Karaköprü Belediye Başkanlığı döneminde Nihat Çiftçi’nin projeleri arasında yer alan, Büyükşehir Belediye Başkanlığına atanmasıyla birlikte Karaköprü Belediyesi bünyesindeki projeye yüzde 50 ortak olan Büyükşehir Belediyesi, tepkilere rağmen teleferik projesini yapmakta kararlı.

Baydilli vazgeçti.

Projenin yüzde 50’sine ortak olan Karaköprü Belediyesi, teleferik projesinde ortaklıktan çekildi. Başkan Baydilli, 23-24 milyon TL’ye mal olacak olan projeden çekilme sebebini ‘’İlçe Belediyesi bütçesi için yüksek bir rakam’’ olarak açıkladı. 

Kalkınma ajansı hibe verecek.

Karaköprü Belediyesinin projeden çekilmesiyle yeni bütçe arayışa giren Büyükşehir Belediyesi, çareyi Karacadağ Kalkınma ajansına başvurmakta buldu. Kalkınma Ajansı’ndan, projenin yüzde 50’lik kısmına hibe çıktığı iddia edildi.

Tepkiler dinmiyor.

Projeye, Şanlıurfa’da konumu nedeniyle birçok vatandaş tepki gösterdi. MEDYAURFA.COM editörleri, proje ile ilgili köşe yazarlarının, STK başkanlarının görüşlerini aldı.

‘’Görüntü kirliliği seyredilecek’’ 

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

Kentin birçok önemli sorununa parmak basan Şanlıurfa Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Yüksek Mimar Uğur Beyazgül, projeyle ilgili ‘’Yeri uygun değil’’ dedi. Teleferiğin yapılma amacının turizm ya da ulaşım amaçlı olabileceğini belirten Beyazgül ‘’Bursa Uludağ’da olduğu gibi, teleferikte ya vadileri seyredeceksin, ya da dağa ulaşım amaçlı çıkacaksın. Karaköprü’de yapılması planlanan yerdeki gibi bir konumda teleferik anlamsız olur. Tabiat kirliliğinden başka bir şey olmaz. İnsanlar, teleferiğin geçtiği yerlerde apartmanlardaki görüntü kirliliğini seyredecek. Sosyal medyada ve diğer mecralarda anketlerde yapıldı. Yüksek oranda yapılmaması yönünde sonuçlar ortaya çıktı. Teleferik projesinden önce Şanlıurfa’nın geleceğine yönelik trafik master planı yapılmalı’’ dedi. 

‘’Yargıya taşıyacağım’’

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

Şanlıurfa’da kentin sorunlarıyla ilgili yorumlarıyla gündeme ışık tutan yazar Sabri Dişli ise ‘’Belediye bütçesinden para çıkmıyorsa olur fakat Belediye bütçesinden 1 lira dahi çıkıyorsa bana göre fuzulidir’’ dedi. Kentte henüz bunu kaldıracak bir potansiyelin olmadığını da belirten Dişli ‘’Konumu turistik değil. Kenti kuş bakışı da görmüyor. Bunun örneği de yok başka yerde. Vadi teleferiği Gaziantep’te var fakat onunda görüş açısı boydan boya vadidir. Yapılaşma yoktur. Yapılırsa yargıya taşıyacağım konuyu’’ dedi.

‘’Belediye Başkanlarını kandırıyorlar’’

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

İnşaat Yüksek Mühendisi İbrahim Okuyan’da projeye karşı olduğunu belirterek konuya farklı bir açıdan yaklaştı. Okuyan ‘’Firmalardan geliyorlar, Belediye Başkanlarını kandırıyorlar. Teleferik, otobüs satıyorlar. Bakın Şanlıurfa’da kullanılan otobüslere, şehir içine çok büyük. Trambüse de karşıyım, teleferik projesine de. Duyduğum kadarıyla Belediye Başkanı Malatya’ya gitmiş. Orada düz bir yolda var olan Trambüsü görmüş. Şanlıurfa’ya da almış. Üniversite giden otobüs kavşakta dönüş alacağı zaman sola gidişi kapatıyor’’ dedi. 

