından sözde yönetici örgüt mensuplarının göndermiş olduğu talimatlar ve terör örgütün ideolojilerini ve uygulamalarını yansıtan kitap, dergi, broşürlerin kentte dağıtılması talimatı verilmiştir. 'Yemek' söyleminde ise PKK/KCK terör örgütü mensuplarının kullanması için lojistik malzeme olduğu değerlendirilmektedir."

İddianamede, bazı sanıkların PKK/KCK terör örgütü içerisinde eylem ve faaliyetlerde bulunurken, çıkan çatışmada ölen teröristlerin cenazesini sahiplendiği, örgütün silahlı saldırılarını gerçekleştiren teröristleri destekledikleri aktarıldı.

- Teröristlere "psikolog" arayışları

Teröristlere yardım ve psikolojik destek sağlamak için "psikolog" arayışlarında olduğunun görüşmelere yansıdığı belirtilen iddianamede, bazı sanıkların terör örgütüne eleman temini ve "milis/iş birlikçi" faaliyetlerinden sorumlu düzeyde yöneticisi olarak faaliyetlerde bulunduğu kaydedildi.

Küçük çocuklara terör örgütünün hedef ve gayelerini benimsetmek amacıyla ideolojik eğitim verildiğinin tespit edildiği belirtilen iddianamede, sanıklardan bazılarının operasyon bölgesinde güvenlik güçlerine karşı silahlı çatışmaya giren örgüt mensupları ile örgütsel ilişki ve irtibat içerisinde olduklarının anlaşıldığına dikkat çekildi.

"Sanıkların PKK/KCK terör örgütünün silahlı alan yapılanmasına katılan örgüt mensuplarının ailelerine terör örgütünün desteğini sağlayarak devlete karşı olan güvenlerini azaltmaya yönelik çalışma yaptığı anlaşılmıştır." ifadelerine yer verilen iddianamede, sanıkların sosyal paylaşım siteleri üzerinden halk tabanında terör örgütüne desteği yükseltmek, silahlı yapılanmaya katılımı teşvik etmek, örgütün faaliyetlerini meşru kılmak ve örgütün bölge halkı üzerindeki baskısını artırmak için paylaşım ve çağrılarda bulunduğu vurgulandı.

- HDP saymanı Yılmaz'ın PYD ile bağlantısı

İddianamede, HDP'nın saymanı Yılmaz'ın Suriye'nin Ayn el Arap (Kobani) kentinde terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD ile irtibat halinde olduğu, PKK/KCK terör örgütü yapılanmasında sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğü bildirilerek, örgütün sözde yöneticilerinden aldığı talimatlar gereği PYD'li teröristler ile sorumlu düzeyde irtibatta olduğunun değerlendirildiği ifade edildi.

Tüm sanıkların terör örgütü PKK/KCK yapılanması içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğü belirtilen iddianamede, şunlara yer verildi:

"Kırsal yapılanmasındaki sözde yöneticilerden aldıkları talimatları sorumlu oldukları alanlara ilettikleri, aldıkları talimatlar doğrultusunda toplantı, gösteri ve yürüyüşler organize ettikleri, bu organizasyonlarda propaganda faaliyetlerinde bulunarak halk tabanında terör örgütüne desteği yükseltmişlerdir. Terör örgütüne ve silahlı yapılanmasına katılımı arttırmayı/teşvik etmeyi, terör örgütünün ve faaliyetlerinin sözde meşru olarak algılanmasını sağlamayı amaç edindikleri değerlendirilmektedir."

- İstenilen ceza

İddianamede, aralarında HDP'nin genel merkez saymanı Yılmaz'ın da bulunduğu 10'u tutuklu, 7'si tutuksuz ve 10'u hakkında yakalama kararı çıkartılan 27 sanığa "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan ceza artırımı talep edilerek 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.