Şanlıurfa’da 22. Fuarını açan Start Fuarcılık, 2013 yılında başlattığı maratonuna hız kesmeden devam etti. Fuar 2019’a göre yüzde 50 büyümeyle açıldı.

7. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı sonrasında açıklama yapan Start Fuarcılık Genel Müdürü Musa Öztürk, bu yıl fuarı ziyaret eden kişi sayısının 100 binin üzerinde olduğunu söyledi. Birçok ilde fuarlar iptal edilirken kendilerinin 2019’a göre fuarı yüzde 50 büyümeyle açtıklarını da bildiren Öztürk ‘’Hem katılımcı hem de ziyaretçi anlamında beklentilerimizin üzerinde rakamlarla karşılaştık. Mardin, Adıyaman ve Kahramanmaraş ile, Şanlıurfa’nın ilçelerinden çiftçilerimizi otobüslerle ücretsiz bir şekilde fuarımıza taşıdık. Burada kendilerine öğle yemeği ikramında bulunduk’’ dedi.

160’ın üzerinde firma katıldı.

Fuara 160’ın üzerinde firmanın katıldığının da altını çizen Musa Öztürk ‘’Bu katılım rakamının yüzde 70’i dışarıdan, yüzde 30’u ise Şanlıurfa’dan gerçekleşti. 1 ay sonra 11-15 mart tarihleri arasında üçüncü Şanlıurfa Evlilik Hazırlıkları ve Mobilya Fuarımızı açacağız. 09-12 Nisan tarihleri arasında ise sekizinci İnşaat ve Dekorasyon Fuarımızı açacağız. Şanlıurfa’yı fuarlar kenti yapma boyutunda ciddi adımlarla ilerliyoruz. Bugüne kadar bizden desteğini esirgemeyen başta Valimiz Abdullah Erin’e, Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeynel Abidin Beyazgül’e ve sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyemizin özellikle de reklam ve tanıtım konusunda önemli katkıları oldu. Fuarcılık zor bir iş. Şanlıurfa’da 10 yıl öncesine kadar fuar düzenlenmiyordu. Çok zor şartlarda başladık. Şuan bulunduğumuz alan Türkiye’nin sayılı fuar merkezlerinden birisi haline geldi. Start Fuarcılık olarak bizim emeklerimizin ve çabalarımızın olduğu kadar Şanlıurfa ve kurumlarının da başarısıdır. Yerel basınımıza da teşekkür ediyorum. Gelecek yıl fuarımız daha da büyüyecektir. Yanı başımızdaki savaş halinin sona ermesi halinde Ortadoğu’ya da hitap edecek fuarı düzenlemeye devam edeceğiz’’ dedi.

Fuara katılan firmalar, belediye başkanları ve ziyaret eden STK Başkanları da değerlendirmelerde bulundu.

‘’Fuarlar kentin tanımında çok önemli bir yere sahip’’

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, burada yaptığı açıklama da fuarların kentin tanıtımı anlamında çok büyük önem arz ettiğini söyledi. Çiftçilerin buraya gelerek, bilimle birlikte yeni gelişen teknolojik ürünlerle tarımı daha güzel yerlere getirme adına destek aldıklarını ifade eden Baydilli ‘’Şanlıurfa’ya kazandırılan ve Karaköprü’de hizmete açılan bu alanla birlikte çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İnsanlar buraya rağbet gösteriyor. Yeni çıkan ürünleri görüp bunlardan faydalanıyorlar’’ dedi.

‘’Tozdan çamurdan kurtulduk’’

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya ise teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri çiftçilere ulaştırabilmek adına fuarların önemli olduğunu belirterek ‘’Tarım fuarının yedincisini düzenliyoruz. Geçmiş zamanlara bakacak olursak tozdan, çamurdan kurtulduğumuz, modern bir alanda fuarlarımızı düzenliyoruz. Katılım yeterli. Gelen firmaların sayısı da tatmin edici. Fuar alanının kente kazandırılmasında emeği geçenleri kutluyoruz. Daha iyisini yapabilmek adına da çaba sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şehrimiz tarımla ilgili potansiyel olarak Türkiye’nin en iyi illerinden birisi. Teknolojik gelişmelerle, bilgilendirmeyle ilgili daha geniş kapsamlı bir şekilde insanlarımızı burada buluşturmamız lazım. Fuara katılan firmalar büyük firmalar. Start Fuarcılığa teşekkür ediyorum’’ dedi.

‘’Beklentimizin üzerinde bir katılım oldu’’

Fuara katılan BETA Fidancılık ve Sulama Firması Teknik ve Satış Müdürü Muhammed Kapus ise yaptığı değerlendirme de fuarın beklentilerini karşıladığını söyledi. Bölgede fidan ve sulama birinde firmalarının ön planda olduğunu belirten Kapus ‘’Badem ve zeytin üzerinde ciddi projelerimiz var. Fidan satışı ve teknik hizmetini de sürdürüyoruz. Beklentimizin üzerinde bir katılım oldu. Start Fuarcılığa teşekkür ediyoruz. Teknik destekleri bizi hiç yalnız bırakmadı’’ dedi.

‘’Çiftçi dostlarımızı yanımızda gördük’

PROGEN Tohum A.Ş Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Ersen Erdoğan’da fuarla ilgili açıklama yaptı. Sektörde 16 yıldır çalıştığını belirten Erdoğan ‘’ Sektörde 16 yıldır çalışıyorum. Şanlıurfa’da ağırlıklı pamuk olmak üzere buğday, soya ve arpa bitkisinde çalışıyoruz. Üretim, ARGE ve satışını gerçekleştiriyoruz. GAP bölgesinde 14 personel ile hizmet veriyoruz. Fuar hususunda beklentilerimizi ziyadesiyle karşıladı. Katılımcı kalitesi iyiydi. Çiftçi dostlarımızı yanımızda gördük. Start Fuarcılığa teşekkür ediyorum. Ziyaretçilerin firmamıza karşı ilgisi oldukça yüksekti. Bu arada ekim deseni değişti. Pamuk tohumu satan firmaları olumsuz etkileyecek. Çiftlerimiz bu tarz etkinliklere katılsınlar. Yeni olan şeyleri görmelerinde konuşmalarında anlamalarında faydası olacaktır’’ dedi.

‘’Daha iyisi olabilir’’

Gündem Tarım Şanlıurfa Genel Koordinatörü Mete Kavşut’da yaptığı değerlendirme de ‘’20 yıldır sektördeyim. Bölgesel olarak çalışıyoruz. Güneydoğu’nun tamamına hitap ediyoruz. İlaç, tohum, gübre ve ilgili her alanda varız. Fuar, firma olarak beklentilerimizi karşıladı. Şahsi düşüncemde ise beklentilerimin biraz altında kaldı. Genel anlamda iyiydi. Ziyaretçiler gezdiklerinde ürünleri merak ediyorlar. Gelip soruyorlar. Bilgi alıyorlar. Bu anlamda ilgi var. Firmaların ne kadar çok olursa ilgi de o kadar artacaktır.’’ Dedi.