‘’Gereksiz bir yatırım’’

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

Kentin sorunlarını yakından takip eden Mehmet Cafer ise ‘’Teleferikten neyi izleyeceğiz. Gereksiz bir yatırım. Daha büyük problemlerimiz var’’ dedi. ‘’Karnımız ağrıyorken, cilt bakımı yapıyoruz’’ sözüyle de atıfta bulunan Cafer ‘’Belediye’nin oraya harcayacağı ne kadar olursa olsun, kalkınma ajansı hibe de verse devletin parası hepimizin parası. Başkan kendince bir proje yapmış. Halkın istemediği bir projeyi kime yapacaksın ? Kimsenin devletin parasını heba etmeye hakkı yok’’ dedi.

‘’Önce alt yapı hizmetleri bitirilsin’’

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Barut’ta projeye tepki gösterdi. Barut ‘’Önceliğimiz teleferik değil. Belediye önce asli görevlerini tamamlamalı’’ dedi. Büyükşehirle birlikte köylerin mahalle statüsü kazandığını, mahallelerin birçoğunun alt yapı işlerinin henüz tamamlanmadığını da belirten Barut ‘’Odaklanılması gereken merkez ve kırsalda nüfusa öncelik asli görevlerin tamamıyla bitirilmesidir’’ dedi. 

‘’Bu ısrar neden ?’’

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

KADEM Şanlıurfa Başkanı Vildan Polat’ta ‘’Bu ısrar neden ? diye sordu. Şanlıurfa’nın en son ihtiyacının teleferik olduğunu bildiren Polat ‘’Bu kadar tepki varken, Belediye’nin neden böyle ısrarla, baskıyla projeyi yapmak istemesini anlamıyorum. Bu projenin Şanlıurfa’ya getirisi olmayacak’’ dedi. 

‘’Evlerin damlarını seyredeceğiz’’

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Kamil Türkmen’de Teleferik projesini MEDYAURFA.COM’a değerlendirdi. Türkmen ‘’Teleferik projesi iki şekilde değerlendirir; Tarihi ören yerlerini izleyebilmek veya ulaşımı kısa süreye indirmek. Karaköprü’den Teleferiğe bindiğim zaman bu bölgede damlardaki güneş enerjilerini seyredeceğim. Teleferik yapılacaksa; Suların üzerinden farklı bir görünüme sahip olan bir yere yapılmalı’’ dedi. 

‘’Popülist bir politika’’.

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

Şanlıurfa Çalışma Grubu adına açıklama yapan Rüştü Öcal ise projenin ‘’Popülist’’ olduğunu söyledi. Bölgede insan yoğunluğunun olmadığına dikkat çeken Öcal ‘’Yapabiliyorlarsa, eski bölge trafiğin önünden Belediye’ye teleferik yapsınlar. Trafiği de hafifletmiş olurlar. Teleferik mevcut yerinden yapılırsa, damlardaki uydu antenlerini görecek’’ dedi.

‘’Uygun görüyorum’’.

Şanlıurfa'da teleferik projesine tepki

Kanal Urfa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toru ise projeyi uygun gördüğünü söyledi. Ankara Keçiören’deki projeyi örnek gösteren Toru ‘’Ankara Keçiören’e bakın teleferikle turizmi gelişti. Teknik yönden uygun mu onu bilemiyorum. O konuda bilgi sahibi değilim’’ dedi. 

Proje AK Parti’ye rağmen yapılacak.

Öte yandan bir süre önce, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’de bir toplantı esnasında projeye karşı çıktığını söylemişti. Beyazgül, projenin Şanlıurfa’ya katkı sağlamayacağını savunmuştu.

Anket bilmecesi.

Büyükşehir Belediyesi, projeyle ilgili yaptığı açıklamalar da anketler yapıldığını, anketlerde vatandaşların yüzde 90’ınının projeyi istediğini belirtmişti. Sosyal medyada yapılan şeffaf anketlerde ise vatandaşların çoğunluğunun projeyi istemediği ortaya çıkmıştı.
İki kilometrelik güzergahtan oluşacak ve Akbayır Mahallesinden Esentepe’ye gidecek olan projede 2 istasyon binası, 10’ar kişilik 20 kabinden oluşan hat yer alacak.

MEDYAURFA.COM/NEDİM ATİLLA