- Suriyeli Meyzed Muhammed: 
"PYD'nin Rakka'yı DEAŞ'tan kurtarması gerçek dışı ve bizler buna inanmıyoruz. Bunlar, ABD ile PYD'nin oyunu"
- Rakkalı Faysal el-Kerim:
"DEAŞ neyse PYD de aynı, ikisi de terör örgütü"

ŞANLIURFA AA

Türkiye'de yaşayan Suriyeliler, ABD'nin, nüfusunun tamamı Arap kökenlilerden oluşan Rakka'ya terör örgütü PYD ile operasyon düzenlemesinin bölgeye barış getireceğini düşünmüyor.

İç savaştan kaçarak Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine yerleşen Suriyeliler, ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Rakka'ya operasyon başlatmasına tepki gösterdi. Suriyeliler, söz konusu operasyonun terör örgütlerinin yardımlarıyla değil, Türkiye'nin de dahil olduğu uluslararası koalisyon güçleri tarafından yapılmasını talep ediyor. 

Akçakale'de yaşayan Suriyeli Meyzed Muhammed, terör örgütleri PYD ve YPG'nin ABD'nin birer "kuklası" olduğunu belirterek, Arap kenti olan Rakka'nın DEAŞ'tan gerçekten temizlenmesi isteniliyorsa kendilerine yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

Bölgede terör örgütlerinin varlığını istemediklerinin altını çizen Muhammed, "PYD'nin Rakka'yı DEAŞ'tan kurtarması gerçek dışı ve bizler buna inanmıyoruz. Bunlar, ABD ile PYD'nin oyunu. PYD'nin DEAŞ'tan bir farkı yok, onların zulümlerini Tel Abyad'da gördük. Tel Abyad'da Arap kökenli herkesi sürdüler, evlerini ellerinden aldılar. Yarın aynı şekilde Rakka'da da yapacaklar. Buradan kendisini dünyanın süper gücü olarak gören ABD'ye sesleniyorum; Bu yanlıştan bir an önce vazgeçsinler." dedi. 

- "DEAŞ neyse PYD de aynı"

Rakkalı Faysal el-Kerim ise Rakka'nın Arap Bölgesi olduğunu dile getirerek, operasyonla bölgenin demografik yapısının değiştirileceğini iddia etti.

Tel Abyad'da bir süre insani yardım kuruluşlarında görev yaptığını, ilçenin PYD'nin eline geçmesiyle yaklaşık 2 yıl önce Akçakale'ye sığındığını anlatan el-Kerim, "DEAŞ neyse PYD de aynı, ikisi de terör örgütü. Hem DEAŞ'tan hem de PYD'den zulüm gördük. Bu terör örgütleri ABD'nin kuklasıdır. Rakka bir Arap kentidir. PYD, ABD'nin desteğini alarak orayı ele geçirmeye çalışıyor. Bir süre önce de Telabyad'da ABD bayraklarını astılar. Eğer Rakka DEAŞ'tan temizlenirse yerini PYD alacak ve Arap kökenli vatandaşları Tel Abyad'da yaptığı gibi sürecek. Bizler Türkiye'nin eliyle orasının temizlenmesini istiyoruz. Bizlere destek çıksınlar orasını kendimiz DEAŞ'tan kurtarırız." şeklinde konuştu.

Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan da iç savaştan kaçan binlerce sığınmacının Rakka'nın karşısında yer alan sınır komşusu Tel Abyad ilçesinde yaşamını sürdürmeye çalıştığını hatırlattı.

Tel Abyad'ın geçen yıl terör örgütü PYD güçlerince ele geçirildiğini ve bir süre önce de sınıra yakın alanda ABD bayraklarının asıldığını hatırlatan Ayhan, bölgede çok kirli bir savaşın yürütüldüğünü vurguladı.

ABD'nin terör örgütü PYD güçleriyle Rakka'ya operasyon düzenlemesinin ilçede yaşayan Suriyelileri rahatsız ettiğine işaret eden Abdülhakim Ayhan, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız geçen gün açıkladı; 'Bizler terör örgütleriyle operasyon yapmayız'. Bunu tüm Türkiye destekliyor. Rakka'ya terör örgütü PYD'nin operasyon düzenlemesi ilçe halkını rahatsız etti. Bizim beklentimiz, nasıl ki Fırat Kalkanı Harekatıyla Cerablus DEAŞ'tan temizlendiyse, Tel Abyad'dan başlamak suretiyle Rakka'yı temizleyip daha sonra Deyr ez-Zur, ardından Haseke'deki terör yuvalarının bir bir temizlenmesini istiyoruz."

Suriye'nin kuzeyindeki Rakka kentinin DEAŞ'tan kurtarılması için 6 Kasım'da başlatılan operasyon, ABD'nin desteği altında Suriye Demokratik Güçlerince (SDG) yürütülüyor.

Bölgedeki "çatı örgüt" olarak gösterilmeye çalışılan SDG’nin ana bileşeninin YPG/PKK olduğu biliniyor.