Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Büyükhatipoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı, DSİ 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Hilvan Kaymakamı Ahmet Özay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ahmet Kıratoğlu, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Çetiner, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Tarım Reform Genel Müdürlüğünde daire başkanları Mehmet Erdinç İncediş, Bekir Özbek, DSİ 15. Bölge Müdür Yardımcıları Mesut Modanlı, Mehmet Hatipoğlu, DSİ Şanlıurfa Ovaları Sulama Şube Müdürü Emin Bayık ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı da birçok önemli konuya temas edildi.

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, toplantı da bir konuşma yaptı. Tuna suyun insanlık için çok önemli olduğunu söyledi. Suyun israf edilmemesi gerektiğinin altını da çizen Vali Tuna, suyun yönetiminin düzgün bir şekilde yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

Toplantı da konuşan Şanlıurfalı bürokrat Uğur Büyükhatipoğlu ise basınçlı sulama yönteminin avantajlarını anlattı. Bakanlıklarınsulama ile ilgili verilerini de açıklayan Büyükhatipoğlu ‘’ Ülkemizin sulama alanlarına, özellikle Suruç Ovası Pompaj Sulaması kapsamında üretim yapan çiftçilerimizin ağırlıklı olarak salma suyu sulama yöntemi tercih etmeleri ve bu nedenle sulama suyunda aşırı tüketime ve üretimde ürün kayıplarına neden olduğu görülmekte olup, basınçlı sulama sistemlerinin avantajları, basınçlı sulama yöntemlerinin kullanımlarının hızlandıracak tedbirler orman ve su işleri bakanlığı ve bakanlığımız tarafından alınması hedeflenmektedir. Bilindiği üzere ülkemize 24 milyon hektar alan tarım arazisi bulunmakta olup bu arazilerin 8,5 milyon hektarı ekonomik olarak sulanmaktadır. Sulanabilir arazilerden günümüz itibariyle 3,9 milyon hektarı devlet su işleri 1,3 milyon hektarı mülga, köy hizmetleri ve 1 milyon hektarı ise halk sulaması olarak toplamda 6,2 milyon hektar alanda sulama yapılmaktadır. ‘’ dedi.

Çalıştay da konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı ise sulamaya açılacak olan yeni alanlarla birlikte Şanlıurfa’nın tarım deseninin değişeceğini, değişimin Şanlıurfa için büyük bir fırsat olacağını ve Tarımsal üretimde Katma Değer artışı ile

Şanlıurfa’nın bir üretim sezonunda tek başına Türkiye’nin üretimine eş değer tarımsal gelir sağlayacağını belirtti.