Vakfın Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada geleceği iyi şekillendirmek için tarihi doğru bir şekilde öğrenerek geçmişten dersler çıkarmakla mümkün olacağını söyledi.

Tarihin olmuş bitmiş olaylar dizi olmadığını belirten Karan Uslu, "Tarihi sadece bilmekte yetmiyor. Aslında tarihi iyi anlamak gerekiyor. Tarihi anladığımız kadar tarihimizdeki büyük acılar kadar büyük başarıları da kavramış olacağız. Bunun yanında büyük bir millet olduğumuz anlarız. Bizler büyük bir milletiz tarih bilinciyle barışın değerini anlayacağız." diye konuştu.

2. Abdülhamid Han'ın büyük bir devlet adamı olduğunu anlatan Uslu, şunları kaydetti:

"Tarihi iyi anlarsak savaşlardan ve yitirdiği yıkımlardan uzak kalabilmek adına tarih bilmenin en büyük öğretmenimiz olduğunu anlarız. Devlet adamlığı ve liderliğiyle Osmanlı'nın çöküşünü tek başına erteleyen son gerçek imparator diyebileceğimiz doğrudan kıl kadar ayrılmayan ve İslami duruşundan, opera sevgisine, sarayda tiyatro inşa ettirip kendi kültürümüz kadar farklı medeniyetlerin kültürlerinden beslenen bir lider duruşuyla kız çocuklarını eğitimine öncülük edip tarihimizde ilk defa bir kadına paşalık unvanı veren  olağanüstü bir örnek olan 2. Abdülhamid Handır. Bu onu gerçekleştirdiği eserler ve projelerini ve ülkesini yıkılmasını ertelemiş olarak değil medeniyet yarışında ülkesine yeniden lider haline getirmeye çalışan bir devlet adamı olarak anlamalıyız."

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri de, Türk Milletinin geçmişte nasıl mazlumlara sahip çıkıyorsa bugün de aynı şekilde dünya da mazlumlara sahip çıktığını belirtti.

Tarihi doğru bir şekilde öğrenerek hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Cevheri bugün dahi emperyalist güçlerin Türkiye'nin gelişmesine engel olmaya çalıştığını kaydetti.

Konuşmaların ardından 2. Abdülhamid Han'ın fotoğrafları bulunan "Ufkundan İzlerle Fotoğraf Sergisi" açıldı. Sergi de II. Abdülhamid dönemindeki Osmanlı İmparatorluğunu anlatan göresel bilgiler gençlere sunuldu.

Etkinliğe, Şanlıurfa Vali vekili Ahmet Yıldız, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol'un yanı sıra; EPOS 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kozanoğlu, Arzu Sabancı, Berrin Zorlu, Fatoş Mildon, Neylan Vardarlıi Berna Çebi gibi tanınmış isimlerde katıldı. Panele Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Kavas ve Doç. Dr. Mehmet Alkan'da konuşmacı olarak katıldı.